Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rautavaaran tie vei Kaivoksen hämärästä valon ytimeen

Kulttuuri
 
Samuli Tiikkaja Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.
Heidi Piiroinen / HS
Einojuhani Rautavaara vuonna 2005.
Einojuhani Rautavaara vuonna 2005. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Ylihuomenna perjantaina Unkarin valtionoopperassa Budapestissa esitetään Einojuhani Rautavaaran (1928–2016) ensimmäinen ooppera Kaivos, ensimmäistä kertaa koskaan näyttämöesityksenä.

Rautavaara alkoi säveltää oopperaa vuonna 1957 ja se valmistui 1960-luvun alkuvuosina. Näyttämöensi-illan viivästyessä hän jatkoi teoksen muokkaamista ja käytti sen musiikkia myös Canto I- ja Canto II -teoksissa ennen oopperan esittämistä televisio-oopperana keväällä 1963.

Rautavaara pohti joskus, olisiko hänestä tullut leimallisemmin oopperasäveltäjä, jos Kaivos olisi päässyt oopperalavoille jo 1960-luvulla. Kun niin ei tapahtunut, hän suuntasi energiaansa muihin teostyyppeihin: orkesteri-, kamarimusiikki- ja kuoroteoksiin. Oopperoitakin hän yritti jatkuvasti säveltää, mutta vasta 1980-luvun alussa oopperaprojektit alkoivat onnistua. Ehkä ne kuitenkaan eivät olisi onnistuneet, jos sävellystekniikka ei olisi hioutunut muita teostyyppejä kirjoittaessa.

Kaivoksen tarinassa laskeudutaan aina vain syvemmälle kaivokseen ja tunnelmat muuttuvat samalla epätoivoisemmiksi. Rautavaara oli teosta säveltäessään juuri omaksunut 12-säveltekniikan, jonka suhteellinen abstraktius ja riitasointuisuus kuvittavat osuvasti kaivoskuilun klaustrofobisia tunnelmia.

Kaivoksessakin Rautavaaran atonaalisuus eli riitasointuisuus on suhteellisen hillittyä, kun vertaa moniin muihin säveltäjiin. 1960-luvun jälkeen hän omaksui yhä pehmeämmin soivan harmoniamaailman, jossa kuitenkin usein on samalla läsnä jännitteitä. Ne kannattelevat myös hänen myöhäiskautensa oopperamestariteoksia Aleksis Kiveä ja Rasputinia.

Viimeisinä vuosinaan Rautavaara työsti vielä oopperoita – vuosikymmeniä suunnitelmissa ollutta Hippios Koiranosta sekä Federico García Lorcan elämään liittyvää oopperaa. Ne eivät valmistuneet, mutta niihin kirjoitetun musiikin Rautavaara epäilemättä käytti muissa teoksissaan, kuten hänen tapansa oli.

Niitä voi jäljittää toukokuussa ilmestyneeltä hienolta Rautavaara-levyltä (Ondine), jolla on hänen viimeisiä teoksiaan. Lorcan teksteihin sävelletty Balada-kantaatti, Omar Khaijamin teksteihin pohjautuva Rubáiyát-laulusarja sekä jousiorkesteriteos Into the Heart of Light (Canto V) kaikki kurottavat kohti valoa Rautavaaran myöhäistyylin loistokkaan orkesterinkäsittelyn, lempeästi soivan harmonian ja alati eteenpäin kiertyvien melodioiden voimin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat