Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen suurimpiin kuuluva musiikkileiri lopetettiin – opettajat huolestuivat ja päättivät perustaa uuden

Oulun lähellä Limingassa järjestetyn leirin opettajat ideoivat uuden tapahtuman Varsinais-Suomeen

Kulttuuri
 
Kai Tirkkonen
Limingan musiikkileirillä opiskeltiin orkesterisoittoa kesällä 2014. Orkesteria johti Mikk Murdvee, joka toimii jatkossa Kaarinan musiikkileirin yhteydessä järjestettävän juhlaviikon taiteellisena johtajana.
Limingan musiikkileirillä opiskeltiin orkesterisoittoa kesällä 2014. Orkesteria johti Mikk Murdvee, joka toimii jatkossa Kaarinan musiikkileirin yhteydessä järjestettävän juhlaviikon taiteellisena johtajana. Kuva: Kai Tirkkonen

Syyskuun lopussa kuultiin uutinen, että Limingan musiikkileiri lopettaa toimintansa 50 vuoden jälkeen.

Kyseessä oli yksi maamme suurimmista musiikkileireistä ja yksi niistä harvoista, joissa nuoret muusikot pääsivät soittamaan täysimittaista sinfoniaohjelmistoa.

Uutisen kuultuaan osa musiikkileirin opettajista päätti toimia.

”Kun uutiset Limingasta kuultiin, ei kestänyt varmaan tuntiakaan, kun viime kesän opettajilla oli Facebook-ryhmä pystyssä. Siinä mietittiin, miten musiikkileiritoimintaa voisi jatkaa”, kertoo Pekka Nebelung. Hän toimi viime kesänä Limingan musiikkileirillä avustajana.

Opettajat perustivat uuden yhdistyksen ja alkoivat etsiä paikkaa uudelle musiikkileirille. Tällä hetkellä yhdistyksen aktiiveina toimii 11 opettajaa.

Talvisin Nebelung toimii Kaarinan lukiossa musiikkiteatterilinjan opettajana, joten hän esitti kesäleiriajatuksen Kaarinan kaupunginjohtajalle.

”Kaupunginjohtaja toivotti tervetulleeksi Kaarinaan”, Nebelung sanoo.

Niinpä ensi kesänä järjestetään ensimmäistä kertaa Kaarinan juhlaviikot ja valtakunnallinen musiikkileiri.

Mitä Limingassa sitten tapahtui?

Limingan musiikkiviikkojen toiminnanjohtaja Heidi Mantere kertoo, että vuonna 2013 kunta alkoi laskuttaa leiriä kiinteistö-, siivous- ja ruokapalveluista täyden taksan mukaan, kun se aiemmin oli tarjonnut niitä pienemmillä kustannuksilla.

”Se oli kunnan korsi siihen kekoon. Kaikki muut kustannukset olivat ilman muuta meidän vastuullamme.”

Musiikkileiriä järjesti Limingan musiikkiyhdistys ry, ja paikkana oli Limingan koulukeskus.

”Meidän laskelmiemme mukaan kustannukset nousivat kerralla 134 prosenttia, eikä neuvotteluvaraa ollut. Jäimme siitä velkaa kunnalle, ja maksoimme velan kolmessa erässä, korkoineen totta kai. Tänä kesänä kunta vielä nosti hintoja entisestään, joten jatkomahdollisuuksia leirillä ei enää ollut”, Mantere sanoo.

Limingan musiikkiyhdistyksellä ei ole tekemistä Kaarinaan järjestettävän uuden musiikkileirin kanssa, vaan Mantere toivoo, että leiritoiminta voisi jatkua Limingassa esimerkiksi musiikkiopiston opettajien järjestämänä.

Kaarinassakaan musiikkileirin tila- tai ruokapalvelut eivät ole ilmaisia.

”Mutta saamme ne hyvin kilpailukykyiseen hintaan”, kertoo uutta musiikkileiriä järjestävä Pekka Nebelung. ”Kaupunki tukee tapahtumaa ensisijaisesti työpanoksella ja jättämällä katteita minimiin.”

Yhteistyötä kaupungin koulutusjärjestelmän kanssa on muutenkin.

”Lukiolaiset voivat ilmoittautua tänne kesälukioon ja saada orkesterissa soittamisesta opintosuorituksia. He voivat sitten sisällyttää täällä tehtyjä suorituksia opintoihinsa omissa lukioissaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat