Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Suomen kieli on menestystarina” – räppikin soljuu somasti, tutkija Lari Kotilainen sanoo

Uuden Kielen elämä -teoksen kirjoittaja, suomen kielen tutkija Lari Kotilainen tunnetaan myös muun muassa kolumnistina, opettajana ja muusikkona.

Kulttuuri
 
Jaana Rinne
Heidi Piiroinen
Kirjat ovat aina innostaneet Lari Kotilaista. ”Tieteelliset artikkelit häviävät bittiavaruuteen, mutta fyysinen esine säilyy, vaikka päätyisikin lopulta pahvilaatikossa autotalliin.”
Kirjat ovat aina innostaneet Lari Kotilaista. ”Tieteelliset artikkelit häviävät bittiavaruuteen, mutta fyysinen esine säilyy, vaikka päätyisikin lopulta pahvilaatikossa autotalliin.” Kuva: Heidi Piiroinen
Kolme nopeaa

Suomen kielen kauneimmat sanat

1 Hääyöaie

”Tämä on klassikko. Saksankielisen ystäväni mielestä suomen kielen rumin sana. Osoittaa hienosti, että sanan äänteet ja merkitys puhuvat eri kieltä. Vähän kuin kielemme kauneimmaksi äänestetyn äiti-sanan tapauksessa.”

 

2 Ulappa

”Ulapan lainaan kollegalta. Hienot äänteet, hieno tunnelma. Kiitokset Sallalle.”

 

3 Tasa-arvo

”Tasa-arvo on 1800-luvun sana, joka tekee elämässään monella tavalla epäonnistuneesta D. E. D. Europaeuksesta onnistujan. Tämän opin Juha Hurmeen hienosta Europaeus-näytelmästä.”

Suomen kielen tutkija ja filosofian tohtori Lari Kotilainen on kielen sekatyöläinen, jota ei voi moittia yksipuolisuudesta.

Paraikaa Kotilainen tutkii suomea toisena ja vieraana kielenä puhuvien aikuisten mahdollisuuksia oppia kieltä käytännön toimien ohessa.

Lisäksi hän kirjoittaa kolumneja, oppikirjoja ja toimii äidinkielen ylioppilaskokeen sensorina.

Suomea Kotilainen on opettanut kotiyliopisto Helsingin lisäksi Kölnin ja Uppsalan yliopistoissa ja eri puolilla Venäjää Siperiasta etelään.

Kotilainen on myös Jytäjyrsijät-yhtyeen kitaristi ja laulaja sekä bändin Ketsuppia leivän päälle -lastenlevyn sanoittaja.

Vajaat kymmenen vuotta sitten Kotilainen oli erityisen ahkera. Väiteltyään tohtoriksi hän julkaisi pamflettimaisen Suomensuojelija-teoksen.

”Myöhemmin sain kirjeen, jonka kirjoittaja kertoi löytäneensä kirjasta kolme alkaa tekemään -ilmausta!” Kotilainen kertoo.

”’Alkaa tehdä’ ja ’alkaa tekemään’ on yhä monelle ihmiselle ylitsepääsemätön ongelma, mutta ’ehtiä tehdä’ ja ’ehtiä tekemään’ ei herätä intohimoja.”

Muutaman Twitter-seuraajankin Kotilainen vitsailee menettäneensä puolustettuaan alkaa tekemään -ilmaisua.

Kotilaisen uusin teos Kielen elämä (Siltala) ilmestyy huomenna keskiviikkona. Ennen julkaisua suomen kielen elämäkerta kävi tiukassa syynissä.

”En halunnut tehdä kirjaa kielentutkijoille vaan tavallisille ihmisille, joten luetutin käsikirjoituksen vanhemmillani.”

Kielen elämä vie lukijan aikamatkalle kirjakielen synnyn ja levottoman 1800-luvun läpi nykyhetkeen ja tulevaisuuteen.

”Suomen kieli on menestystarina. Pienestä lähdettiin ja isoja ollaan.”

Alussa oltiin Volgan mutkassa, missä metsästäjä-keräilijä-heimon käyttämällä kummallisella kielellä haudattiin vainajat ja kiisteltiin tulisijan paikasta.

Metsäläisten kieli alkoi kiinnostaa vasta, kun uskonpuhdistus vaatii rahvaan ymmärtävän Lutherin ajatuksia.

”Luterilaisuuden mukana kirkon omaisuus siirtyi kuninkaalle. Se houkutti tietenkin Ruotsin kuningasta. Suomen kielen asema parani ikään kuin sivutuotteena, sillä Luther halusi jumalanpalvelukset kansankielisiksi”, Kotilainen kertoo.

Moninkertaistuvat puhujamäärät ja käyttötapojen laajeneminen vahvistivat suomen kieltä, ja Suomi-nimisen valtion virallisena kielenä se nousi länsimaisten sivistyskielien rinnalle.

Puhekieli alkoi vakiinnuttaa asemaansa 1960- ja 1970 -luvuilla.

”Tv-kriitikko Jukka Kajava jaksoi eläessään kimmastua, kun televisiossa käytettiin puhekieltä. Nyt sen käyttö on ihan peruskauraa”, Kotilainen sanoo.

2000-luvulla suomen kieltä opiskellaan yli sadassa yliopistossa noin 30 maassa.

Monen mielestä suomi on vaikea kieli. Kotilainen on eri mieltä.

”Vaikeus on suhteellista. Mannereurooppalainen joutuu koville, mutta virolaiset ja somalit pääsevät helpommalla.”

Eksoottisuus on Kotilaisen mielestä pelkästään hienoa. Hän kertoo ilahtuneensa löydettyään netistä pätkän, jossa Charlien enkelit käyttivät vuoden 2000 elokuvassa suomea salakielenä.

Suomea on käytetty myös Tähtien sodan muukalaiskielenä ja italialaisen farkkumerkki Dieselin kuoseissa.

Suomen kielen oletetulle pienuudelle Kotilainen tuhahtaa. ”7000 kielen joukossa olemme melkein sadanneksi suurin.”

Hänen kristallipallossaan suomen kielen tulevaisuus näyttää hyvältä.

”Esimerkiksi Karri Koiran räppi soljuu somasti suomen kielellä. Nuoret väittävät osaavansa englantia, mutta kun heitä pyytää kääntämään Aleksis Kiven Makeasti oravaisen, niin päähän alkaa koskea.”

Tutkijan oman kieli-innostuksen takaa löytyy isoäiti, jolla oli tapana ojentaa kymmenvuotiasta epämääräisistä ilmauksista.

”Ihmettelin, miksi ei voi sanoa ’ketä tuo on’ vaan pitää sanoa ’kuka tuo on’. Isoäidillä oli kuitenkin oikeakielisyyden suhteen tiukka agenda.”

Teini-iässä Kotilainen ei kuitenkaan istunut kirjastossa vaan soitti kellaribändeissä. Cotton Candies- ja Luumukissa-bändien basisti ja Malmin Veho -yhtyeen kitaristi haaveili muiden rämpyttäjien kanssa esiintyvänsä joskus Lontoon Wembleyllä. Nuorisotalojen kautta vantaalaiset bändipojat ylsivät lopulta Tavastia-klubin Semifinaliin.

Opintojen pääaineeksi suomen kieli valikoitui lähinnä kirjastossa työskentelevän äidin vaikutuksesta.

”Voi valinnasta toki syyttää myös mielikuvituksettomuutta”, Kotilainen naurahtaa.

Ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen 42-vuotias neljän lapsen isä on palannut lapsuudenmaisemaansa Vantaalle.

”Helsinkiin muuttaneiden kavereiden mielestä vantaalaisuus kuuluu yhä puheessani. En kutsu Helsingin rautatieasemaa steissiksi vaan assaksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat