Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finlandia-palkinto uudistuu: myös yleisö saa valita tänä vuonna omat suosikkikirjansa

Yleisö-Finlandian ideana on saada ihmiset tutustumaan ehdokaskirjoihin ja osallistumaan kirjallisuuskeskusteluun.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Vuoden 2015 voittajat: tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja Tapio Tuominen, Finlandia Junior -voittaja Nadja Sumanen ja kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja Laura Lindstedt palkintojenjakotilaisuudessa Kansallisteatterissa Helsingissä viime marraskuussa.
Vuoden 2015 voittajat: tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja Tapio Tuominen, Finlandia Junior -voittaja Nadja Sumanen ja kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja Laura Lindstedt palkintojenjakotilaisuudessa Kansallisteatterissa Helsingissä viime marraskuussa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Lukijat saavat jatkossa valita omat suosikkinsa kirjallisuuden Finlandia-palkintokilvassa.

Palkinnot jakava Suomen Kirjasäätiö on avannut uudet nettisivut, ja kun aika on, pääsee yleisö äänestämään siellä suosikkejaan Finlandia-palkinnon kaikissa kolmessa kategoriassa eli kaunokirjallisuuden, lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä tietokirjojen kategorioissa.

Uudistuksen tarkoituksena on saada myös yleisön ääni kuuluviin Finlandia-palkintojen valinnoissa.

Mutta taustalla on vielä tätä laajempikin ajatus: Kirjasäätiö haluaa näin kannustaa yleisöä tutustumaan ehdokaskirjoihin ja osallistumaan kirjallisuudesta käytävään keskusteluun.

Lukijat saavat äänestää suosikkiaan Finlandia-raatien asettamien ehdokkaiden joukosta eli niiden samojen ehdokkaiden joukosta, joista ”varsinaisetkin” Finlandia-palkinnot valitaan. Ehdolla olevat kirjat valitsevat Kirjasäätiön nimittämät lautakunnat.

Lautakuntien valitsemat ehdokkaat julkistetaan loka–marraskuun vaihteessa tipoittain. Maanantaina 31. lokakuuta julkistetaan tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat, keskiviikkona 2. marraskuuta lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä perjantaina 4. marraskuuta kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat.

Lukijat pääsevät äänestämään heti viimeisen ehdokasasettelun jälkeen. Äänestyskone avautuu 4. marraskuuta sivulla kirjasaatio.fi ja sulkeutuu 20. marraskuuta.

Lukijoiden suosikkikirjat julkistetaan 22. marraskuuta eli kaksi päivää ennen Finlandia-palkintojen jakoa.

Jo aiemmin tänä keväänä Kirjasäätiö tiedotti, että Finlandia-palkintojen nimet uudistuvat.

Vanhat nimet Tieto-Finlandia ja Finlandia Junior jäävät historiaan. Jatkossa sekä tietokirjallisuudessa, lasten ja -nuortenkirjallisuudessa että kaunokirjallisuudessa kisataan lyhyesti ja yksinkertaisesti Finlandia-palkinnosta.

Nimenmuutosten tarkoituksena on korostaa kaikkien palkintojen ja kirjallisuudenlajien samanarvoisuutta.

Kaikkien sarjojen voittajat julkistetaan yhteisessä tilaisuudessa 24. marraskuuta.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta päättää tänä vuonna toimittaja Baba Lybeck. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan valinnasta vastaa näyttelijä ja laulaja Vuokko Hovatta. Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan valitsee kirjailija ja elokuvaohjaaja Jörn Donner.

Jokaisen palkinnon arvo on 30 000 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat