Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykyajan noitaroviot roihuavat Teatteri Takomon brutaalin rehellisessä kantaesityksessä

Noitavaino-näytelmässä mitään ajatuskulkua ei pelätä seurata loppuun saakka.

Kulttuuri
 
Noitavaino pureutuu yhteisön ongelmiin teatteriryhmän kautta.
Noitavaino pureutuu yhteisön ongelmiin teatteriryhmän kautta.

Teatteri Noitavaino. Kantaesitys Teatteri Takomossa. Yhteistuotanto Klockriketeaternin kanssa. Ohjaus Akse Pettersson, musiikki Matti Raita, tila- ja valosuunnittelu Mikko Hynninen, puvut Paula Koivunen. Näyttelijät Carl Alm, Marc Gassot, Niina Hosiasluoma, Ella Lahdenmäki, Hanna Raiskinmäki, Jukka Ruotsalainen, Martti Raita ja Eeva Soivio.

Mitä kaikkea sinä olet tehnyt saadaksesi olla osa yhteisöä?

Teatteri Takomon ja Klockriketeaternin Noitavaino kirvoittaa katsojista tunnustuksia, sillä niin rehellisissä vesissä siinä liikutaan. Akse Petterssonin ohjaaman esityksen materiaali on työryhmän yhdessä tuottamaa.

Kauhistelemme keskiaikaisia noitavainoja, mutta lynkkausmieliala on käynnissä monissa yhteisöissä koko ajan. Noitavaino pureutuu yhteisön ongelmiin teatteriryhmän kautta. Yksi pomottaa, toinen on narsisti, kolmas ei osaa päättää millään, neljäs on yliherkkä ja viides friikki, jota kukaan ei ymmärrä.

Irralliset ja humoristiset kohtaukset ovat vähän epätasaisia, mutta suurin osa osuu kipeästi. Noitavaino ei jää sketsikimaraksi. Pettersson sekä keskiaikaisia kidutuskeinoja tarjoilevan rekvisiitan keskellä esiintyvät omavaloiset näyttelijät osoittautuvat esityksen edetessä paljon, paljon kovemmiksi luiksi kuin alun huumori ehkä antaa olettaa.

Mitään iljettävää ajatuskulkua ei pelätä seurata loppuun saakka. Yhtään raivostuttavan itsekeskeistä kelaa ei pelätä rullata tappiin saakka auki. Brutaalin rehellisyyden lisäksi hyvin tärkeitä ovat Noitavainon pohjavireessä kulkevat kysymykset teatterin, esiintymisen ja teatteriryhmän merkityksellisyydestä.

Takomon Niina Hosiasluomasta ja Hanna Raiskinmäestä puristuu aivan uusi, friikki vaihde esiin. Esityksen kohokohtiin kuuluu Raiskinmäen soolo, jossa muut pilkkaavat häntä Harry Potteriksi. Hosiasluoma repii itsestään iljettävän kerroksen toisensa jälkeen. Ja kun hän saapuu huumorisilmälasit nenällään pitämään absurdin epäonnistunutta stand up -esitystään, äkkiä kenelläkään ei ole enää hauskaa. Olemme yhdessä luoneet friikin.

Noitavaino ei ota mitään annettuna ja itsestään selvänä. Millään ei ole itseisarvoa, ei taidolla, ei taiteella. Muttei myöskään tekniikalla kuten rytmillä, huumorilla, perinteillä tai toisaalta niiden kyseenalaistamisellakaan.

Kumpikin teatteriryhmä viettää tänä vuonna juhlavuottaan. Noitavaino ei ole juhlanäytelmä vaan kysyy julman pelottomasti, mihin teatteria ylipäätään tarvitaan.

Onko meillä mitään muuta kuin nämä yhteisön keskinäiset jännitteet? Onko olemassa mitään korkeampaa ideaa, ja jos on, niin voiko sellainen johtaa johonkin hyvään?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat