Valikko
Kulttuuri    |   Savonlinnan oopperajuhlat 5.7.-4.8.

Joukkohysteria raivoaa Olavinlinnassa

Norjan kansallisooppera on väkevä ja iskevä ensemble.

Tilaajille
Benjamin Brittenin Peter Grimes Olavinlinnassa. Musiikinjohto John Helmer Fiore, ohjaus Paul Curran, lavastus ja puvut Robert Innes Hopkins, valaistus Rick Fisher, kuoron valmennus David Maiwald. Norjan kansallisoopperan solistit, orkesteri ja kuoro.

SAVONLINNA. Benjamin Brittenin Peter Grimes -ooppera alkaa oikeussalikohtauksella, jossa kalastaja Peter Grimesiä syytetään oppipojan kuolemantuottamuksesta.

Nils Harald Södal sopii nimiosaan erinomaisesti. Hänen tenorissaan on jäntevää voimaa ja lyyristä herkkyyttä, ja hän kestää raskaan tehtävän sitkeän urhoollisesti loppuun asti.

Södalin Grimes on vahva, käytännöllinen kalastaja sekä visioiden ja pakkomielteiden riivaama haaveilija. Oikeussalikohtauksessa tämä erottuu uhmakkaana, omissa maailmoissaan elävänä sivullisena, johon itäenglantilaisen kalastajakaupungin väki suhtautuu vihamielisesti.

Musiikki osoittaa, että Britten piti Grimesiä turmeltuneen yhteisönsä uhrina. Kun Grimes vastaa hälisevässä oikeussalissa mahtipontisiin syytöksiin, hänen hiljaista repliikkiään säestää samantapainen säteilevä jousisointi kuin Jeesusta Bachin Matteus-passiossa.

Peter Grimes taistelee kahdella rintamalla. Erilaisuuden tuomitseva ja pilkallinen kaupunkiyhteisö on hänen ulkoinen vihollisena, syyllisyydentunne sisäinen syyttäjä.

Peter Grimes on turmeltuneen yhteisönsä uhri ja tuote. Grimes sisäistää ulkoisen sorron niin voimakkaasti, että alkaa huomaamattaan vihata itsekin itseään.

Yhdysvaltalainen Paul Curran on ohjannut Peter Grimesin alun perin Santa Fehen, josta kätevästi liikuteltava, yksinkertainen produktio on ostettu Osloon. Olavinlinnassa lavastuselementteinä ovat muutama kivinen, näyttämön rajaava rantamakasiini sekä Grimesin mökkipahanen.

Curran on siirtänyt tarinan 1830-luvun Suffolkista oopperan syntyaikaan 1940-luvulle.

1940-luvun vaatetus antaa kalastajakaupunkiyhteisölle hyvin yhdenmukaisen sosiaalisen ilmeen. Oikeussalikohtauksessa kuoro ja solistit on tungettu hyvin ahtaaksi massaksi, mikä on omiaan luomaan vaikutelman uhkaavasta, vainoharhaisesta joukkohysteriasta.

Mestarillisen draaman ominaisuuksia ovat osuvat henkilöluonnehdinnat. Ongelma on kuitenkin, etteivät karaktäärit erotu tässä esityksessä massasta niin selvästi kuin odottaisi. Tai ehkä sitä olisi pitänyt seurata lähempää kuin 23. rivin etäisyydeltä.

Mieleen tulevat Suomen kansallisoopperan Peter Grimesin mainiot henkilöhahmot, joissa on paljon ihmisten huonoja puolia korostavia humoristisia piirteitä. Toki Curranin ohjauksessa on paljon yritystä tähän suuntaan, ja kapakassa yritetään pitää innokkaasti hauskaa, ryypätä ja rällästää. Kansallisoopperassamme meno on kuitenkin vieläkin räväkämpää.

Vahvan solistiensemblen jäsenet tekevät sinänsä hyviä tyyppejä: Solveig Kringelborn Grimesin hyvänä naisellisena hengettärenä, opettajatar Ellen Orfordina, Ole Jörgen Kristiansen rehtinä ja jämäkkänä kapteeni Balstrodena, Frances McCafferty morfiiniin koukuttuneena pahantahtoisena juoruakkana, Svein Erik Sagbråten lepsuna kirkkoherrana, John Chest puolivillaisena apteekkari-puoskarina, Brenden Gunnel synnin vaaroista paasaavana metodistikalastajana, Hege Höisaeter kapakan tätösenä ja Silvia Moi ja Mariann Fjed Olsen hänen iloluontoisina "siskontyttöinään".

Kuoro antaa näytteen loistokkaasta dramaattisesta iskuvoimastaan, joka kasvaa hurjaksi karjunnaksi ja ulvonnaksi surrealistisessa ihmismetsästyskohtauksessa.

Kapellimestari John Helmer Fiore rakentaa esitykseen väkevästi kasvavan dramaattisen jännitteen. Oopperan maagisen kauniissa merikuvissa ihmisten alhaisuus, vaino ja viha unohtuvat hetkeksi.

Kun seesteisessä lopussa aamuaurinko säteilee aalloilla ja lokit kirkuvat, tuntuu siltä kuin koko draamaa ei olisi tapahtunutkaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää