Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saara Aalto HS:lle: Tavoitteena ura maailmalla X Factorin jälkeen –”Olen aina nähnyt, että en ihan Suomeen sovi”

Aalto jännittää X Factorissa välillä niin paljon, että oksettaa, ja kotiin lähtökin on tullut mieleen. Tämän viikonlopun Motown-teemaa hän odottaa silti innoissaan.

Kulttuuri
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Saara Aalto ei aio luovuttaa, vaan nauttia joka hetkestä niin kauan kuin kilpailua jatkuu.
Saara Aalto ei aio luovuttaa, vaan nauttia joka hetkestä niin kauan kuin kilpailua jatkuu. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Lontoo

Tänä viikonloppuna laulaja-lauluntekijä Saara Aalto lupaa uudistua, kun brittiläinen X Factor UK -laulukilpailu jatkuu Motown-teemalla.

”Toivon, että pääsen tällä viikolla näyttämään ihan erilaisen puolen itsestäni. On sikaihanaa päästä vetämään, tulossa on tosi hyvä biisi”, Aalto kuvailee toistaiseksi salassa pidettävää kilpailukappalettaan HS:n haastattelussa.

Kappaleen Aallolle on valinnut X Factor -tuomari Sharon Osbourne.

”Se on hyvä valinta, koska olen tähän asti laulanut balladeja ja sellaisia synkempiä biisejä.”

Nyt luvassa on aiempaa kevyempää menoa. Aalto kuitenkin myöntää, että Motown-genre ei ole hänelle kovin läheinen. Omat musikaaliset juuret ovat muualla.

”Nauroinkin näille muille kilpailijoille, että Suomessa ei paljon Motown-teemaa ole”, Aalto kertoo HS:lle puhelinhaastattelussa.

Vaikka sekä Aalto että haastattelija ovat Lontoossa, ei X Factor -kilpailijoita päästetä tapaamaan vapaasti toimittajia tai edes omia ystäviään. Aalto kilpakumppaneineen asuu pohjoislontoolaisessa talossa, josta ulos pääsee vain erityisluvalla ja erikseen järjestetyllä autokyydillä.

Kuluvalla viikolla Aalto sai kuitenkin viettää yhden vapaaillan kihlattunsa Meri Sopasen kanssa. Sopanen toimii myös Aallon managerina.

”Saunassa käydään.”

Suomalainen sauna löytyy Sopasen majapaikasta.

Aalto on edennyt pitkälle X Factor -laulukilpailussa, vaikka putoaminen on käynyt lähellä. Hän sanoo olevansa realisti, eikä ota paineita jatkoon pääsystä.

”Tiedän, että minun on muita vaikeampi saada ääniä, koska en ole brittiläinen, eikä kukaan tunne minua. Siksi jokainen esitys, jonka saan vielä esittää, on suuri voitto. Aion vain nauttia.”

Britannian kesäkuinen päätös erota EU:sta on nostattanut tietyissä piireissä kansallistunnetta ehkä liiankin kanssa. Ulkomaalaisia on alettu katsoa Britanniassa nenänviertä pitkin.

Aallolla ei ole tästä kokemusta. Kilpakumppanien kanssa EU-erosta eli brexitistä ei ole kuulemma puhuttu.

Vaikka Aalto on kokenut esiintyjä ja laulukilpailujen konkari, jännittää lavalle meneminen yhä. Britanniassa X Factorilla onkin noin seitsemän miljoonaa katsojaa.

”Viime lauantaiaamuna jännitti ja oksetti. Ajattelin, että miksi teen tätä.”

Mutta kun esiintymisaika lähenee, osaa Aalto myös kasata itsensä. Hän juttelee itselleen rahoittavasti:

”Yritän ajatella, että Saara, olet tehnyt tämän tuhansia kertoja ja mitään pahaa ei ole tapahtunut, osaat kyllä hommat.”

Juttelu auttaa. Kun kappale lähtee käyntiin, häviää jännityskin lopullisesti.

Lehtikuva
Saara Aalto jännittää esiintymisiään, mutta kun esitys käynnistyy, jännitys katoaa.
Saara Aalto jännittää esiintymisiään, mutta kun esitys käynnistyy, jännitys katoaa.

Lisäpaineita on aiheuttanut Britanniaan muutto ja uudenlaiseen majoitukseen totuttautuminen. Muuttaminen suljettuun taloon 16 englantilaisnuoren kanssa on tuntunut välillä rankalta.

”Tulee kaikki kulttuurišokit, ja täytyy käyttää koko ajan englantia. Ja sitten pitää edustaa itseään maailmanlaajuisessa seurassa telkkariohjelmassa. Se on järkyttävän haastavaa ja vaativaa.”

Aalto myöntääkin olevansa välillä aika poikki. Joskus mielessä on käynyt jopa Suomeen lähtö.

”Mutta en luovuta.”

Laulukilpailun tuomareista Aalto kertoo pitävänsä kaikista. Mieluisaa on myös se, että tuomarit tuntuvat pitävän hänestä.

”Olen ollut iloinen siitä, että Simon Cowell tykkää minusta. Pelkäsin häntä eniten. Sitä jännitti, kun hän on niin suorapuheinen.”

Aalto pitääkin uskomattomana, että Cowell ei ole sanonut hänestä mitään kielteistä.

Sharon Osbournea Aalto kuvaa ”tosi ihanaksi”, vaikka yhteistyö ei lähtenytkään hyvin liikkeelle. Osbourne ei ollut paikalla Aallon ensimmäisessä koelaulussa, ja välit jäivät aluksi etäisiksi.

Osbourne olikin jo pudottamassa Aallon, kunnes pelastus tuli muualta.

”Kun Sharon on päässyt tutustumaan minuun ja nähnyt millainen tyyppi olen ja mitä teen, on hän ollut tosi kannustava”, Aalto kertoo.

Syco Entertainment
Saara Aallon välit Sharon Osbournen kanssa eivät ole olleet alun perin helpot, mutta nyt Aalto sanoo Osbournen olevan todella kannustava häntä kohtaan.
Saara Aallon välit Sharon Osbournen kanssa eivät ole olleet alun perin helpot, mutta nyt Aalto sanoo Osbournen olevan todella kannustava häntä kohtaan.

Tulevaisuudessa Aalto miettii Britanniaa yhtenä mahdollisena asemapaikkanaan. Haaveissa on tehdä omanlaista musiikkia kansainvälisen huipputiimin kanssa.

”Olen aina nähnyt, että en ihan Suomeen sovi”, hän sanoo.

X Factor -kisaa hän pitää ponnahduslautana uusiin työmahdollisuuksiin. Suomessa kerätty laaja työkokemus on ollut valmistautumista isompiin kuvioihin.

”Olen treenannut ja keikkaillut ne kaikki vuodet Suomessa, jotta voisin pärjätä Suomen rajojen ulkopuolella.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat