Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliittisen karnevalismin kantaisä Dario Fo on kuollut

Siellä missä Dario Fo (1926–2016) ryhmineen oli, oli usein myös poliisi

Kulttuuri
 
Christian Westerback / HS
Dario Fo kuvattuna Helsingissä keväällä 2004.
Dario Fo kuvattuna Helsingissä keväällä 2004. Kuva: Christian Westerback / HS

Torstaina 13. lokakuuta valittiin kirjallisuuden uusi nobelisti. Samana päivänä yksi heistä, vuosikertaa 1997, jätti paikkansa tulokkaalle.

Italialainen kirjailija, ohjaaja, näyttelijä ja kansalaisaktivisti Dario Fo kuoli torstaina milanolaisessa sairaalassa 90-vuotiaana. Hän oli syntynyt 24. maaliskuuta 1926 Sangianossa.

Dario Fo oli harvinainen nobelisti. Hänen taiteensa tarttui yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen niin kärjekkäästi, että siellä missä oli Fo ja hänen perustamansa La Comune -ryhmä, oli myös poliisi.

Esityksiä keskeytettiin ja niiden liepeillä rähinöitiin, kun poliittisesti eripariset katsojat kärhämöivät keskenään. Fon teatteri kuumensi kotimaassaan tunteita niin, ettei se saanut mistään tiloja, tukea tai kiitosta. Paitsi kansalta.

Fon teatteri on pesunkestävää kansanteatteria, jonka perustana on Italian katujen satoja vuosia vanha commedia dell’arte -teatteriperinne kuuluisine harlekiineineen ja monine klovnihahmoineen.

Mestari sovelsi katujen taidetta ja lapsuudessa muistiinsa tallentamia Lombardian vuorien talonpoikaisia tarinoita tunnistettavasti omaan aikaamme ja sen kaksinaismoralistisiin rakenteisiin.

Fon maine kiersi kotimaahan Euroopan suurten teatterikaupunkien, Latinalaisen Amerikan ja jopa USA:n kautta, ennen kuin Italia otti esitykset omikseen.

Suomeen Fo rantautui jo 1970-luvulla. Lilla Teaternin perustaja ja johtaja Vivica Bandler kutsui hänet tuolloin Yrjönkadun näyttämölle ohjaamaan ajankohtaisia ja tuliteriä tekstejään kuten Ei makseta, ei makseta, ja usein myös esiintymään.

Fon tekstit levisivät Lillanista kaikkialle suomalaisiin teattereihin, ja niistä tuli komediaosastojen klassikoita. Tiennäyttäjänä on ollut ja on edelleen esimerkiksi Kom-teatterissa Fon maailmankuululla Mysterio Buffolla debytoinut Erkki Saarela.

Bandler ja Fo tukivat toisiaan, heillä oli samanlainen yhteiskunnan perusrakenteita ravistava huumori ja käsitys teatterista, joka jalkautuu kansan pariin.

Kuuluisassa ”Vivican keittiössä”, osoitteessa Huvilakatu 1, suomalaiset ja italialaiset teatterintekijät istuivat pitkiä iltoja ja kehittelivät poliittisen satiirin uusia muotoja.

Kerrotaan, että Vivica Bandlerin tarvitsi vain heilauttaa kättään, kun Fo seurueineen oli jo valmis saapumaan Suomeen.

Uuden eurooppalaisen poliittisen satiirin ja farssin kantaisä oli 1970-luvun poliittisesti kiihkeissä opiskelijavallankumousten ja maailman uudelleen syntymisen pyörteissä taiteilija, joka vaimonsa Franca Ramen kanssa sai aikaan skandaalin toisensa jälkeen.

Fon teatteri La Comune esiintyi jopa 15 000 hengen yleisöille Italian toreilla, vallatuissa tehtaissa, yliopistokampuksilla tai sairaaloissa. He tekivät kansanteatteria kuunnellen ja ottaen ideoita vastaan katsojiltaan.

Kansa rakasti heitä, poliisi ei.

La Comunen esiintyjät saattoivat joutua pamputetuiksi, mutta niin myös yleisö. Ja oikeussalit tulivat tutuiksi Folle ja Ramelle. Teatteri oli vaarallista.

He irvivät riiviömäisesti italialaisen yhteiskunnan korruptiota, poliisin väkivaltaisuutta, poliitikkojen kaksinaamaisuutta tai katolisen kirkon aborttilakeja.

Sekä Franca Rame että Fo olivat feministejä, joiden esityksissä paljastettiin prostituution yleisyys, naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ja yleinen epätasa-arvo. Rame nimitti itseään usein raiskatuksi naiseksi, joka ei anna anteeksi.

Mitäpä jos kotikaupunkisi asukkaista 11 prosenttia käyttää prostituution palveluja, he kysyivät tilastoihin ja omiin tutkimuksiinsa vedoten.

Työparina Ramen kuolemaan saakka toiminut unohtumaton kaksikko siivitti toisiaan.

Fon suhde yleisöönsä oli suora ja kiemurtelematon. Hän saattoi valita jokaiselle esittämälleen anekdootille erityiskuulijan. Juuri sinä -metodi puri. Yleisö koki tarinat omikseen, tässä ja nyt syntyviksi ja yhteisiksi.

Fo näytteli onomatopoeettisesti kaikilla maailman kielillä, espanjaksi, ruotsiksi, ranskaksi, venäjäksi tai suomeksi, joka kuului sarjaan ”slaavilaiset” kielet.

Hän improvisoi esityksiinsä myös paikallisia kiistoja, tarinoita ja ihmisiä. Suomessa esiintyessään hän saattoi upottaa anekdootteihinsa esimerkiksi suomalaisen, ruotsalaisen ja norjalaisen toisiaan nokittamaan. Mikään hänen teatterissaan ei ollut varmaa tai ennakoitua. Teatteri oli yllätyksien taidetta.

Fo omasi erityislahjakkuuden, jossa huono ja hyvä maku yhdistyivät nauruksi. Ketään ei loukattu, ei edes paavi Bonifacius VIII:tta, joka yritti sovittaa käteensä liian suurta paavillista sormustaan.

Fon fyysinen notkeus, joustoilmaisu, hänen käsittämättömän kumimainen mimiikkansa, klovneriansa ja aina groteskiin asti venynyt huumorinsa villitsi yleisön huutonauruun.

Viimeksi Dario Fo vieraili Suomessa 2003 ohjaten Kansallisoopperassa unohtumattoman version Gioachino Rossinin koomisesta oopperasta Matka Reimsiin.

Fo opetti uusia sukupolvia ilmaisuun, jossa teatteri osuu tilannekomiikan ytimeen ja yhteiskunnallisten valtataistelujen kipupisteeseen. Hän myös opetti, miten patoutumia puretaan suureen ”gargantualaiseen” eli keskiaikaisen hirviömäiseen nauruun.

Eurooppalaisen teatterin kirjaimellisesti suuri vallankumouksellinen ei ole kuollut.

Hän elää lukuisissa näytelmissään, kirjoissaan ja teatteriteoreettisissa artikkeleissaan, mutta ennen muuta jokaisen hänen esityksensä nähneen katsojan lähtemättöminä muistikuvina.

Dario Fo ja puoliso Franca Rame Milanossa vuonna 1982.
Dario Fo ja puoliso Franca Rame Milanossa vuonna 1982.
Markus Jokela / HS
Dario Fo ohjasi Suomen kansallisoopperassa Rossinin oopperan Matka Reimsiin syksyllä 2002.
Dario Fo ohjasi Suomen kansallisoopperassa Rossinin oopperan Matka Reimsiin syksyllä 2002.
Timo Hämäläinen
Dario Fo työryhmänsä keskellä Lilla Teaternissa 2005, jolloin hän ohjasi sinne näytelmän Anarkisten.
Dario Fo työryhmänsä keskellä Lilla Teaternissa 2005, jolloin hän ohjasi sinne näytelmän Anarkisten.
Alessandro Bianchi / Reuters
Dario Fo Venetsian karnevaaleissa helmikuussa 2009.
Dario Fo Venetsian karnevaaleissa helmikuussa 2009.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat