Valikko
Kulttuuri

Kasvun apostoli

Soul-artisti Cody ChesnuTT teki The Seed -hitin Roots-yhtyeen kanssa ja katosi vuosikymmeneksi. Nyt hän palaa henkisen kasvun saarnamiehenä.

Tilaajille

Soul-artisti Cody ChesnuTT teki The Seed -hitin Roots-yhtyeen kanssa ja katosi vuosikymmeneksi. Nyt hän palaa henkisen kasvun saarnamiehenä.

Kasvu on hyvästä, kuuluu viesti.

Nyt ei soita suutaan suuryrityksen toimitusjohtaja tai kansakunnan rahaministeri, vaan puhujana on yhdysvaltalainen soul-muusikko Cody ChesnuTT.

"Kasvu on terveellistä. Sitä kannattaa ehdottomasti syleillä ja tutkia kaikin mahdollisin keinoin", hän sanoo ja jatkaa ihan tosissaan:

"Ihmisten pitäisi palata individuaaliseen kasvuun, hankkia parempi ymmärrys elämästä ja saada perspektiiviä kaikelle tapahtuneelle, jotta asiat menevät eteenpäin. Tällä hetkellä kaikki on hataralla pohjalla, mutta kasvu tuo balanssia siihen, mitä nyt tapahtuu globaalisti."

ChesnuTT ei pelkästään saarnaa, vaan myös elää sanojensa mittaisesti.

Kasvusta on kyse artistin Landing on a Hundred -albumilla, joka julkaistiin vihdoin viime vuoden lopulla – kymmenen vuotta edellisen jälkeen. Julkaisun nimi juontaa juurensa slangisanontaan, joka tarkoittaa tärkeisiin asioihin keskittymistä.

"Toinen levyni on paljon johdonmukaisempi ulospanossaan, sisällöllisesti kypsempi ja ajatellumpi kuin debyyttini. Ensimmäisellä albumillani yritin vain purkaa kaiken ulos."

Everybody's Brother -kappaleessa hän laulaa: "Takavuosina poltin crackia, nyt opetan pyhäkoulussa." ChesnuTTin mielestä albumien henki – viba – on niin erilainen, ettei hän enää halua esittää ensilevynsä kappaleita.

"Uusien ja vanhojen laulujeni energiat ovat täysin erilaiset, ja haluan olla ristiriidaton sen suhteen, minkälaista fiilistä jaan yleisölleni. Musiikki luo tietynlaisen mielentilan, joten pysyttelen materiaalissa, joka on minulle todellista."

Muuttunut tunnelma saatiin huomata jo ChesnuTTin ensimmäisellä Suomen-vierailulla joulukuussa 2010.

Hän jätti soittamatta debyyttinsä – ja koko uransa – ainoan hitin The Seedin, joka oli yksi julkaisuvuotensa soitetuimmista kappaleista. Niin vaikuttavasti kypäräpäinen ChesnuTT silti esiintyi, että Helsingin Sanomien arviossa show nimettiin vuoden keikaksi, minkä tahansa vuoden.

"Ympäri maailmaa yleisö tuntee juuri sen laulun, mutta en valitettavasti soita sitä enää. Kappaleessa on kaksimielistä vihjailua, mutta seksuaalisen sävyn takia kuulijat yleensä ohittavat tekstin oikean sanoman. En halua johdattaa yleisöä harhaan, sillä biisi vie tiettyyn paikkaan, johon en itse enää halua mennä."

ChesnuTT paljastaa, että irstailun sijaan laulu kertoo raadollisesta musiikkiteollisuudesta. Se onkin asia, josta hän tietää tuskallisen paljon.

Muutettuaan aikoinaan Los Angelesiin hän kirjoitti ja tuotti musiikkia muille artisteille samalla kun yritti lyödä itse läpi. ChesnuTTin oma bändi, The Crosswalk, sai kuitenkin kenkää levy-yhtiöltään ja hajosi. Valmiiksi viimeisteltyä debyyttilevyä ei koskaan julkaistu.

"Karvaan pettymyksen jälkeen minun piti löytää tieni ulos pimeydestä. Kamppailin pitkään sen kanssa, minkälainen artisti olen ja mitä edustan."

Muutamaa vuotta myöhemmin ChesnuTT julkaisi esikoisensa, ylistetyn The Headphone Masterpiece -tuplalevyn, jolta löytyy myös The Seed -hitin alkuperäislevytys, joka ei juuri eroa räpryhmä The Rootsin kanssa samoihin aikoihin tehdystä läpilyöntiversiosta.

"Debyyttini oli suuri kokemus, kuin uudestisyntyminen. Levynteko oli hyvin vapauttavaa, enkä käytä sitä sanaa kevyesti. Pystyin luomaan, mitä ikinä himoitsinkaan. Tunsin olevani niin elossa sillä hetkellä", ChesnuTT kertoo.

Hän todella kylvi menestyksen siemenen, mutta jo seuraavana vuonna artisti katosi kuin maan nielemänä. Tai oikeastaan maaseudun nielemänä.

ChesnuTT perusti perheen ja vetäytyi lähes vuosikymmeneksi Pohjois-Floridaan, Tallahasseen vehreiden tammien ja mäntyjen rauhaan. Sieltä hän vastasi tähänkin soittoon.

"Debyytin jälkeen elämäni muuttui aika paljon. Seurasi sarja henkisiä taisteluita. Nyt minulla on kaksi lasta, ja kului runsaasti aikaa sen selvittämiseen, mitä isänä oleminen oikein tarkoittaa", hän kertoo.

"Ehkä kadotin myös ajantajun. Minulla ei ollut päämäärää, jonka aikana tuottaisin lisää uutta musiikkia. Halusin vain tehdä materiaalia, joka olisi minulle merkityksellistä. Se sattui viemään peräti kymmenen vuotta."

Kolmatta albumia ei ehkä tarvitse odottaa yhtä kauan. "Luulisin pystyväni tekemään seuraavan levyn kahden ja puolen tai kolmen vuoden päästä", ChesnuTT kertoo ja huomauttaa, että hänellä on jo uusia lauluja, joita kuullaan keikoillakin.

"Nautin levyttämisestä, mutta mikään ei voi kilpailla esiintymistilanteen kanssa. Musiikki tapahtuu siinä paikassa ja juuri sillä hetkellä."

 

Cody ChesnuTT Tavastia-klubilla (Urho Kekkosen katu 4–6) tänään klo 19.30. Konsertti on loppuunmyyty.

Cody ChesnuTT

 Syntynyt vuonna 1968. Kotoisin Atlantasta, Georgiasta.

 Julkaissut kaksi albumia: The Headphone Masterpiece (2002) ja Landing On A Hundred (2012). Nauhoitti ensimmäisen makuuhuoneessaan ja jälkimmäisen soul-legenda Al Greenin kotistudiossa Memphisissä.

 Verrattu nykyisen kutusoulin ykkösnimien Maxwellin ja D'Angelon lisäksi klassisiin r'n'b-artisteihin, kuten Otis Reddingiin, Edwin Starriin, Bobby Womackiin, Sam Cookeen ja Curtis Mayfieldiin. Laskee omiksi idoleikseen Muhammad Alin, Michael Jacksonin, Stevie Wonderin, Marvin Gayen ja oman isänsä.

 ChesnuTTin kaksi viimeistä kirjainta viittaavat lapsuuden lempinimeen Tony T.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää