Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkkitehtuuri-Finlandian ehdokasasettelu hieman kummastutti

Kulttuuri
 
Paula Holmila
Jonne Heinonen / HS
Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly on suosittu.
Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly on suosittu. Kuva: Jonne Heinonen / HS

Jos Arkkitehtuurin Finlandiasta olisi yleisöäänestys, sen olisi voittanut varmasti Avanto-arkkitehtien, Anu Puustisen ja Ville Haran suunnittelema Löyly, julkinen sauna Helsingin Hernesaaressa. Paljon julkisuuttakin saaneen Löylyn kävijämäärät ovat olleet huikeita, ja varsinkin viikonloppuisin sauna, terassit ja ravintola ovat täynnä. Myös arkkitehtuurimatkailijat ovat löytäneet Löylyn.

Arkkitehtuurin Finlandia jaettiin nyt kolmannen kerran. Ensimmäisen palkinnon sai vuonna 2014 Rainer Mahlamäen Puolan juutalaisten historian museo Varsovassa. Palkinnosta päätti Sixten Korkman. Viime vuonna Kaija Saariaho päätyi Anssi Lassilan Puukuokkaan, asuinkerrostaloon Jyväskylässä. Ehdokaslistalla olivat esimerkiksi Mikko Heikkisen ja Markku Komosen Kangasalan kulttuurikeskus sekä Jyrki Tasan asuinkortteli Lauttasaaressa. Valinta ei ollut yhtä itsestään selvä kuin 2014.

Tänä vuonna ehdokaslistalla olivat Ala-arkkitehtien kauppakeskuksen yhteyteen suunnittelema Lappeenrannan teatteri, Anssi Lassilan Suvelan uusi kappeli, Avannon Löyly sekä APRT-arkkitehtien liikuntakeskus Railo Rovaniemelle. Arvasin heti ehdokkaista kuultuani, että Paavo Lipponen päätyy palkitsemaan Railon. Hienoa, että pohjoinen kaupunki saa kunniaa hyvien arkkitehtien käytöstä urheilurakennuksen suunnittelussa.

Ehdokaslista ei nyt ollut yhtä loistokas kuin aikaisemmat. ”Kilpailu” käytiin käytännössä Löylyn ja Railon välillä. Tämä panee miettimään, olisiko parempi jakaa palkinto harvemmin, arkkitehtuurihan on hidas laji.

Toisaalta: oliko listalla todella viime vuosina – kilpailusääntöjen mukaan viimeisten kolmen vuoden aikana – valmistuneiden kohteiden parhaimmisto? Olisin nostanut esiin myös Merja Niemisen ja Kari Järvisen huikean korjaus- ja täydennysrakentamishankkeen, Eliel Saarisen kirkon kunnostamisen Tartossa. Kilpailusäännöt sallisivat myös korjausrakentamiskohteet.

Ala-arkkitehdit ovat tehneet huolella annettujen edellytysten mukaan Lappeenrannan teatterin, mutta kannattaako arkkitehtien ammattikuntana tukea kehitystä, että kulttuuritoiminnot hoidettaisiin kauppakeskuksissa, joiden arkkitehtuuri on usein varsin vaatimatonta, harvoin edes arkkitehtien tekemää? Keskustakirjaston valmistuminen tuo Alan varmasti ehdokaslistalle vuonna 2018.

Suvelan uusi kappeli Espoossa on mielenkiintoista arkkitehtuuria, mutta olisi vaikea kuvitella, että Anssi Lassilalle olisi annettu toista kertaa peräkkäin palkintoa. Kappelin kuparinen julkisivu tielle päin on vaikuttava. Sisätilat vaikuttavat monien toimintojen takia jonkin verran sekavilta. Sisällä ja rakenteissa Lassila on käyttänyt kauniisti suomalaista puuta ja kirkkosali on näyttävä. Aikaisemmin mm. Matti Sanaksenahon kanssa yhteistyötä tehnyt taidemaalari ja pappi Hannu Konola on tehnyt jättikokoisen alttarimosaiikin saliin. Itse pidän Anssi Lassilan ja Teemu Hirvilammen yhdessä Jyväskylään suunnittelemaa Kuokkalan kirkkoa arkkitehtuuriltaan onnistuneempana, mutta korkeatasoista on jälki Espoossakin. Suvelan kappelilla tulee varmasti olemaan suuri merkitys alueensa sosiaalisena keskuksena.

Arkkitehtuurin Finlandia on alan tunnetuksi tekemistä, siis ”julkisuustemppu”. Siihen ei liity kuin mainetta ja kunniaa, ei rahapalkintoa. Mutta arkkitehtuuri on meitä kaikkia koskettava taiteenlaji ja siksi kaikki keinot tiedon lisäämiseksi siitä lienevät sallittuja.    

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat