Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pirkko Saisio sai Aleksis Kiven palkinnon – ”Tuotantonsa vaikuttaa ratkaisevasti siihen kulttuuriseen ilmapiiriin, jossa elämme”

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuuspalkintoa on jaettu 80 vuotta.

Kulttuuri
 
Pete Aarre-Ahtio / IS
Pirkko Saision tuotantoon kuuluu parisenkymmentä kirjaa, yli kolmekymmentä näytelmää ja paljon muuta.
Pirkko Saision tuotantoon kuuluu parisenkymmentä kirjaa, yli kolmekymmentä näytelmää ja paljon muuta. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Aleksis Kiven rahaston palkinto, 15 000 euroa, on myönnetty kirjailija Pirkko Saisiolle (s. 1949).

Jo vuodesta 1936 lähtien jaetun tunnustuksen jakaa Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Nyt haluttiin korostaa palkittavan monipuolista ja omaleimaista elämäntyötä.

”Saision tuotanto ja toiminta suomalaisen kirjallisuuden, teatterin ja kulttuurin kentällä on kaikin perustein erittäin merkittävää ja samalla hän on vaikuttanut ratkaisevasti siihen kulttuuriseen ilmapiiriin, jossa elämme”, perusteluissa todetaan.

Jakajat muistuttavat, että Saision esikoisteos Elämänmeno (1975) antoi äänen sodanjälkeisen Suomen kasvutarinassa työläisäidille ja tyttärelle. Teoksessa maailman ääni on samanaikaisesti sekä karu että lempeä: kirjailija kuvaa hienovireisesti sukupolvien välistä kuilua ja herättää eloon menneen miljöön, 1950–1960-luvun Helsingin Kallion.

Kirjoittaessaan Jukka Larssonin ja Eva Weinin salanimillä1980–1990-luvuilla Saisio koetteli tekijyyden ja teosten vastaanoton rajoja ja määritelmiä. Palkitsijoiden mukaan salanimillä kirjoitettu tuotanto paljasti ajan kirjallisuusinstituution sukupuolittuneita normeja ja tapoja rakentaa kirjailijuutta.

Omaelämäkerrallisessa trilogiassa – Pienin yhteinen jaettava, Vastavalo ja Punainen erokirja – kirjailija yhdistää omaelämäkerrallisuuden ja kulttuurihistoriallisen kuvauksen uutta luovalla tavalla.

”Näissä teoksissa myös raja fiktion ja faktan välillä häilyy hedelmällisesti: kerronnallisten kokeilujen kautta Saisio toteutti trilogiassaan jälleen määrittelemättömyyden ihannetta”, perusteluissa todetaan.

Punaisesta erokirjasta Saisio sai Finlandia-palkinnon vuonna 2003.

Saision viimeisin romaani Mies, ja hänen asiansa ilmestyi kaksi viikkoa sitten. Lue HS:n kriitikon arvio kirjasta täältä.

Saision monipuolinen panos suomalaisen teatterin alalla on sekin merkittävä.

Tunnustuksen myöntäjien mukaan hänen näytelmänsä ja elokuva- ja televisiokäsikirjoituksensa ovat kantaneet kirjallisen tuotannon sanomaa visuaalisen ja esittävän median puolelle. Lisäksi Saisio on kirjoittanut librettoja, laulujen sanoituksia ja musikaaleja.

”Kaiken kaikkiaan Saisio on luonut laajan, omaäänisen ja ansiosta arvostetun tuotannon ja tehnyt poikkeuksellisen mittavan elämäntyön suomalaisen kulttuurin saralla”, perusteluissa kiitetään.

Aleksis Kiven rahaston palkintolautakuntaan kuuluivat toiminnanjohtaja Jukka Asikainen (Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry.), professori Pirjo Lyytikäinen (Kordelinin säätiö), kirjailija Joni Pyysalo (Suomen Kirjailijaliitto) ja kulttuuritoimittaja Siskotuulikki Toijonen (Suomen arvostelijain liitto) sekä SKS:n edustajina dosentti Kukku Melkas, professori Risto Turunen ja viestintäjohtaja Sirkka-Liisa Mettomäki.

Edellisen kerran, vuonna 2013, palkinnon sai kirjailija Leena Krohn.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat