Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaurismäen elokuva ”ankallistettiin” – Aku Ankka seikkailee nyt Mies vailla menneisyyttä -elokuvan sarjakuvaversiossa

Tarinan aiheeksi suunniteltiin ensin Calamari Unionia, ”mutta olisi ollut hankalaa, jos 20 Akua olisi lähtenyt etsimään itseään”

Kulttuuri
 
Aku ja Iines Giorgio Cavazzanon sarjakuvateoksessa Aku vailla menneisyyttä.
Aku ja Iines Giorgio Cavazzanon sarjakuvateoksessa Aku vailla menneisyyttä.

Moni suomalainen on oppinut lukemaan Aku Ankasta. Niin myös elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki.

”Nelivuotiaana, vuonna 1961, kyllästyin odottamaan, että joku sisaruksistani lukisi Akun minulle ja opettelin lukemaan itse”, Kaurismäki muistelee.

Ankan muistelemiseen antoi syyn uusi kirja Ankka vailla menneisyyttä. Sen nimitarina perustuu Kaurismäen elokuvaan Mies vailla menneisyyttä (2002), joka sai Cannesin festivaalin Grand Prix’n ja Oscar-ehdokkuuden.

Kaurismäki kertoo lukeneensa muitakin sarjakuvia, kuten lehtiä Viidakko, Tex ja Pecos Bill. Ankkataiteilijoista hänen suurin suosikkinsa on Carl Barks, etenkin tarina Nelikulmaiset munat. Sen sijaan nykyaikojen suurin suosikki Don Rosa herättää hänessä inhoa.

”En siedä Rosan viivaa, se on kauheaa tuherrusta. Kiva, että tämä tehtiin perinteiseen tyyliin”, ohjaaja sanoo painokkaasti.

Perinteistä tyyliä edustaa tässä italialainen Giorgio Cavazzano, jonka ihailijaksi Kaurismäki ilmoittautuu.

Cavazzano yhtyy Don Rosan vastustamiseen. ”Nyt minäkin uskallan sanoa, etten tykkää Rosasta.”

Kaurismäen elokuvista Cavazzano sen sijaan pitää paljon. Hän kehuu niiden tapaa kuvata elämänmakuisia henkilöhahmoja.

”Kaurismäki ja Federico Fellini kuvaavat samanlaisia aitoja ihmisiä, joita on nautinto piirtää. Italiassa Kaurismäki tunnetaan laajasti. Moni pyysi minua tuomaan hänestä muiston, hiuksen tai napin hänen paidastaan.”

Cavazzano (s. 1947) alkoi piirtää ankkoja jo 14-vuotiaana, aluksi Romano Scarpan apuna. Hänen ensimmäinen oma ankkatarinansa ilmestyi vuonna 1967. Cavazzano on suomalaisille tuttu tekijä, vieraillut täällä monta kertaa.

Hän on piirtänyt kerran aiemminkin Helsinkiin sijoittuvan ankkatarinan. Se sai alkunsa illallisella Kari Korhosen ja Aku Ankan edellisen päätoimittajan Jukka Heiskasen kanssa. Korhonen kirjoitti senkin.

Toisella Helsingin-käynnillä sai alkunsa Kaurismäki-tulkinta.

Cavazzano valitteli, että Aku Ankan käsikirjoitukset ovat kehnoja, ja muisteli lämpimästi aiempia elokuviin perustuvia tarinoitaan. Hän on ankallistanut Michael Curtizin Casablancan ja Fellinin La Stradan.

Aku ja Iines Giorgio Cavazzanon sarjakuvateoksessa Aku vailla menneisyyttä.
Aku ja Iines Giorgio Cavazzanon sarjakuvateoksessa Aku vailla menneisyyttä.

Myös Aku Ankan toimituksessa on tiedostettu, että hyvät käsikirjoitukset ovat käyneet harvinaisiksi.

Se lienee yksi syy, että Aku Ankka -lehden levikki on pudonnut suunnilleen 200 000:een. Enimmillään se oli reilusti yli 300 000.

Päätoimittaja Aki Hyyppä innostui heti ajatuksesta versioida suomalaista elokuvaa. ”Ohjaajaa ei tarvinnut kauan miettiä. Ensin palloteltiin Calamari Unionia, mutta olisi ollut hankalaa, jos 20 Akua olisi lähtenyt etsimään itseään”, Hyyppä sanoo.

”Se olisi ollut huono valinta. Tarina on niin outo”, Kaurismäki säestää.

Ainoa suomalainen ankkataiteilija Kari Korhonen (s. 1973) teki käsikirjoituksen.

”Se oli helppoa, kun ei tarvinnut keksiä ideaa. Piti vain huolehtia, että juttu sopii koko perheelle, kun pohjana oli aikuisten elokuva”, Korhonen sanoo.

”Olen siinä mielessä säälittävä ohjaaja, että korkein elokuvieni saama ikäraja on kahdeksan vuotta, vaikka olen yrittänyt tehdä rankkoja leffoja”, Kaurismäki huomauttaa vierestä.

Korhonen sekä kirjoittaa että piirtää ankkatarinoita. Cavazzanollekin hän teki käsikirjoituksesta tarkat luonnokset.

”Ne olisi voinut julkaista melkein sellaisenaan. Kiva, että minäkin pääsin vähän piirtämään”, Cavazzano sanoo.

Korhonen tasapainoili sen kanssa, kuinka paljon Helsingin piirteitä toi Ankkalinnaan. ”Sekin tuntui luontevalta, sillä lapsena luulin, että Ankkalinna on Helsinki. Minusta ne näyttivät samalta”, Korhonen toteaa.

”Kun piirsin, katsoin rinnakkain Karin käsikirjoitusta ja Akin elokuvaa. Suurin haaste oli, etten pilaisi elokuvan herkkyyttä”, Cavazzano kertoo.

Kaikki hankkeeseen osallistuneet näyttävän uhkuvan tyytyväisyyttä.

”Uskon, että tämä on suomalainen merkkiteos, joka jää pysyvään kaanoniin. Kirja lienee jokaisen suomalaisen ensimmäinen hankinta joulua silmällä pitäen”, Kaurismäki puhkuu ja katsoo päätoimittaja Hyyppää pilke silmäkulmassa.

”Menikö tämä nyt oikein?”

Jonna Yletyinen / HS
Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki ja sarjakuvapiirtäjä Giorgio Cavazzano kävivät tupakalla elokuvateatteri Orionin edessä Ankka vailla menneisyyttä -sarjakuvan julkistustilaisuuden jälkeen.
Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki ja sarjakuvapiirtäjä Giorgio Cavazzano kävivät tupakalla elokuvateatteri Orionin edessä Ankka vailla menneisyyttä -sarjakuvan julkistustilaisuuden jälkeen.
Aku menettää muistinsa Giorgio Cavazzanon sarjakuvassa Aku vailla menneisyyttä.
Aku menettää muistinsa Giorgio Cavazzanon sarjakuvassa Aku vailla menneisyyttä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat