Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jani Halme tilasi 163 Suomen paikallislehteä, koska haluaa jakaa niiden pikku-uutisia kaikille suomalaisille

Helsinkiläinen Halme julkaisee niiden uutisia Twitter-tilillään.

Kulttuuri
 
Markus Jokela / HS
Jani Halme tilasi 128 paikallislehteä – ja sai yhteensä 168.
Jani Halme tilasi 128 paikallislehteä – ja sai yhteensä 168. Kuva: Markus Jokela / HS

Rosvoja kaivosmuseolla: Tiistaina 2.8. kello 14.19 anastettiin Outokummun kaivosmuseosta mallinuken kädestä Motorola DP3400-radiopuhelin, jonka arvo on 470 euroa; Turun Hannunniityn Petkeltiellä vietettiin taloyhtiön pihabileitä; Varpushaukka jahtasi pulua varastorakennukseen Kotkan Käpylässä.

Siinä kolme valikoitua paikallislehtiuutista viime viikolta. Ensimmäinen on Karjalan Heili -lehdestä, toinen Turun Seutusanomista ja kolmas Kymenlaakson Vartista.

Helsinkiläinen Jani Halme on julkaissut viime viikosta lähtien Twitter-tilillään Kotimaan katsaus -nimistä videosarjaa. Niissä Halme lukee ääneen uutisia Suomen eri paikallislehdistä. Kyse ei ole mistään hupi-ideasta, vaan Halme aikoo omien sanojensa mukaan jatkaa hamaan tulevaisuuteen asti.

Projektiaan varten hän tilasi itselleen kaikki Suomen paikallislehdet, joita markkinointiyhtiö Suomen Paikallismediat Oy edustaa. Niitä on yhteensä 128.

Paketissa tuli mukana ilmaisjakelulehtiä, joten kaikkiaan Halme sai lehtiä 163, lähes kaikki Suomen paikallislehdet.

”Jo tämän ensimmäisen satsin läpikäymisessä meni yllättävän kauan, noin viikon verran”, hän kertoo lehtiläjää esitellessään.

Jani Halme, 41, asuu Punavuoressa ja työskentelee Kalliossa Toinen Phd -viestintäyhtiön luovana johtajana.

Media-alalla hän on ehtinyt tehdä likipitäen kaikkea mahdollista: työskennellä freelancer-toimittajana, MTV3:lla tv-tuottajana ja FS Film -yhtiössä kotimaisen elokuvan yksikön johtajana. Julkisen sanan neuvostossakin hän on istunut yhden kauden.

Työura alkoi vajaat 25 vuotta sitten – paikallislehdestä. Parikkalalaissyntyisen Halmeen ensimmäinen oikea työpaikka oli Parikkalan Sanomissa avustavana toimittajana. ”Hyvin samantyyppisiä uutisia siellä tuli tehtyä, kuin mitä tästä omasta katsauksestanikin löytyy.”

Paikallislehtiura kesti lähemmäs kymmenen vuotta. Sen jälkeen toimittajan ja media-alan työt jatkuivat isompien työnantajien leivissä.

Idea kattavasta paikallislehtikatsauksesta syntyi pari viikkoa sitten helsinkiläisessä baarissa.

”Naureskeltiin siellä kavereiden kanssa Kurikka-lehdessä ollutta otsikkoa ’kirkon risteyksessä melkein kolari.’ Mutta kun pohdin asiaa tarkemmin, nauru alkoi hävettää. Tajusin, että tuohan on millä tahansa mittarilla merkittävä uutinen. Pieni, mutta samalla isompi kuin mikään Kardashianin pylly koskaan.”

Siitä lähti ajatus ”pienten lehtien suurista uutisista”.

Halme haluaa korostaa, että hänen tarkoituksensa ei missään nimessä ole pilkata paikallislehtiä ja niiden pikku-uutisia.

”Vaikka minua kiinnostaa tietysti kaikki, mitä Helsingissä tapahtuu, ympäri Suomea tapahtuu samaan aikaan valtavasti esille nostamisen arvoisia asioita”, Halme sanoo. ”Esimerkiksi pienpanimon pystyttäminen Savonlinnaan on aivan räppärin runokirjan veroinen teko.”

Kaikkien suomalaisten olisi hyvä tietää myös oman kuplansa ulkopuolella tapahtuvista asioista, Halme toteaa. Se voisi vähentää myös turhaa vastakkainasettelua esimerkiksi Helsingin ja maakuntien väliltä. ”Me ollaan niin pieni kansa, että meillä ei ole varaa perheriitoihin.”

Uutismediat joutuvat nykyään toimimaan Googlen ja sosiaalisten medioiden luoman paineen alla. Paikallisuudesta ja pienistä uutisista voisi löytyä avaimet selviytymiseen, Halme arvelee.

”Uskon, että viimeisenä valot sammuvat paikallislehdistä. Mikään muu ei täytä samaa tarvetta kuin ne.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat