Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmankuulu arkkitehti haluaa suunnitella yllättäen Otaniemen kampukselle – Aalto-yliopistossa riemastuttiin: ”Mitä tahansa!”

Arkkitehtuurin superjulkkis Frank Gehry päätyi ammattiinsa Alvar Aallon ansiosta. Nyt hän haluaa päätellä uraansa suunnittelemalla Suomeen.

Kulttuuri
 
Paula Holmila
Vesa Oja / HS
Frank Gehry ennen Walt Disney Hallin avajaisia Los Angelesissa lokakuussa 2003.
Frank Gehry ennen Walt Disney Hallin avajaisia Los Angelesissa lokakuussa 2003. Kuva: Vesa Oja / HS

Arkkitehtuurin superjulkkiksiin kuuluva yhdysvaltalaisarkkitehti Frank Gehry, 87, neuvottelee suunnittelutyöstä Suomeen.

Tämä olisi ensimmäinen Gehryn työ Suomessa, ja hän on ilmoittanut haluavansa tehdä sen kunnioituksestaan Alvar Aaltoa kohtaan.

Gehry kävi hiljattain Suomessa keskustelemassa siitä, voisiko hän tehdä jotakin Otaniemeen, joka on parhaillaan mittavien rakennustöiden myllerryksessä.

Otaniemen Verstas-arkkitehtien suunnittelema kampusalue ja liikekeskus alkaa olla harjakorkeudessa, Dipolia korjataan Ala-arkkitehtien entistyssuunnitelmien mukaan, ja Alan suunnittelema metroasema odottaa käyttöönottoa.

Gehry piti 1980-luvun lopulla näyttelyn Suomen rakennustaiteen museossa (nyk. Arkkitehtuurimuseo). Jo tuolloin hän kertoi, että Alvar Aalto ratkaisi hänen päätöksensä ryhtyä arkkitehdiksi, ja että hän haluaisi joskus tehdä jotain Suomeen.

Stefano Buonamici
Bilbaon Guggenheim-museo kuuluu Frank Gehryn tunnetuimpiin töihin.
Bilbaon Guggenheim-museo kuuluu Frank Gehryn tunnetuimpiin töihin.

Hän oli nuorena poikana kuullut Torontossa Aallon luennon, joka sai hänet innostumaan valitsemaan alansa. Hän on käynyt myös moneen kertaan Suomessa katsomassa Aallon arkkitehtuuria.

Gehry on toistanut tätä tarinaa nuoruutensa innoittajasta edelleen joka paikassa, viimeksi vieraillessaan Aalto-yliopistossa. Hän mainitsee siitä myös Sydney Pollackin elämäkertaelokuvassa Sketches of Frank Gehry vuodelta 2005.

Ei ole epäilystäkään, ettei hän olisi edelleenkin suuri Aallon ihailija. Niinpä hän itse haluaisi ympyrän sulkeutuvan ja yhden viimeisistä töistään tulevan Aallon Otaniemeen.

Professori Antti Ahlava Aalto-yliopistosta vahvistaa tiedon. Mitä Gehryn työ siis voisi olla?

”Mitä tahansa ovenkahvasta katokseen. Yliopistossa suhtaudutaan ehdotukseen myönteisesti, mietimme kohdetta ja jatkamme neuvotteluja”, Ahlava vahvistaa.

Frank Gehry on maailman tunnetuimpia arkkitehtejä. Hänen kuuluisimmat työnsä ovat Walt Disney Concert Hall Los Angelesissa (2003) sekä Bilbaon Guggenheim-museo (1997).

Vesa Oja / HS
Gehryn suunnittelema Walt Disney Concert Hall sijaitsee Los Angelesin keskustassa.
Gehryn suunnittelema Walt Disney Concert Hall sijaitsee Los Angelesin keskustassa.

Hän on käynyt useita kertoja Suomessa ja muun muassa tarjonnut suunnittelemiaan aaltopahvihuonekaluja Artekin kokoelmiin, jonne niitä ei kuitenkaan jostain syystä otettu.

Los Angelesin konserttitalon rakentamisen aikoina hän tutustui kapellimestari Esa-Pekka Saloseen, jonka syntymäpäiväjuhlissa hän vieraili Suomessa.

Meneillään olevista töistä Gehryn suunnittelema presidentti Eisenhowerin muistomerkki Washingtoniin on ollut vuosien kiistelyn kohteena. Eisenhowerin perikunta on jarruttanut hanketta.

Otaniemen korkeakoulualue, jonne Gehry haluaisi nyt jättää kädenjälkensä, on suurimmaksi osaksi Alvar Aallon suunnittelema. Dipolin arkkitehdit olivat Raili ja Reima Pietilä.

Näiden ja myös Kaija ja Heikki Sirénin Otaniemen kappelin takia Otaniemi on ollut maailman arkkitehtuurimatkailijoiden vakiokohde valmistumisestaan alkaen.

Haley / Sipa Press
Gehryn suunnittelema Bilbaon Guggenheim-museo avattiin vuonna 1997. Kuva vuodelta 2006.
Gehryn suunnittelema Bilbaon Guggenheim-museo avattiin vuonna 1997. Kuva vuodelta 2006.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat