Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikean perustaja saa Svenska Teaterniin oman musikaalin – ”huonekalusatu” käsittelee satiirisesti myös ruotsalaisten minäkuvaa

Kansanmusiikkipitoinen musiikkinäytelmä tulee ensi-iltaan marraskuussa

Kulttuuri
 
Pentti Vänskä
Ikean perustajasta Ingvar Kampradista kertova musiikkinäytelmä Ingvar on saanut Ruotsissa hyvän vastaanoton, ja nyt se nähdään myös Suomessa. Vuonna 2007 Kamprad vieraili Suomessa Olvin panimolla.
Ikean perustajasta Ingvar Kampradista kertova musiikkinäytelmä Ingvar on saanut Ruotsissa hyvän vastaanoton, ja nyt se nähdään myös Suomessa. Vuonna 2007 Kamprad vieraili Suomessa Olvin panimolla. Kuva: Pentti Vänskä

Svenska Teaternin lavalla nähdään marraskuussa rikas ja varsin tuttu mies. Poikkeuksellisesti hän kuitenkin hoitaa kommunikoinnin puheen sijasta laulaen.

Kyseessä on Ikean perustajan Ingvar Kampradin hahmo. Kamprad on antanut nimensä Svenska Teaternin uudelle Ingvar!-musiikkinäytelmälle, joka saa ensi-iltansa marraskuun lopussa. Läpisävelletty näytelmä kertoo Kampradin elämästä.

Satiirista musiikkinäytelmää kuvataan sanoilla ”musikaalinen huonekalusatu”. Se kuvaa Ikean luojan elämäntyötä ja haavetta ”kalustaa koko kansankoti”. Samalla tulee käsitellyksi pikkuisen pisteliäästi ja humoristisesti koko ruotsalaisten minäkuva.

Vauhdikkaaksi kuvatussa näytelmässä ovat mukana kaikki ruotsalaisuuden ydinasiat kansanmusiikista Peppiin, Nobeleihin ja faluninpunaisiin mökkeihin.

Lavalla nähdään yhdeksän laulavaa näyttelijää ja muusikkoa. Rooleissa ovat Max Forsman, Anna Hultin, Amanda Löfman, Emma Klingenberg, Marcus Groth, Simon Häger, Niklas Häggblom, Veera Railio (muusikko) ja Henrik Wikström (muusikko).

Svenskanin Ingvarin on ohjannut sveitsiläinen Erik Gedeon, joka on myös kirjoittanut näytelmän yhdessä ruotsalaisen Klas Abrahamssonin kanssa. Musikaali perustuu Bertil Torekulssin kirjoittamaan Kamprad-elämäkertaan.

Musiikkinäytelmä on läpisävelletty, joten näyttelijät kertovat vuorosanansa laulaen. Musiikki on saanut vaikutteensa ruotsalaisesta ja pohjoismaisesta kansanmusiikista.

Musiikkinäytelmä sai ensi-iltansa alun perin saksankielisenä Hampurissa vuonna 2009. Ruotsin-ensi-ilta oli vuonna 2010 ja esitys sai mediassa runsaasti kehuvia arvioita. ”Infernaalisen viihdyttävä ja ristiriitainen”, kirjoitti Dagens Nyheterin kriitikko tuolloin.

Myöhemmin näytelmää on esitetty taajaan ympäri Ruotsia.

Kampradin ensimmäinen Ikea-huonekaluliike perustettiin Ruotsiin 1950-luvulla. Sittemmin Ikea-ketju vietiin ympäri maailmaa ja tämä teki Ingvar Kampradista yhden maailman rikkaimmista ihmisistä.

90-vuotias miljardööri on jo astunut sivuun Ikean johtotehtävistä. Hänen omaisuutensa arvon on arveltu olevan yli 65 miljardia euroa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat