Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emma-museo täyttää 10 vuotta: seuraavilta 10 vuodelta odotetaan kansainvälistä profiilinnostoa – ja metroa

Espoon modernin taiteen museo Emma täyttää torstaina 10 vuotta. Museo juhlistaa syntymäpäiväänsä komealla nykytaidenäyttelyllä, joka kertoo millaista aikaa me nyt elämme. Mutta vielä kun museoon löytäisi satunnainen matkailija!

Kulttuuri
 
Ari Karttunen
Emman kymmenvuotisnäyttelyn Nykyaikaa etsimässä avaavat David Altmejdin Kiertorata (2012, vasemmalla) ja Antti Laitisen nikkaroimat puut.
Emman kymmenvuotisnäyttelyn Nykyaikaa etsimässä avaavat David Altmejdin Kiertorata (2012, vasemmalla) ja Antti Laitisen nikkaroimat puut. Kuva: Ari Karttunen
Fakta

Suosittuja näyttelyitä Emmassa

 Salvador Dali ja Anette Messager, 2007, 85 800 kävijää.

 Claude Monet, 2008, 74 000 kävijää.

 Birger Kaipiainen, 2013–2014, 71 766 kävijää.

 Kasimir Malevitš ja Shirin Neshat 2006–2007, 64 000 kävijää.

 Joan Miró ja Tor Arne, 2011, 52 120 kävijää.

Kun Espoon modernin taiteen museo Emmaa oltiin avaamassa Tapiolaan vuonna 2006, mediassa seurattiin hanketta tarkasti: juttuja tehtiin niin Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman Weegee-talon remontista, nimen valinnasta, logon suunnittelusta kuin Pekka Kauhasen Taidepoliisi-patsaan pystyttämisestä museon tienhaaraan.

Yksi huoli toistui jutuissa: löytääkö sinne kukaan?

Torstaina Emma täyttää 10 vuotta. Se on pääkaupungin museoiden keskuudessa juniorisarjaa: Kiasma on 26-vuotias, Amos Anderson 51, ja Ateneumin 129 vuoden kanssa ei kannata edes lähteä kilpailemaan.

Mutta kyllä, taiteen ystävät ovat löytäneet Emmaan, vaikka se on bussimatkan päässä Helsingin keskustan museokeskittymästä. Kesällä Rut Bryk -näyttelyyn jopa jonotettiin. Weegee-talo palvelee myös lähialuetta: lounaskirkumisen ja -jokeltelun perusteella Emman kahvila ruokkii tienoon vauvaperheet.

Markus Jokela
Kun Emma avautui vuonna 2006, avajaisnäyttelyä ihastelivat niin Tarja Halonen kuin Vladimir Putinkin.
Kun Emma avautui vuonna 2006, avajaisnäyttelyä ihastelivat niin Tarja Halonen kuin Vladimir Putinkin.

Mutta ne taide-elämykset: Siinä missä Helsingin keskustan museoissa voi piipahtaa nopeasti museokortilla, Emmaan tullaan tarkoituksella ja siellä vietetään tunti jos toinenkin. Vahva näyttelyohjelma on tehnyt siitä helppoa. Emma avasi vuonna 2006 Kasimir Malevitšilla, ja kymmenen vuoden aikana väkeä ovat vetäneet myös esimerkiksi Salvador Dalin, Claude Monet’n ja Birger Kaipiaisen näyttelyt.

Syntymäpäiväänsä Emma juhlii näyttelyllä, joka poikkeaa museon totutusta linjasta.

Nykyaikaa etsimässä -näyttely ottaa nimensä Olavi Paavolaisen klassikkoteokselta ja konseptinsa Kiasman Ars-näyttelyn kaltaisilta kansainvälisiltä ryhmänäyttelyiltä. Modernismin klassikkonimien sijaan näyttelyyn on kutsuttu nykytaiteen tähtinimiä Venetsian biennaalissa hopealeijonalla palkitusta Camille Henrot’sta (s. 1978) belgialaiseen Berlinde de Bruyckereen (s. 1964).

Heikki Saukkomaa
Pilvi Kalhama
Pilvi Kalhama

Yleisö on toivonut Emmalta enemmän nykytaidetta, kertoo museonjohtaja Pilvi Kalhama. Hänen mukaansa Nykyaikaa etsimässä on kuitenkin lähinnä täydennys Emman ohjelmistoon, ei suunnanmuutos. Ensi vuonna museossa nähdään taas modernisteja – joskaan nimiä museo ei vielä paljasta.

”Emman vahvuus on löytää uusia näkökulmia tuttuun ja tuoda sen rinnalle nykytaidetta”, Kalhama luonnehtii

Vaikka Nykyaikaa etsimässä -näyttelyn on määrä toistua kolmen–neljän vuoden välein, Kalhama ei halua kutsua sitä triennaaliksi.

”Se kuulostaa mahtipontiselta”, Kalhama sanoo.

Taustalla on myös käytännön syy: Emma panostaa kansainvälisiin näyttelyprojekteihin, ja mitä vähemmän omaa näyttelyohjelmaa on lukittu etukäteen, sitä joustavammin yhteistyöprojekteihin voi tarttua.

Millaiset ovat sitten Emman seuraavat 10 vuotta? Yksi tulevista tehtävistä on ainakin saada Emma voimakkaammin kansainväliselle tutkalle.

Emman ensimmäinen johtaja Markku Valkonen kertoo, että museo suunniteltiin alun alkaenkin kansainväliseksi. Kansainvälisen tunnettuuden rakentaminen ottaa kuitenkin aikaa, varsinkin kun museo sijaitsee Euroopan laidalla.

”Emma ei ole museona saavuttanut ansaitsemaansa kansainvälistä näkyvyyttä”, arvioi kansainvälisesti työskentelevä nuoren polven kuraattori Aura Seikkula. ”Valitettavasti moni alan ammattilainenkaan ei vielä tunne Emmaa ulkomailla. En usko tämän johtuvan niinkään näyttelyohjelmistosta vaan enemmänkin profiloitumisesta, joka vaikuttaa vielä hieman hajanaiselta.”

Näyttely-yhteistyön suhteen Emma on kuitenkin jo kunnostautunut: esimerkiksi Carol Raman viimevuotisen näyttelyn Emma tuotti yhdessä Barcelonan Macba-museon ja Pariisin kaupungin modernin taiteen museon kanssa.

”Kun käyn neuvottelemassa tulevista ohjelmistoista, tuntuu kyllä että tietoisuus kansainvälisellä kentällä on paranemassa”, Pilvi Kalhama arvioi.

Sitten pitää vielä saada paikalle kansainvälinen yleisö.

”Otamme tällä hetkellä ensimmäisiä askelia kansainvälisen viestinnän kanssa”, Kalhama sanoo.

Jos Emma saisi toivoa syntymäpäivälahjaa, olisi se varmaankin toimiva länsimetro.

”Sitä odotettiin kuin kuuta nousevaa jo minun aikanani”, sanoo Markku Valkonen.

Myös Kalhama panee toivonsa metroon. Se toisi museoon paitsi ulkomaiset turistit, joille seutubussin kynnys on liian korkea, myös muun pääkaupunkiseudun.

”Ehkä sitten joku eksyy Emmaan vahingossakin”, Kalhama sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat