Valikko
Kulttuuri

Kaikki irti ajan hengestä

Taiteilija Jaakko Pallasvuo hieroo itseensä jäätelöä ja haluaa venyttää brändiään kuin H&M

Tilaajille

Neonvärejä. 3d-mallinnettuja patsaita. Photoshopin levottomimpia efektejä. Kuvakaappauksia. 1990-luvun lopun typografiaa. Vihanneksia teipattuna gallerian seinään.

Rumaa? Tahallisen. Ärsyttävää? Ehkä. Taidetta? Ehdottomasti.

Kun taiteilija Jaakko Pallasvuo, 26, törmäsi vuonna 2010 Berliinissä post-internet-taiteen tökeröön estetiikkaan, hänen skeptisyytensä oli "totaalista".

"Olin tottunut perinteisiin taidekriteereihin ja pidin sitä rumana ja merkityksiltään kyseenalaisena. Miten joku kehtaa laittaa ruman 3d-mallinnetun patsaan galleriaan makaamaan?", Pallasvuo sanoo.

"Ärsyynnyin niin paljon, että oli pakko päästä syvemmälle ja yrittää ymmärtää tekemällä sitä itse."

Kolme vuotta myöhemmin Pallasvuo on yksi harvoista kansainvälistä uraa tekevistä suomalaistaiteilijoista, jotka ovat saaneet vaikutteita post-internet-estetiikasta ja ideologiasta, jossa digitaalisen ja fyysisen rajat ovat hälvenneet täysin. Hän on pitänyt näyttelyitä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ja on toistaiseksi ainut suomalaistaiteilija, jolla on oma artistiprofiili arvostetulla Rhizome-nykytaidesivustolla.

Pallasvuon taiteilijastatuksen kannalta ratkaisevaa oli, kun Berliinissä uusinta internet-taidetta kuratoiva Future Gallery otti hänet nimekkääseen rosteriinsa. Siihen tarvittiin oikea aika ja paikka sekä oikeiden ihmisten tapaaminen.

"Mun paras taito on löytää tyypit ja ajatukset, joissa on oikeanlaista energiaa."

Viime vuosina Pallasvuo on pitänyt majaansa Berliinissä ja Lontoossa, koska ne ovat New Yorkin ohella post-internet-taiteen keskeiset pesäkkeet. Tällä hetkellä hän ei asu vakituisesti missään. Paitsi ehkä internetissä.

Mutta internetin Jaakko Pallasvuo on kahvilanpöydässä istuvalle parrakkaalle ja silmälasipäiselle miehelle roolipelihahmo, rakennettu taiteilijaminä.

"Haluan pelihahmon, että voin erottaa oman itseni taiteilijasta. Taide on reaalimaailmasta irrallista simulaatiota. Jokin yhteiskunnassa hirveä asia voisi olla taiteen kentällä tosi kiinnostavaa. Taiteilijana minun pitää tarvittaessa olla paha. "

Pelihahmosta irtautuminen on syy, miksi Pallasvuo ei esiinny julkisesti omilla kasvoillaan. Teoksissa ne tosin vilahtelevat.

"Haluan tehdä eleen, että mun oma biologinen ruumis ei liity taiteilijabrändiin. Mitä väliä on sillä, kuka joku Christian Dior on henkilönä?"

Huippumuodin sijaan hän haluaisi taiteilijabrändinsä rinnastuvan esimerkiksi H&M-vaateketjuun tai Ikeaan, joiden venyvien brändien alle mahtuu lähes mitä tahansa.

"Haluan tutkia, onko tällainen epäjohdonmukaisuus pelistrategiana johdonmukaista. Miten olla hyvin eksakti, mutta sisältä ristiriitainen?"

Pallasvuon pelistrategia on "bailata zeitgeistia", eli loikkia trendeistä, epätrendeistä ja estetiikoista seuraaviin. Vanhat tyylit voi unohtaa uusien alle, ja kaikki ympärillä oleva on kiinnostavampaa kuin oma sisäisyys.

"Massakulttuuri on nykyään avantgardempaa kuin marginaali. Siksi joku Kanye West on otettava tosissaan ja mietittävä, miten voi itse käyttää hänen tarjoamiaan malleja."

Pallasvuon verkossa leviävä taide vaihtelee abstrakteista digimaalauksista ja kuvituksista videoesseisiin ja performanssiin, jossa Pallasvuo tanssii galleriassa ja hieroo itseensä jäätelöä. Seuraavaksi hän aikoo tehdä pronssiveistoksia.

"Haluan tehdä teoksia, joista jää olo, ettei niin saa tehdä. Töiden pitäisi aina hävettää vähän, ja kaikilla pitäisi olla epävarma olo siitä, mihin oikeasti pyrin."

Oransseissa polvisukissa kahden ja puolen litran jäätelökuutioiden päällä seisominen ei kuitenkaan ole Pallasvuon teosten ydin, vaan paremminkin tiivistymä niiden taustalla olevista ajatuksista.

Hänen hahmonsa vaatii verbaalisen ulottuvuuden toimiakseen. Siksi monet Pallasvuon teoksista ovat uudelle internet-taiteelle tyypilliseen tapaan videoesseitä, joissa kuvaa säestää mekaanisen lakoninen puhe.

"Sen sijaan, että tekisin itse keskinkertaista taidetta, rakennan hahmon joka tekee sitä ja kommentoin itse sitä hahmoa. Kun opin Kuvataideakatemiassa vain puhumaan jostain lankusta kaksi tuntia, niin sitä taitoa on luonteva käyttää."

Koska internet on rikkonut maantieteelliset rajat, sitä kautta Pallasvuon ja muiden taiteilijoiden on helppo käydä teoksillaan dialogia. Internet ja sen kulttuuri ovat paitsi teosten henkisiä lähtöpisteitä, myös demokratisoineet eri formaatit.

Ennen korkeakulttuuriksi mielletty kuvataide on pakotettu samoihin formaatteihin kaikkien muiden digitaalisten kuvien kanssa. Tumblr-blogipalvelun kuvavirroissa picassot monistuvat tasaveroisina gallerian seiniin teipattua salaattia esittelevien taidekuvien ja epileptisesti vilkkuvien hymiöiden kanssa.

Hitaasti kääntyvät taideinstituutiot taistelevat pysyäkseen perässä. Pallasvuo näkee ne irrallisina rakenteina, joihin sitoutuminen ei ole enää taiteilijalle väistämätöntä. Internet on ihan yhtä kelvollinen levityskanava ja verkostoitumisväline.

Pallasvuo maalaa kuvaa, että jos taidehierarkiat ja -instituutiot käpertyvät tiukasti omaan erinomaisuuteensa, ne muuttuvat käärmeeksi, joka pureksii omaa häntäänsä. Sen kehityksen suhteen hän on ihailtavan välinpitämätön:

"Mä voin katsoa sitä käärmettä, hengata sen kanssa, mennä välillä muualle ja tulla sitten katsomaan, paljonko se on syönyt itseään lisää."

Jaakko Pallasvuo

 Syntynyt 1987 Helsingissä, asunut viime vuosina Berliinissä ja Lontoossa.

 Tällä hetkellä ei vakituista asuinpaikkaa.

 Opiskellut Kuvataideakatemiassa maalausta ja valmistunut kuvataiteen kandidaatiksi vuonna 2011.

 Pallasvuon videoteos Icarus Galleria on esillä Forumboxissa 14. heinäkuuta asti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää