Valikko
Kulttuuri

Sampsa ja Ganzeer maalaavat kuvia, jotka voivat viedä hengen

Egyptiläisellä Ganzeerilla on hengenvaarallinen unelma. Hän haluaa kaataa maansa tulevan presidentin. Apuna on anomyymi Sampsa-ryhmä.

Tilaajille

Viime vuoden elokuussa egyptiläistaiteilija Ganzeer puristi suomalaisen kollegansa Sampsan kättä Helsingissä. Ganzeer, oikealta nimeltä Mohamad Fahmy, oli tullut Suomeen toteuttamaan uutta taideprojektia On the Move -ohjelman tukemana.

Ganzeer halusi kritisoida kännykänvalmistajien konfliktialueilta hankkimia jalometalleja, "verimetalleja", joista saatavilla tuloilla rahoitetaan aseellisten ryhmien taisteluja.

Myös poliittisesti aktiivinen Sampsa oli innostunut aiheesta. He päättivät aloittaa yhteistyön.

Vierailun aikana Ganzeerin kotimaassa Egyptissä alkoi kuitenkin tapahtua. Kuutisensataa mielenosoittajaa kuoli, kun kenraali Abdel Fattah al-Sisin komentamat turvallisuusjoukot hajottivat syrjäytetyn presidentti Mohamed Mursin kannattajien leirit. Ganzeer seurasi tappamista uutisista voimattomana.

Ganzeer ja hänen uusi suomalaisystävänsä päättivät, ettei verilöyly saa unohtua. He käynnistivät #sisiwarcrimes-kampanjan, jonka tarkoitus oli saada al-Sisi vastuuseen teoistaan.

Se oli hengenvaarallinen päätös.

Nyt, kymmenisen kuukautta myöhemmin Skypen ruudulla heiluu epämääräinen hahmo. Kuva on sumea. Myös ääntä on käsitelty.

Ganzeerin elokuussa tavannut Sampsa on koonnut ympärilleen taiteilijaryhmän, joka kutsuu itseään niin ikään Sampsaksi tai #sampsaksi.

Skype-hahmo on yksi ryhmäläinen.

Kun haluan tietää, kenen kanssa keskustelen, mies naurahtaa. Hän sanoo, että voi vain kertoa olevansa jäsen Sampsassa, jonka tehtävänä on kansainvälisen sotarikoskampanjan jatkaminen. Siksi haastattelukin tehdään englanniksi.

"Media haluaa aina tehdä yksilöistä sankareita, mutta se ei ole tarkoituksemme", hahmo sanoo. "Me olemme ryhmä ja sellaisena myös esiinnymme."

"Totta kai kysymys on myös turvallisuudestamme."

Epäilemättä kysymys on myös katutaiteilijoiden viehtymyksestä anonymiteettiin.

Skype paikallistaa puhelun Ranskaan, mies sanoo olevansa Pariisissa. Hän kuulostaa suomalaiselta. Kysyn, mikä on Ganzeerin tilanne. "Hän pakenee."

Tilannetta ymmärtääkseen on palattava arabikevääseen 2011. Ennen kansannousua Egyptissä ei juurikaan ollut poliittista katutaidetta.

Tilanne muuttui nopeasti, kun vallankumousmieliala levisi ja taiteilijat päättivät maalata viestinsä suoraan muureihin.

Pian ne pursuivat värikkäitä kuvia mielenosoittajia ruhjovista tankeista tai silvotuista pikkulapsista.

Yksi tuotteliaimmista taiteilijoista oli Ganzeer. Hän oppi ovelaksi ja maalasi poliittisen viestinsä valtavan kokoisiin töihinsä aivan viimeiseksi. Näin esimerkiksi johtajan muotokuva muuttui aivan toiseksi, kun hän lisäsi tämän maalaukseen verta.

Vaikka Egyptin hallitsijat vaihtuivat historiallisen kuohunnan seurauksena, Ganzeerin protesti ei laimennut. Vastassa on jo kolmas vallankäyttäjä kolmen vuoden aikana. Ensin kohteena oli presidentti Hosni Mubarak, sitten Mohammed Mursi ja nyt Abdel Fattah el-Sisi.

Egyptin uudet presidentinvaalit järjestetään tämän viikon maanantaina ja tiistaina.

Jatkuvaa protestointia voisi pitää itsetarkoituksellisena provokaationa, ellei ihmisoikeustilanne Egyptissä olisi kaiken aikaa huonontunut. Esimerkiksi Amnesty Internationalin tammikuinen raportti kertoo yhä pahenevasta sorrosta.

Järjestön mukaan el-Sisin hallinto on antanut turvallisuusjoukoille entistä vapaammat kädet mielenosoittajien kohteluun, mikä on käytännössä tarkoittanut tappavaa voimankäyttöä.

Raportissa kerrotaan myös kidutuksista ja seksuaalisesta väkivallasta. Julkisten paikkojen lisäksi myös sosiaalista mediaa valvotaan, ja huolimaton mielipide voi viedä vankilaan.

Tällä viikolla Amnesty kertoi al-Azoulun sotilasvankilasta, jossa vankeja on muun muassa ruoskittu ja heille on annettu sähköiskuja. Arviot vankien määrästä vaihtelevat kahdestasadasta neljäänsataan.

Katutaiteilijoitakaan ei ole unohdettu, sillä tuore laki mahdollistaa "solvaavan" graffitin tekijän tuomitsemisen neljäksi vuodeksi vankeuteen tai noin 10 000 euron sakkoihin.

El-Sisi saattaa olla hyvinkin Ganzeerin vastustajista se vaarallisin.

Mutta takaisin Sampsaan, tai mieheen, joka puhuu Skype-ruudulla Sampsa-ryhmän nimissä. Samaan aikaan kun Ganzeer on tehnyt poliittista työtään Egyptissä, ryhmän suomalaiset perustajajäsenet ovat toimineet maailmalla. He ovat jakaneet haastatteluja, syöttäneet tietoa internetiin ja tehneet taidettaan sekä verkossa että kaupunkien kaduilla ympäri maailmaa.

Sampsa-ryhmän lisäksi kampanjassa on nimekkäitä taiteilijoita muun muassa Ranskasta, Saksasta, Norjasta ja Yhdysvalloista.

Tuorein kuvista esittää el-Sisiä mikkihiiri-jalkaisena, ase kädessä ja Metallican Kill ´Em All -paita päällä. "Tarkoituksemme on painaa niistä julisteita ja salakuljettaa ne Kairoon", Sampsan edustaja sanoo.

Julisteiden painaminen ja muurien maalaaminen kuulostavat hieman vähäpätöisiltä aseilta taistelussa el-Sisiä vastaan. El-Sisi on entinen sotilastiedustelun johtaja, jolla on käytössään armoton turvallisuuskoneisto, kosolti kansansuosiota ja mitä ilmeisemmin pian myös presidentin valtaoikeudet.

Taiteilijoilla taas on palava sydän, riittävästi maalia ja internet. Mitä toivoa teillä on? "Kampanjamme on provokaatiovaiheessa. Siinä mielessä se on onnistunut, että el-Sisi on herännyt ja nimittää meitä terroristeiksi. Ja ainakin se on herättänyt kansainvälisen median huomion", ruudulla heiluva hahmo sanoo.

"Puhunhan sinullekin."

Tällä hetkellä aktivistien voitto näyttää olevan kaukana. Samaan aikaan kun el-Sisi juhlii vaalien ennakkosuosikkina, Ganzeer pakenee.

Lähtökäsky tuli pari kuukautta sitten, kun Egyptin televisio julisti hänet Muslimiveljeskunnan jäseneksi eli käytännössä terroristiksi. Väite on kummallinen ajatellen Ganzeerin protestihistoriaa, mutta palvelee hyvin tarkoitustaan.

El-Sisi on vannonut hävittävänsä syrjäytettyä presidenttiä tukevan veljeskunnan. Siihen kuuluminen tarkoittaa pikaista vangitsemista ja mahdollista elinkautista tai kuolemantuomiota.

Varmemmaksi vakuudeksi tv-lähetyksessä näytettiin myös Ganzeerin kuva. Saman terroristiviitan sai ylleen koko muu taiteilijaryhmä, mutta Pariisiin asti el-Sisin koura tuskin ylettyy.

"En pelkää omasta puolestani, mutta Ganzeerin kyllä. Hän on todellisessa vaarassa, eikä se pääty niin kauan kuin el-Sisi on vallassa. Toisaalta hän oli varautunut siihen, että näin voi käydä", mies sanoo ja kiihtyy ensimmäistä kertaa.

"On uskomatonta, että massamurha, joka on todennettu videolla ja josta on raportoitu kymmenissä tiedotusvälineissä ja videoilla, ei aiheuta kansainvälistä tutkintaa tapahtumista ja el-Sisin roolista niissä."

"Voi vain kysyä, minkä takia YK on perustettu. Ja miksi poliitikot – suomalaiset mukaan lukien – ovat niin hiljaa?"

Tarina alkoi Helsingistä ja sinne se tavallaan päättyy. Elokuussa Lasipalatsin aukiolla toteutetaan To the Square 2 -projekti, jossa on jälleen mukana egyptiläistä katutaidetta. Projektin kuraattorien Marita Muukkosen ja Ivor Stodolskyn mukaan Ganzeer ei – olosuhteiden pakosta – paikalle pääse, mutta mukaan tulee hänen ystävänsä ja työtoverinsa Ammar Abo Bark.

Tietäisikö Pariisin mies, missä Ganzeer on juuri nyt?

"En voi kertoa hänen olinpaikastaan mitään."

Hahmo ruudussa liikahtaa.

"Sen voin kertoa, että viimeisimmän viestin mukaan hän on kunnossa ja jatkaa pakoaan."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Egypti
 • Egyptin kansannousu
 • Graffitit
 • Taide
 • Jussi Lehmusvesi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  5. 5

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää