Valikko
Kulttuuri

Taide ottaa kantaa luontoon ja yhteiskuntaan

Ars Fennica 2008 -näyttely ei ole parhaimmillaan Amos Andersonin museossa

Tilaajille

Ars Fennica -näyttely järjestetään taas kaikkien mukana olevien taiteilijoiden teoksista. Yleisö pääsee tutustumaan taiteilijoihin, jotka ovat ehdolla pohjoismaisittain suuren taidepalkinnon saajiksi.

Ehdokkaita ovat Katrina Neiburga (s. 1978) Latviasta, Mark Raidpere (s. 1975) Virosta sekä Maria Duncker (s. 1963), Tea Mäkipää (s. 1973) ja Seppo Renvall (s. 1963) Suomesta.

Heidän teostensa perusteella palkinnonsaajan valitsee kiinalaissyntyinen kuraattori Hou Hanru. Palkinto jaetaan ensi talvena Tallinnan KUMU-museossa, jonne näyttely siirtyy helmikuun lopulla.

Nyt ollaan Helsingissä ja Amos Andersonin taidemuseossa, jossa myös yleisö voi äänestää suosikkiaan. Valinta saattaa olla vaikea.

Oma näkökulmani on kovasti ambivalentti, vaikka kokonaisuuteen sisältyy muutama puhuttelevakin teos.

Ensinnäkin on kritisoitava näyttelypaikkaa. Amos Andersonin museon sirpaleiset tilat eivät ole parhaat mahdolliset näyttelylle, joka näyttää hajanaiselta ja liikaa täyteen tungetulta. Olisi pitänyt keskittyä ja keskittää paremmin.

Näytteillä on runsaasti videoita ja myös monenlaisia tilateoksia, valokuvia ja piirroksia. Kaiken katsomiseen menee aikaa.

Kukin teoksista ottaa kantaa. Yhteiskunnan ja yhteisön muutoksiin, perheen ja luonnon tilaan, taiteilijan rooliin ja nykytaiteen välineisiin.

Globaalissa mielessä ajatellen joka teos on jotenkin ajankohtainen. Taide nivoo henkilökohtaisen ja yksityisen usein julkiseen.

Videoteoksessaan Mitä tyttöjen laukuissa (2002) Katrina Neiburga pyytää riikalaisen ravintolan vessassa käyviä naisia näyttämään, mitä heillä on käsilaukussa. Tulos on kiinnostava: venäläisnaisten ja latvialaisnaisten laukkujen sisällöt poikkeavat toisistaan selkeästi.

Näyttelyn vaikuttavin teos on Neiburgan kolmen projektorin Solitude-videoinstallaatio. Se on mielentilaa rekisteröivä usean liikkuvan kuvan kollaasi, jonka idea syntyi taiteilijaresidenssissä Pariisissa.

Ja nyt me katsojat voimme eläytyä - taiteilijan yksinäisyyteen ja ajatusten harhailuun, kaupunkikuvan yksityiskohtiin, asunnon merkityksellisiin esineisiin ja tavaroihin. Hienosti toteutettu, yksinkertaisuudessaan vaikuttava teos.

Muiden tapaan Mark Raidpere esittelee taannehtivan otoksen teoksiaan viime vuosilta.

Haastavin teoksista on videoinstallaatio Majestoso Mystico. Stockholm-Tallinn 26. 4. 2007: se dokumentoi samaa kevätpäivää Tukholmassa ja Tallinnassa.

Päähenkilöt ovat Tukholman Gamla stanin kadulla soittavat ruotsalaismuusikot Björn ja Ivan, jotka puhuvat keskenään venäjää. Näemme ja kuulemme heidän soittoaan, seuraamme kadunvarren tapahtumia.

Ja katsomme pieneltä monitorilta samaan aikaan näkyviä kuvia, jotka näyttävät pronssipatsaan siirron synnyttämiä mielenosoituksia ja katutappeluja Tallinnassa.

Tea Mäkipää kritisoi ympäristön saastumista, hyvinvointia ja sen luontoa tuhoavia sivuvaikutuksia.

Hänen taidettaan on esillä Amoksen suuressa hallissa, jonka kahteen kerrokseen rakentuu useista teoksista koostuva kokonaisuus.

Mäkipään teoksia on nähty kotimaassa viime aikoina monessa yhteydessä, muun muassa kesän eri näyttelyissä. Kerskakulutusta kritisoivat lehtiin hautautuneet ja palavat autot teoksessa Motocalypse Now ovat mittakaavassaan täällä.

Tuttu on myös Mäkipään 10 käskyä 21. vuosituhannelle, jonka ensimmäinen käsky on "Älä käytä lentokonetta".

Tätä käskyä paljon matkustavan, Saksassa asuvan taiteilijan on vaikea noudattaa.

Paikallaan onkin hänen kommenttinsa videoteoksessa, johon on dokumentoitu hänen matkansa Saksasta Sharjah biennaalin avajaisiin Arabi-emiraatteihin: junalla, bussilla ja rahtilaivalla. Se kesti monta kuukautta.

Maria Duncker on saanut surrealistiselle valokuva- ja videoinstallaatioilleen ehkä parhaat tilat museon sisäänkäynnin suuressa salissa ja myös ulkoa Yrjönkadulta.

Jo kadulla huomion kiinnittää Dunckerin suuri veistos Liian painavat vieraat. Tämä Helsingin kaupungin omistuksessa oleva jykevä, moniosainen teos on Vuosaaren satamasta räjäytettyä kiveä ja sijoitetaan Salmisaareen.

Seppo Renvallin elo- ja valokuvateosten monenkirjavassa koosteessa toimivin on uusin Eestaas, filmi-installaatio, joka on omistettu taiteilijan äidille, kesällä kuolleelle taidemaalari Pirkko Lantolle.

Kyse ei ole perinteisestä näköiskuvasta, vaan Renvallin tapaan sikermästä impressionistisia mielenmaisemia, jotka ovat peräisin lähinnä Brasiliassa kuvatusta filmimateriaalista.

Ars Fennica

Tekijä: Katrina Neiburga, Mark Raidpere, Maria Duncker, Tea Mäkipää, Seppo Renvall

Paikka: Amos Anderson

Laji: kuvataide veistoksia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää