Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobel-voittaja Dario Fo on kuollut

Näytelmäkirjailija kuoli Milanossa Italiassa 90-vuotiaana

Kulttuuri
 
Christian Westerback / HS
Näytelmäkirjailija Dario Fo on kuollut 90-vuotiaana Milanossa Italiassa. Kuva vuodelta 2005.
Näytelmäkirjailija Dario Fo on kuollut 90-vuotiaana Milanossa Italiassa. Kuva vuodelta 2005. Kuva: Christian Westerback / HS

Italialainen näytelmäkirjailija Dario Fo kuoli torstaina 13. lokakuuta milanolaisessa sairaalassa. Hän oli 90-vuotias.

Fo oli yksi aikamme merkittävimmistä näytelmäkirjailijoista ja ohjaajista. Hän voitti kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 1997.

Hän tuli tunnetuksi varsinkin terävistä poliittisista satiireistaan.

Fo vieraili usein myös Suomessa. Viimeksi vuonna 2005 hän ohjasi Svenska teaterniin Anarkistin kuolema -näytelmänsä ja vuonna 2003 Kansallisoopperaan Gioachino Rossinin Matka Reimsiin -oopperan. Ensimmäisen kerran hän vieraili Suomessa vuonna 1966, jolloin hän ohjasi Lilla Teaternissa.

Dario Fon Nobel-palkinto oli vuonna 1997 suuri yllätys. Hän oli ensimmäinen Nobelilla palkittu näytelmäkirjailija sitten Samuel Beckettin, joka sai palkinnon vuonna 1969.

”Dario Fo seuraa keskiajan hovinarrien jalanjälkiä kurittamalla vallanpitäjiä ja puolustamalla alistettujen asemaa. Sekoittamalla naurun ja vakavamielisyyden hän avaa silmämme yhteiskunnassa vallitseville väärinkäytöksille ja epäoikeudenmukaisuudelle sekä kykenee asettamaan nämä asiat laajempaan historialliseen perspektiiviin”, Nobel-palkinnon myöntänyt Ruotsin akatemia perusteli valintaansa.

Poliittisesti Fo asettui vasemmistoon ja oli vuonna 1968 perustamassa Nuova Scena -teatterikollektiivia. Siinä oli mukana hänen vaimonsa Franca Rame, jonka kanssa Fo perusti vuonna 1970 uuden teatteriryhmän Collettivo Teatrale La Comunen, josta tuli hyvin suosittu.

”Suosion salaisuus on, että pyrimme vastaamaan yleisön vaatimuksiin. Pyrimme kuvaamaan poliittista tilannetta, kansakunnan moraalista tilannetta, ja siksi herätämme vastakaikua”, Fo sanoi vieraillessaan Suomessa vuonna 2004.

Hänen tunnetuimpiin näytelmiinsä kuuluu monologinäytelmä Mysterio Buffo (1969), jota hän esitti vuosikymmenien ajan. Suomessakin Mysterio Buffon sisältämiä commedia dell’arte -tyylisiä pienoistarinoita kuultiin Fon esittämänä kesällä 1998.

Puheteatterin lisäksi Fo oli kiinnostunut oopperasta ja varsinkin italialaisen Gioachino Rossinin teoksista.

Ensimmäinen oopperaohjaus oli Rossinin kuuluisin ooppera Sevillan parturi vuonna 1987. Kansallisoopperan Matka Reimsiin -tuotannossa Fo kirjoitti libreton osittain uusiksi: ”Päätin antaa Rossinille lahjan, tekstin joka olisi hänen musiikkinsa arvoinen”, hän sanoi HS:n haastattelussa.

”Siinä kannattaa olla tarkkana, sillä oopperan kuningas saattaa olla myös nykypäivän hallitsija”, Fo kommentoi HS:lle myöhemmin.

Alessandro Bianchi / Reuters
Dario Fo Venetsian karnevaaleilla vuonna 2009.
Dario Fo Venetsian karnevaaleilla vuonna 2009.
Heidi Piiroinen / HS
Dario Fo ehti vierailla uransa aikana myös Suomessa. Kuva vuodelta 2005.
Dario Fo ehti vierailla uransa aikana myös Suomessa. Kuva vuodelta 2005.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat