Valikko
Kulttuuri

Robocopin luoja Jeesuksen jäljillä

Helsingissä vieraileva ohjaaja Paul Verhoeven on vuosikymmeniä tutkinut, kuka Jeesus todella oli.

Tilaajille

"Ehkä ei ollutkaan hyvä idea tulla Suomeen", hollantilainen kulttuuritoimittaja Rob van Scheers sanoo ja riisuu takin yltään. "Siellä on jäätävän kylmä."

Hän ja maanmies, Robocop ja Basic Instinct -elokuvista tunnettu ohjaaja Paul Verhoeven syövät croissanteja helsinkiläisen hienostohotellin aamiaissalissa. Kaksikko on kaupungissa markkinoimassa kirjaansa Jeesus Nasaretilainen, joka on käännetty lukuisille kielille ja jonka Into on juuri julkaissut suomeksi.

Rob van Scheers kaivaa esiin vuonna 2008 hollanniksi ilmestyneen alkuperäisteoksen. Sen kannessa on Rembrandtin etsaus, jossa hurjistunut Jeesus ajaa kauppiaat ulos temppelistä.

74-vuotias Verhoeven on innoissaan:

"On harvinaista, että Jeesus kuvataan noin väkivaltaisena. Vaikka hänhän oli kapinallinen, Che Guevaran kaltainen sissitaistelija."

Kirjan tarina alkaa vuodesta 1985, jolloin hollantilaiseen elokuvatukipolitiikkaan kyllästynyt Verhoeven muutti Kaliforniaan.

Seuraavana vuonna hän luki sanomalehdestä Jeesus-seminaariksi kutsutusta tutkijaryhmästä, joka pyrki selvittämään, mitä Jeesus oli todella sanonut ja tehnyt ja mikä on sepitettä tai plagioitua.

Verhoeven varttui Haagissa ja joutui lapsena todistamaan liittoutuneiden pommituksia. Hänen vanhempansa olivat protestantteja mutta eivät erityisen uskonnollisia.

Ohjaajakaan ei usko jumalaan, mutta on lapsesta asti ollut kiinnostunut Jeesuksesta historiallisena henkilönä.

Siksi hän alkoi osallistua Jeesus-seminaariin.

"Halusin tehdä Jeesuksesta elokuvan, joka vastaisi mahdollisimman tarkasti todellisuutta. Lopulta seminaarilaiset huomasivat, että olen tosissani. Kuuden vuoden päästä pääsin jo istumaan samaan pöytään heidän kanssaan."

Elokuvan sijaan löytöretkestä tulikin kirja – ja aika kiehtova sellainen.

Pala palaselta Verhoeven purkaa Jeesuksesta tehdyt kirjoitukset ja järjestää osaset huolellisesti uudelleen.

Hänen keskeinen teesinsä on, että evankeliumien kirjoittajat pyrkivät peittämään Jeesuksen poliittisen luonteen, sillä he yrittivät välttää varhaiskristittyjen vainot.

Verhoeven ei usko Raamatun ihmetekoihin.

"Emme tietenkään tiedä, mitkä ovat faktoja, mutta voimme esittää valistuneita arvauksia. 5 000 ihmisen ruokkiminen, veden päällä käveleminen. . . nuo ovat kaikki hölynpölyä, jolla evankelistat yrittivät häivyttää Jeesuksen kapinallisen toiminnan ja valaa uskoa kristittyihin", hän sanoo.

Verhoeven uskoo Jeesuksen olleen karismaattinen puhuja, parantaja ja kapinallinen, joka uskoi jumalan valtakunnan tulevan pian ja vapauttavan Palestiinan Rooman vallasta. Kun tarpeeksi moni ihminen liittyi hänen kapinallisryhmäänsä, roomalaiset vangitsivat hänet ja tappoivat.

The End.

Hollywood tuntuu hurahtaneen Raamattuun.

Unelmien sielunmessu ja Black Swan -elokuvien ohjaaja Darren Aronofsky kuvaa elokuvaa Nooasta, jonka pääosassa nähdään Russell Crowe.

Näyttelijä Will Smith aikoo ohjata Kainin ja Abelin tarinaan pohjautuvan elokuvan, ja sekä Ridley Scottin että Steven Spielbergin on huhuttu suunnittelevan elokuvaa Mooseksesta. Warner Bros aikoo tehdä elokuvan Pontius Pilatuksesta, Deadline-sivusto kertoi hiljattain.

"Hollywood näyttää kyllästyneen science fictioniin ja fantasiaan. Yhdysvallat on täynnä ihmisiä, jotka ainakin teeskentelevät olevansa kristittyjä, joten elokuville on kysyntää", Verhoeven sanoo.

Myös Verhoevenin unelma saattaa toteutua, sillä hänen Jeesus-elokuvansa rahoitus varmistui kesällä. Elokuvan käsikirjoittajaksi pestattiin Quentin Tarantinon kanssa Pulp Fictionin kirjoittanut Roger Avary.

Verhoeven kuitenkin kertoo, että Avary on nyt vapautettu tehtävästä ja käynnissä on uuden kirjoittajan etsintä.

"Hän yritti tehdä Jeesuksen elämästä seikkailukertomuksen, mutta Jeesuksen tarina ei ole virtaviivainen vaan kaoottinen. Eikä minun elokuvassani nähdä yhtäkään erikoisefektiä."

Ohjaaja kertoo, että hänestä on tullut Jeesuksen fani.

"Jeesus oli hyvin rohkea ja aika hauska puhuja", Verhoeven sanoo. "Kunpa ihmiset keskittyisivät hänen eettisiin opetuksiinsa."

Rob van Scheers vitsailee antaneensa kirjan kapinalliselle Jeesukselle lempinimen: RoboJeesus.

Paul Verhoeven Helsingin kirjamessuilla tänään klo 12.30 Aleksis Kivi -lavalla, klo 13.30 Rosebudin osastolla ja klo 15.30 Akateemisen kirjakaupan osastolla. Robocop Bio Rexissä klo 22 osana Night Visions -tapahtumaa, ohjaaja paikalla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää