Valikko
Kulttuuri    |   Arvio

Taiteilijoiden ilmaisu koskettaa flamencoteoksessa

Rocío Molinan flamenco on oma taidemuotonsa

Tilaajille
Arvio: flamenco
Tampereen XIX Flamencoviikko.Afectos, tanssi Rocío Molina, laulu ja kitara Rosario "La Tremendita", kontrabasso ja luupit Pablo Martin. Tullikamarin Pakkahuone.

Voisipa jotenkin sanoin lihallistaa tunnelmat Tampereen Pakkahuoneella flamencotaituri Rocío Molinan esiintyessä. Kuumaa, sanan kaikissa merkityksissä. Viuhkat heiluivat katsomossa, mutta eivät näyttämöllä. Molina ja Rosario 'La Tremendita' ovat riisuneet flamencon sen tyypillisimmistä kliseistä.

Luulin harhaisesti, että flamencoa voivat uudistaa ja kehittää vain sen ulkopuolelta tulevat, kuten niin monet suomalaismestarit ovat tehneet. Näköjään myös sen ydinalueilla tapahtuu kaikenlaista. Ja miten hienosti! Ei ehkä pitäisi langeta pistämään esityksiä arvojärjestykseen, mutta Afectos on varmaankin hienoin ja vaikuttavin näkemäni flamencoteos.

Flamenco on kokonaistaideteos, jossa kaikki elementit ovat yhtä tärkeitä. Tässä erityisen korostetusti. Molinan omaperäinen liike antaa impulsseja musiikille ja päinvastoin, vaikka esitys onkin tiukasti koreografioitu.

La Tremendita on enemmän kuin flamencomuusikko, hän on kokonaisvaltainen monitaituri. Itse asiassa ainoa tietämäni naisflamencokitaristi, vaikkei kitaraa tietysti sukupuolella soiteta. Sitäkin merkittävämpää on hänen intensiivinen ja luonnollisesti pulppuava laulunsa sekä rytmiikan monipuolinen käsittely. Erikoisen mausteensa kokonaisuuteen tuo Pablo Martinin kontrabasso ja elektroniset tehosteet. Äänimaailma voisi hyvin olla jostain road moviesta tai David Lynchin elokuvasta.

Afectos on kohtauksellinen, kuten flamenco usein. Nimensä mukaisesti siirrytään tunteesta toiseen. Tunteita ei esitetä päälle liimatusti, vaan uskottavan tuntuisesti. Ikään kuin esiintyjät eläisivät ne juuri tässä ja nyt, kuten taitavat tehdäkin. Se tuntuu katsojana ja kokijana itsessänikin tunteita liikuttavasti.

Mitään ennalta arvattavaa ei nähdä. Jokainen uusi kohtaus tarjoaa suuren tai pienemmän yllätyksen. Kahden naisen duellilta vaikuttava kohtaus muuttuu täydellisen harmoniseksi rytmileikittelyksi, joka pienuudessaan on paljon suurempaa kuin kiitetty Stomp.

Raastavaa, liikuttavaa, rujon kaunista, jopa pelottavaa. Sitä kaikkea on Rocío Molinan tanssi ja ilmaisu. Ei silti pelkkää synkistelyä, tunteita kun ihmisellä on laidasta laitaan. Molina päästää myös huumorin kukkimaan hellyttävän lämmintunnelmaisesti.

Pistetään peliin vähän Pythonin hassun kävelyn ministeriötä ja tarkoituksellista holtittomuutta. Mutta ennen kaikkea vaikutus tulee siitä, että Rocío Molina pistää likoon koko ihanan persoonansa. Afectos jättää jäljen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää