Valikko
Kulttuuri

Rakennus ei ole rakennus vaan kuva

Ola Kolehmaisen valokuvien raakamateriaalia on arkkitehtuuri

Tilaajille

"Käytän teosteni raakamateriaalina arkkitehtuuria, mutta en ole sidoksissa rakennusten käyttötarkoitukseen tai siihen, minkä muotoisia ja värisiä ne ovat", valokuvaaja Ola Kolehmainen määrittää kuviensa lähtökohtia.

Kolehmainen kuvaa arkkitehtuuria, mutta hänen tarkoituksensa ei ole dokumentoida rakennuksia tai kertoa, miten ne sijaitsevat tilassa. Sen sijaan hän rakentaa itse kuvillaan voimakkaasti tilaa.

Kolehmaisen kuvat ovat perinteisiä suoria valokuvia, jopa niin perinteisiä, että hän kuvaa palkkikameralla filmille ja vedostaa paperille. Digikameraa hän käyttää vain luonnosteluvaiheessa.

Kun katsoja kohtaa kuvat näyttelytilassa, ei kirjan tai katalogin sivuilla, ne eivät kuitenkaan tunnu lainkaan valokuvilta vaan pikemminkin veistoksilta tai tilateoksilta.

Teokset ovat suuria: niiden ulottuvuuksista voi puhua pikemmin metreissä kuin senteissä. Lisäksi teokset ovat heijastavia ja kiiltäviä: kuvat on kiinnitetty paksun akryylilevyn alle.

Fyysinen koko ja heijastukset ovat olennainen osa Kolehmaisen teoksia. Kuva näyttää erilaiselta läheltä ja kaukaa, ja erilaiset heijastukset muuttavat näkymän koko ajan toiseksi.

Suomalaisen valokuvataiteen menestyneimpiin tekijöihin kuuluvan Ola Kolehmaisen (s. 1964) ensimmäinen museonäyttely avautuu yleisölle tänään Kiasmassa. Se sattuu kahdella tavalla oivalliseen kohtaan.

Ensinnäkin Kolehmaisen viileät kuvat ovat kontrasti Marita Liulian uskontonäyttelylle kerrosta ylempänä. Toiseksi ne käyvät dialogia Kiasmassa viime kuussa päättyneen amerikkalaisen minimalismin katselmuksen kanssa.

Kolehmainen käyttää nimittäin arkkitehtuurin lisäksi hyväkseen myös kuvataidetta. Erityinen suhde hänellä on juuri minimalismiin. Hänen kuvissaan on suoria visuaalisia viittauksia kuvataiteilijoiden, kuten Kristjan Gudmundssonin ja Barnett Newmanin, teoksiin.

Ola Kolehmaisen omien kuvien minimalismi on hieman höllentynyt. Aikaisemmin hän halusi viimeiseen saakka välttää kaikkia rakennukseen kuulumattomia elementtejä, jotka vaikkapa vain paljastavat kuvaan valitun yksityiskohdan mittakaavan. Nyt hän toivottaa tuollaiset ylimääräiset elementit tervetulleiksi.

Esimerkiksi yli viisimetrisessä Lineaaristen elementtien minimaalisia interventioita -kuvassa värikkään seinän vaakapalkilla, sommittelun kannalta juuri oikeassa paikassa, istuu mustavalkoinen harakka.

Suurin kuva, jonka Kolehmainen on koskaan tehnyt, ällistyttää heti Kiasman sisääntuloaulassa. Kahdeksanosainen, 19,7 metriä pitkä Daavid ja Goljat -sommitelma kuvaa osaa birminghamilaisen tavaratalon julkisivusta, jota peittävät pyöreät elementit. Yhden kiekon saumakohdasta kasvaa pikkuriikkinen rikkaruoho - siinä se Goljatia vastaan taisteleva urhea Daavid.

Kuvattujen rakennusten sijaintipaikat ja arkkitehtien nimet ovat toissijaista tietoa, jota Kolehmainen ei halua liittää teosten nimiin kuvan katsomiskokemusta ohjaamaan. Tiedot kuitenkin löytyvät näyttelyn yhteydessä ilmestyneestä, saksalaisen Hatje Cantz -kustantamon komeasta kirjasta.

Käy selväksi, että kuvaajaa ovat inspiroineet esimerkiksi arkkitehdit Herzog & de Meuron, Frank Gehry ja Tadao Ando. Kolehmainen on myös tehnyt oman tulkintansa eräästä modernin arkkitehtuurin perusrakennuksesta, Ludwig Mies van der Rohen Barcelonan-paviljongista.

Kolehmaisen kuvien pinta heijastaa, ja hän kuvaa usein rakennusten heijastavia pintoja. Yksi näyttelysali yllättää kuitenkin maalauksellisen pehmeillä kuvilla, joissa rakennusten struktuurit heijastuvat veden pinnasta ja maalatusta sisäkatosta.

Nämä kolme kuvaa ovat kaikki Alvar Aallon suunnittelemista rakennuksista. Onko Berliinissä asuva taiteilija nähnyt kotimaan kohteet muuta maailmaa romanttisemmin?

Näyttelyn ripustus Kiasman neljännessä kerroksessa on erityisen tyylikäs. Kuville on annettu tilaa hengittää ja käydä vuoropuhelua paitsi keskenään myös Steven Hollin voimakkaan arkkitehtuurin kanssa.

A Building Is Not a Building

Tekijä: Kolehmainen Ola

Paikka: Kiasma

Laji: kuvataide valokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää