Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset lauluntekijät ylistävät, mutta myös kritisoivat Dylania – Dave Lindholm: ”Ennen Dylania pop-lauluissa oli pelkkää teinilempeä”

Mariska tarvitsi hankalien tekstien tulkintaan ”herra Googlea”, Jarkko Martikainen ylistää Dylanin uusiutumiskykyä

Kulttuuri
 
Seppo Solmela ja HS
Dave Lindholm, Jarkko Martikainen ja Mariska.
Dave Lindholm, Jarkko Martikainen ja Mariska. Kuva: Seppo Solmela ja HS

Uutinen laulaja ja lauluntekijä Bob Dylanin saamasta Nobelin kirjallisuuspalkinnosta sai suomalaiset lauluntekijät hyrisemään tyytyväisyyttään – ainakin useimmat heistä.

Dylan on ollut arvaamattoman suuri vaikuttaja monille lauluntekijöille, myös suomalaisille.

”Toihan on tosi hieno uutinen”, iloitsee Dave Lindholm kuullessaan palkinnosta.

”Dylan on viime vuosisadan suuri runoilija. Pidän hänen palkitsemistaan loogisenakin juttuna, mutta on se samalla äärettömän yllättävää.”

Lindholm arvostaa Bob Dylania varsinkin pop-lyriikan uudistajana, jonka musiikkia kuultuaan Lindholm itsekin päätti alkaa muusikoksi vuonna 1965.

”Dylanin ansiosta kolmen minuutin pop-lauluissakin alkoi olla järkeä, kun ennen häntä niissä oli pelkkää teinilempeä – vaikka toki poikkeuksiakin oli. Mutta Dylanin kautta lyriikkaan tuli tolkkua ja syvyyttä, joka vaikutti kaikkiin hänen jälkeensä tulleisiin maailmanlaajuisesti. Minulle tärkeä kappale oli Maggie’s Farm, josta kaikki lähti ja aloin itsekin tehdä musiikkia”, Dave Lindholm sanoo.

Muusikko Jarkko Martikainen arvostaa Dylania kokonaisvaltaisena esiintyjänä, jonka laulut ja niiden esitystapa sopivat toisiinsa täydellisesti.

”Katson, että Dylan on yksi parhaista jo ajattoman lyriikkansa, mutta myös ulosantinsa ansiosta. Hän tekee kaiken esimerkillisesti, varsinkin konserteissaan: hän murjoo vanhat juttunsa aina uuteen uskoon, mikä myös kiukuttaa niitä, joiden mielestä samat kappaleet pitäisi esittää aina niin kuin levyillä. Tätä vastaan Dylan on rikkonut ankarasti!”

Martikanen kertoo joutuneensa usein puolustamaan Dylanin omalaatuista laulutapaa.

”Mutta eihän sitä voi täysin järjellä selittää – kuten ei mitään hyvää taidetta, vaan täytyy olla sydäntä mukana. Kun Dylan laulaa, uskon täysin siihen mitä hän sanoo”, Martikainen sanoo.

”Hän viihdyttää, mutta ei ensisijaisesti pyri viihdyttämään, vaan tekee kaiken oman päänsä mukaan. Sanoituksissaan hän on tuonut tarinankerrontaan uuden tason, jossa laululyriikat lähestyvät novelli- tai romaanitaidetta.”

Kaikki eivät silti ole Dylanin ylimpiä faneja. Hänen tuotantonsa on aina jakanut mielipiteitä, ja niin on yhä edelleen.

Esimerkiksi laulaja ja lauluntekijä Mariska eli Maria Rahikainen myöntää heti ja auliisti, ettei hänellä ole kovin syvällistä suhdetta Dylanin tuotantoon. Ei siitäkään huolimatta, että hän vastikään suomensi tuoreelta Nobel-voittajalta kaksi kappaletta.

”Hän ei ole ollut koskaan mun soittolistallani, teinivuosia lukuun ottamatta. Like a Rolling Stonesia hoilasin paljon vielä teini-ikäisenä, mutta aikuisiässä hänen musiikkinsa ei ole enää puhutellut minua”, Mariska sanoo suoraan.

Mariskan ongelma Dylanin suhteen on nimenomaan hänen musiikkinsa ja sen folk-estetiikka, mies ja kitara -perinne.

”Varmasti lauluissa olisi sisältöä vaikka muille jakaa, mutta kun se on puettu noihin vaatteisiin, minun on hirveän vaikea päästä siihen sisälle.”

Viime keväänä Mariskalta julkaistiin Dylania suomeksi -levyllä Dylan-suomennokset Mun ainoo rakkautein sekä Samaan aikaan naapurissa. Eturivin suomalaiset lauluntekijät tekivät levylle omia versioitaan Dylanin tunnetuimmista kappaleista.

Mariskan mukaan suomennostehtävä oli vaikea.

”Lauluissa on niin paljon amerikkalaisia asioita, ettei minun kulttuuritietämykseni riittänyt. Siinä on paljon tulkittavaa”, Mariska myöntää.

”Ja kun se ei ole mitään helppoa englantia eivätkä merkitykset ole helppoja, niin kyllä herra Google lauloi aina välillä. Piti käydä tarkistamassa faneilta, mitä herra tarkoitti”, Mariska nauraa.

Kaikesta huolimatta Nobelin kirjallisuuspalkinto meni aivan oikeaan osoitteeseen, muusikko tuumii.

”Taitava jätkähän se on! Varmasti oli perusteet antaa palkinto hänelle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat