Valikko
Kulttuuri    |   Elokuva

Berliinin elokuvajuhlat alkoivat Itä-Euroopan ylistyksellä

Berliinin elokuvajuhlilla nähtiin Wes Andersonin uutuus, joka vilisee tunnettuja näyttelijöitä

Tilaajille

Berliinin elokuvajuhlat alkoi torstaina tähtituikkeessa. Avajaisissa nähtiin elokuva, joka on rakkaudenosoitus 1900-luvun historian murjomalle keskiselle Itä-Euroopalle.

Elokuva nimeltä The Grand Budapest Hotel on yhdysvaltalaisen ohjaaja-käsikirjoittaja Wes Andersonin kahdeksas elokuva ja jälleen uusi työ, jossa Anderson luo kokonaan uuden maailman. Anderson sijoittaa tarinansa usein keksittyihin paikkoihin, ja tämä elokuva tapahtuu Zubrowkan valtiossa, jossa on vaikutteita Saksasta, Puolasta ja Unkarista – maista joissa Anderson on matkustellut.

Andersonin tuttuun tapaan päähenkilöt muodostavat rikkinäisen perheen. Pääosassa on hotellinjohtaja Gustave ja hänen oppipoikansa, orpo aulapoika nimeltä Zero.

Elokuva on Andersonin mukaan syntynyt monen asian yhdistelmänä. Vaikuttajikseen Anderson sanoi Berliinissä muun muassa Stefan Zweigin kirjat, Hannah Arendtin holokaustiraportin sekä Ernst Lubischin elokuvat.

Anderson on aina ollut ohjaaja, joka tekee näyttelijävetoisia elokuvia. Uutuus suorastaan pursuaa tunnettuja näyttelijöitä, joista muutamilla on vain minuutin rooleja. Uutuuden pääosaa näyttelee Ralph Fiennes, ja muissa rooleissa nähdään muun muassa Mathieu Amalric, Adrian Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Ed Norton, Saoirse Ronan, Lea Seudoyx ja Tilda Swinton.

Andersonin mukaan on hyvä, että katsoja tunnistaa elokuvasta kasvoja. Ohjaajana hän haluaa pitää mukanaan näyttelijöitä, joiden kanssa hän on tehnyt työtä ja tullut tutuksi.

"Andersonin kuvauksissa menee enemmän rahaa tippeihin kuin mitä saamme palkkaa", Andersonin luottonäyttelijä Bill Murray murjaisi Berliinissä.

Anderson, 44, on sukupolvensa kekseliäimpiä ja lahjakkaimpia elokuvantekijöitä, jonka viitseliäisyys palkitsee katsojat.

Kuvat ovat pieniä näyteikkunoita ja pienetkin hahmot kiinnostavia karikatyyrejä.

Hänellä on paljon faneja, mutta suuria palkintoja hänen työnsä eivät ole keränneet.

Ehkä siksi, että hän ei tee selvästi ymmärrettävää draamaa eikä hänellä ole maanmiestensä Quentin Tarantinon katupojan röyhkeyttä tai Christopher Nolanin mahtipontista visionäärisyyttä.

Voi kuitenkin olla, että Anderson on nykyisistä elokuvantekijöistä se, jonka tuotannon suuri yleisö löytää vasta myöhemmin.

Uutuuden tärkeitä vuosia ovat 1985, 1968 ja 1932. Kaikki kulminoituu syrjäiseen vuoristokylpylään, jonne historia vyöryy. Hoitolan ammeissa ja sviiteissä törmäävät toisiinsa 1800-luvun aatelin elostelu ja rappio, nuiva reaalisosialismi sekä sotilaallista järjestystä tarjoava 1930-luku. Kuvataide toimii vertauskuvana vuosisatojen sivistykselle, joka on uhattuna.

Tässä elokuvassa kyllä katkotaan sormia ja ammutaan, mutta tosiasiassa Anderson tekee elokuvia nössöille. Jo pukeutuminen erottaa hänet monista kollegoistaan.

Torstaina HS:n haastattelussa Berliinissä polkkatukkainen ohjaaja oli pukeutunut solmioon ja tweedtakkiin – univormuun jota moni hänen kollegansa vierastaisi.

"En halua määritellä itseäni", Anderson sanoi Berliinissä. "Mitä hipsteriydelläkään edes tarkoitetaan?"

Anderson väittää, että politiikkakin on hänen elokuvissaan mukana, mutta ennen kaikkea hän haluaa olla tarinankertoja.

Hän haluaa tarjota elämyksiä. Andersonin tarinoissa on sivupolkuja, silmäniskuja ja outouksia. Usein hän käyttää kertomus kertomuksessa -rakennetta, kuten myös The Grand Hotel Budapestissä. Kirjailija ei keksi tarinoita vaan tarinat tulevat kirjailijan luokse, sanotaan elokuvassa.

"Ajatus on Zweigiltä, plagiaatti suorastaan", Anderson sanoi.

Kameratyöllä Anderson leikittelee taiturimaisesti.

Tunnusomaisia ovat lukuisat, itsetietoiset kamera-ajot, tilttaukset ja panoroinnit.

Voiko taiteilijalta edes vaatia uudistumista sen jälkeen, kun hän on luonut itselleen tunnistettavan tavaramerkin elokuvasta toiseen? Anderson itse sanoo, että luomiseen liittyvä epäilys nostaa aina päätään elokuvan valmistuttua.

"Epäilyn hetki on juuri nyt. Jokaisen elokuvan myötä ajattelen keksiväni itseni uudelleen. Silti elokuvani tunnistetaan aina minun tekemikseni."

Ei uudistuminen ihan pelkkää puhetta ole. Andersonilla on paletissaan uusi kikka: kuvakokojen vaihtelu.

Anderson sanoo, ettei hän oikeastaan tiedä, mitä hän idealla ajoi takaa alun perin. Elokuva alkaa nykyisessä 1:1,85-koossa, mutta tarinan siirtyessä 1960luvulle kankaalle tulee laajakuvaa ja laatikkomainen kuva on 1930-lukua. Ne viestivät ajan henkeä. Aiemmin tällaista ei olisi Anderson voinut tehdä.

"Digitaaliset projektorit tekevät tämän mahdolliseksi monisaliteattereissa", Anderson selittää.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Berliini

Wes Anderson

 Syntynyt 1. toukokuuta 1969 Houstonissa.

 Yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja.

 Hänen ehkä tunnetuin elokuvansa on The Royal Tenenbaums vuodelta 2001. Floppina pidetään elokuvaa Steve Zissoun vedenalainen maailma vuodelta 2004.

 Tekee myös mainoksia, joissa hänen ohjaustyylinsä on tunnistettavissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvafestivaalit
 • Berliini
 • Elokuvat
 • Veli-Pekka Lehtonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää