Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle irtisanoo valtionpalkinnon saaneen terveysohjelma Akuutin työntekijät – osalle tarjottu töitä Helsingistä

Akuuttia aletaan tehdä Oulun sijaan Helsingissä, jossa työskentelee koko muu Yle Asian tiede- ja terveysohjelmien toimitus

Kulttuuri
 
Yleisradio
Terveysmakasiiniohjelma Akuutin omalääkärinä on totuttu näkemään Risto Laitilaa (vas.). Toimittajana on ollut Mikko Penttilä.
Terveysmakasiiniohjelma Akuutin omalääkärinä on totuttu näkemään Risto Laitilaa (vas.). Toimittajana on ollut Mikko Penttilä. Kuva: Yleisradio

Yleisradio on irtisanonut sen suosituimpiin asiaohjelmiin kuuluvan terveysmakasiiniohjelma Akuutin työntekijät.

Akuuttia on tehnyt Oulussa kahdeksan hengen toimitus, joista seitsemän irtisanottiin. Mediatoimittaja siirrettiin Oulun aluetoimitukseen.

Yt-neuvotteluja alettiin käydä työntekijöiden kanssa elokuussa sen jälkeen, kun Yle oli ilmoittanut ohjelman tuotannon siirtämisestä Pasilaan.

Työntekijät saivat irtisanomisilmoituksen viime viikolla.

Sähköpostitse Helsingin Sanomille vastanneen Yle Asian päällikön Ilkka Lehtisen mukaan Akuutin tekijöistä neljälle on tarjottu toimittajan työtä Pasilasta tiede- ja terveystiimissä.

Lehtisen mukaan syynä irtisanomisiin on Akuutin toiminnan ja työntekijöiden keskittäminen Oulusta Helsingin Pasilaan.

Tämä taas tehdään sen vuoksi, että Pasilassa työskentelee koko muu Yle Asian tiede- ja terveysohjelmien toimitus.

”Yle Asian toiminta Oulussa päättyy, joten työtehtävät siellä loppuvat”, Ilkka Lehtinen kirjoittaa.

Siirrossa on kyse Lehtisen mukaan ”normaalista toiminnan kehittämisestä”.

”Muutamme terveyssisältöjen (joita teemme siis televisioon, Areenaan, radioon ja verkkoon) tuotanto- ja julkaisutapoja ja uudistamme samalla Akuutin tv-ohjelmakonseptia. Tarkoitus on lisätä eri toimitusten yhteistyötä”, hän kirjoittaa.

Akuutin uudistaminen ei Lehtisen mukaan liity Ylen pari viikkoa sitten julkistamiin uudistussuunnitelmiin. Akuutin uudistamissuunnitelmat oli aloitettu jo aiemmin.

Akuuttia ei siis lopeteta, vaan se jatkuu ensi vuonna. Mutta uudistettuna.

Uusia jaksoja ei ole tehty koko syksynä, ja tauko jatkuu ainakin loppuvuoden ajan. Lehtinen arvioi, että uudistettu ohjelma nähdään joskus ensi vuoden alkupuolella.

Akuutin formaatin kehitti vuonna 1994 Karin Mariola yhdessä Hanna Puron kanssa. He tarjosivat ideaansa Yleisradiolle, jossa ei ollut silloin muita terveysohjelmia. Mariola on ollut Akuutin tuottajana koko sen historian ajan.

Ilkka Lehtisen mukaan ohjelman juontajanakin toimineelle Mariolalle on tarjottu nyt työtä Pasilasta. Jos hän ei jatka Pasilassa, hänelle ei makseta korvauksia esimerkiksi Akuutin formaatista.

”On hyvä muistaa, että tekijät eivät omista sisältöjä, vaan Yle omistaa sisällöt ja brändit. Ohjelmien ideointi, kehittely, tekeminen ja myös niiden päättäminen on perustyötä, jota meidät kaikki sisällöntekijät on palkattu yhtiöön tekemään”, Lehtinen kirjoittaa.

Ylen ohjelmatyöntekijät julkaisivat viime viikolla kannanoton, jossa paheksuttiin Akuutin tekijöiden irtisanomisten toteuttamistapaa.

Neuvotteluita ei YOT:n mielestä käyty aidosti, vaan asetelmat oli päätetty etukäteen.

”Myös työpaikan säilymisen edellytyksenä pidetty muutto Helsinkiin oli kohtuuton vaatimus, koska kyse oli monien kohdalla koko perheen tilanteen radikaalista muutoksesta”, YOT:n puheenjohtaja Hilla Blomberg kirjoitti.

Myös yt-neuvotteluihin osallistuneet luottamusmiehet jättivät ratkaisusta eriävän mielipiteensä. He pitivät työskentelyä Oulusta käsin aivan mahdollisena.

Akuutti on ollut Ylen katsotuimpia asiaohjelmia pitkälti yli puolen miljoonan katsojan lukemilla, ja myös ohjelman verkkosivusto on ollut hyvin suosittu.

Vaikka ohjelmasta on esitetty tänä syksynä uusintoja, on se silti pysytellyt TV1:n suosituimpien ohjelmien joukossa. Viime viikolla sillä oli yli 430 000 katsojaa.

Ohjelma on voittanut 22 vuoden elämänkaarensa aikana useita palkintoja. Vuonna 2005 Akuutin työryhmä sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon.

Akuutin irtisanomisista uutisoi alun perin sanomalehti Kaleva.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat