Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanna Kekäläinen kuvasi tanssin keinoin paperittoman algerialaisystävänsä fyysistä elämää

Hafed tarkentuu siihen ainoaan taitoon, jota tarvitaan: toisen ihmisen olemassaolon tunnustamiseen, kirjoittaa kriitikko Maria Säkö

Kulttuuri
 
Lilja Lehmuskallio / Kekäläinen & Company
Sanna Kekäläinen (vas.) ja Maija Karhunen teoksessa Hafed – kollaasi eroista ja hauraudesta.
Sanna Kekäläinen (vas.) ja Maija Karhunen teoksessa Hafed – kollaasi eroista ja hauraudesta. Kuva: Lilja Lehmuskallio / Kekäläinen & Company

Tanssi Hafed – kollaasi eroista ja hauraudesta. Kaapelitehtaan ruumiillisen taiteen teatterin studiossa. Käsikirjoitus, koreografia ja konsepti Sanna Kekäläinen, valot Anniina Veijalainen. Esitys Jonna Eiskonen, Maija Karhunen, Andrius Katinas, Sanna Kekäläinen, Janne Saarakkala ja Satu Rekola.

Ajankohtaisen teoksen tekeminen on hankalaa, koska se vaatii taiteessa muutakin kuin ajankohtaisen teeman käsittelyä, ja siksi sitä on niin vaikea laskelmoida etukäteen.

Sanna Kekäläinen pyrkii kuvaamaan uusimassa teoksessaan Hafed – kollaasi eroista ja hauraudesta Pariisissa asuvan algerialaissyntyisen, paperittoman ystävänsä fyysistä elämää.

Käsiohjelman tekstissä Kekäläinen kertoo, että Hafedin elämän esittäminen näyttämöllä ei onnistunut. Häntä täytyi lähestyä siten, että tanssijat kysyivät itseltään, keitä he ovat ja missä sekä miten kokevat seksuaalisuutensa.

Mitä Kekäläisen asettamat kysymykset saavat aiheesta irti? Miten kulttuurinen omiminen ja uhriuttaminen pystytään välttämään? Lähtökohtana on itsetutkiskelu. Hafedin fyysinen todellisuus on ennen kaikkea esiintyjien mielikuvien, ymmärryksen ja ennakkoluulojen kuvaamista.

Hafed alkaa Kekäläisen soololla, jonka hän liikkuu pääosin haalarit yllään. Sen jälkeen seuraa lähes pelkästään käsillään liikkuvan, hauraan Maija Karhusen ja Kekäläisen duetto. Kekäläinen syleilee Karhusta ja tunnelma on pyhä.

Pietà-asento vaihtuu ähkiväksi painiksi, kun he yrittävät sovittaa kuviot symmetrisiksi ja liimautuvat toisiinsa. Aivan kuin näyttämöllä olisi yksi moniraajainen eläin.

Karhunen on omassa soolossaan eroottinen, kuin vaahdosta nouseva Venus. Janne Saarakkalan ja Andrius Katinaksen esityksessä keskitytään katseeseen.

Minuus ja seksuaalisuus syntyvät omasta ja toisten katseesta ja katseella ne voi myös hajottaa.

Lopuksi Jonna Eiskonen ja Satu Rekola tanssivat näyttämöllä miltei katseiden sarjatulen alla. Patjalla loikova Karhunen katsoo kahta toisiaan kiihkeästi tavoittelevaa naista ja imuroiva mies (Janne Saarakkala) väittää koko olemuksellaan, että näytös ei häntä liikuta.

Kollaasi hajottaa ehjää kuvaa. Kun tanssijat liikkuvat laboratoriomaisessa lähikuvassa, huomio kiinnittyy siihen, miten kuvat rakennetaan ja millaista mikrotason liikettä tapahtuu asetelmien sisällä.

Kekäläisen kysymykset ovat keskeisiä monissa muissakin nykytanssiteoksissa. Hafedissa kuitenkin todentuu Kekäläisen ainutlaatuinen kyky tuoda näyttämölle normeista vapaata lihaa.

Pitkälle viedyn praktiikan vuoksi ajankohtainen teema ei jää päälle liimatuksi.

Kollaasi tavoittaa jotain paperittoman elämästä, joka on jatkuvaa sopeutumista toisten toiveisiin. Se, miten me ymmärrämme ihmisten väliset erot, määrää hänen elämänsä suunnan.

Hafed tarkentuu siihen ainoaan taitoon, jota tarvitaan: toisen ihmisen olemassaolon tunnustamiseen.

Oikaisu 11.10. klo 14.17: Korjattu tanssijan nimi Satu Rasilasta Satu Rekolaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat