Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämä kuva herää eloon, kun katsot sitä paperilehdestä kännykkäsi läpi

Lisätty todellisuus tekee tuloaan niin sanomalehtien sivuille kuin taidemuseoihinkin.

Kulttuuri
 
Lisätty todellisuus tulee taiteeseen
Lisätty todellisuus tulee taiteeseen
Tältä näyttää Kiasmaan tehty maailman pakolaisvirroista kertova teos, johon saa uusia ulottuvuuksia kännykkäsovelluksella.

Ensivilkaisulla taulu Kiasman kakkoskerroksen Pahan jälkeen -näyttelyssä ei herätä suurempaa huomiota. Eri värisine viivoineen se näyttää abstraktilta taideteokselta, sellaiselta kirjavalta tyylittelyltä.

Tarkemmin katsottuna teos paljastaa salaisuutensa.

Arman Alizadin ja Meeri Koutaniemen näyttelyyn tehty taulu nimittäin kuvaa niitä 65 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa olosuhteiden pakosta.

Vielä kiinnostavammaksi infografiikka muodostuu, kun kävijä katsoo teosta kännykkänsä läpi. Silloin se herää eloon, ja lukijaäänellä varustettuna esittelee paossa elävien määrät. Lisäksi selviää esimerkiksi, kuinka moni 65 miljoonasta on hakenut turvapaikkaa Suomesta.

Luku ei ole suuri.

Kiasman johtaja Leevi Haapala on museonsa ensimmäisestä lisätyn todellisuuden teoksesta innoissaan.

”Näen lisätylle todellisuudelle museossa paljonkin käyttömahdollisuuksia”, hän sanoo. ”Se voi tarkoittaa joko taiteilijan itsensä suunnittelemaa, teosta laajentavaa sisältöä, tai sitten sen avulla voidaan esimerkiksi tarjota lisätietoa teoksesta ja taiteilijasta.”

Jos museoretki Kiasmaan ei ole heti suunnitelmissa, vastaavankaltaisen kokemuksen voit saada myös lataamalla kännykkääsi Arilyn-sovelluksen ja katsomalla oheista kuvaa sen läpi.

Koutaniemen ideasta syntyneen teoksen visuaalisesta suunnittelusta vastaa HS:n designjohtaja Sami Valtere.

”Teosta tehdessä minut yllätti se, että kaksi kolmasosaa elää paossa omassa maassaan. Esimerkiksi Kolumbiassa oman maan kansalaisia on pakolaisina enemmän kuin Suomessa on asukkaita.”

Teoksessa on kysymys niin sanotusta lisätystä todellisuudesta. Se tarkoittaa tekniikkaa, jossa digitaalista sisältöä - esimerkiksi kuvaa, ääntä, videota tai tekstiä - on lisätty näkymään todellisessa ympäristössä.

Kuten sanomalehden sivulla tai museon seinällä.

Valtere sanoo Hesarin sivujen heräävän eloon jatkossakin.

”Uskon, että esimerkiksi videoiden ja valokuvien yhdistäminen uudella tavalla paperilehdessä tulee lisääntymään”, hän sanoo. ”Myös infografiikoihin saadaan lisätietoa ja havainnollisuutta.”

Sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastaa Robust North -yritys, joka tuottaa mobiililaitteille lisätyn todellisuuden työkaluja. Arilynin avulla on aiemmin herätetty eloon muun muassa Image-lehden kansi ja erilaisia mainoshahmoja.

HS kertoi jo pari vuotta sitten Robust Northin virtuaaligalleriakokeilusta Helsingin Teurastamolla.

Arilynin kaltaiset lisätyn todellisuuden sovellukset tekevät todennäköisesti läpimurtonsa viimeistään virtuaalilasien yleistymisen myötä. Tuolloin esimerkiksi ulkomainoksissa voi nähdä erilaista sisältöä paikasta ja vuorokaudenajasta riippuen,

Ja sanomalehteä lukea aivan uudella tavalla.

Kun katsot alla olevaa kuvaa Arilyn-sovelluksen läpi, kuva herää eloon.

Infografiikka: Tiedot koonnut: Jeanette Björkqvist. Visualisointi: Sami Valtere ja Uolevi Holmberg Lähteet: The Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC), UNHCR, Unicef, Globalis, Maahanmuuttovirasto, International Organization for Migration (IOM). Tiedot koskevat vuotta 2015.

Kiasmassa pakolaistilanne esitetään neljän taulun voimin. Niistä ensimmäinen laukaisee kännykkäsovelluksen.
Kiasmassa pakolaistilanne esitetään neljän taulun voimin. Niistä ensimmäinen laukaisee kännykkäsovelluksen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat