Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osa kirjailijoista pöyristyi Dylanin palkinnosta: ”Häthätäinen nostalgiapalkinto”

Nobel-uutinen herätti keskustelua paitsi palkinnonsaajasta myös siitä, mikä on kirjallisuutta

Kulttuuri
 
Taika Dahlbom
Markus Jokela / HS
Trainspotting-romaanistaan tunnettu skottikirjailija Irvine Welsh kritisoi voimakkaasti Twitterissä Bob Dylanin palkintoa. Kuva vuodelta 2003.
Trainspotting-romaanistaan tunnettu skottikirjailija Irvine Welsh kritisoi voimakkaasti Twitterissä Bob Dylanin palkintoa. Kuva vuodelta 2003. Kuva: Markus Jokela / HS

Bob Dylanille tänään myönnetty kirjallisuuden Nobel-palkinto on herättänyt voimakkaita tuntemuksia kirjailijoiden keskuudessa.

Toistaiseksi kärkevin mielipide tuli skottilaiselta Trainspotting-kirjailijalta Irvine Welshiltä, joka kommentoi Dylanin valintaa erittäin kitkerään sävyyn.

”Olen Dylan-fani, mutta tämä on häthätäinen nostalgiapalkinto, joka on kiskaistu pölöttävien seniilihippien härskiintyneistä eturauhasista”, Welsh totesi.

Welsh löysi hengenheimolaisen Pienen suklaapuodin kirjoittajasta Joanne Harrisista, jonka ensi reaktio oli kysyä, onko tämä ensimmäinen kerta, kun jonkun vanhaa viisutuotantoa on edes harkittu kirjallisuuspalkinnon voittajaksi.

Kaikki kirjailijat eivät järkyttyneet komitean valinnasta. Moni on onnitellut Dylania vilpittömästi.

Suomessa kirjailija Jari Tervo näytti Twitterissä, että Bob Dylanin lyriikkaa löytyy omasta kirjahyllystä.

Ensimmäisten onnittelijoiden joukossa oli kirjailija Salman Rushdie. Rushdie sai tänä vuonna Nobel-komitealta huomiota, kun komitea paheksui hänen 27 vuotta sitten saamaansa fatwaa, uskonnollista kuolemantuomiota.

Osa kirjailijoista suhtautui laulaja-runoilijan valintaan ristiriitaisin tuntein. Twitterissä pohdittiin varsinkin sitä, mitä voidaan palkita kirjallisuutena.

Yhdysvaltalaista kirjailijaa Joyce Carol Oatesia on itseäänkin veikattu Nobel-palkinnon saajaksi. Hän huomautti twiitissään, että jos haluttiin palkita juuri lyriikkaa, myös Leonard Cohen olisi voitu palkita sen uudistajana.

Norjan dekkarikuningattaren Anne Holtin kommentti oli lyhyt ja ytimekäs. Se jättää myös arvailemaan, kuinka innoissaan dekkaristi Dylanin voitosta on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat