Valikko
Kulttuuri    |   Kirjallisuus

Raamattu synnytti Jo Nesbøn uusimman suomennetun dekkarin

Isänsä poika -rikosromaanin päähenkilö on paatunut taparikollinen

Tilaajille

Kun laskee maailmankuulun norjalaiskirjailijan Jo Nesbøn uusimman suomennetun dekkarin Isänsä poika käsistään, mieleen ei tule välttämättä aivan ensimmäiseksi Raamattu, Uusi testamentti. Syytä olisi, jos Suomessa vieraillutta Jo Nesbøta itseään on uskominen. Hän paljastaa, että koston tematiikka käsittelevä rikosromaani sai alkunsa häntä pitkään piinanneesta kristillisyyden ydinkuvasta, joka esittää ristiinnaulittua Jeesusta Golgatalla.

"Puhuimme yhtenä pitkänäperjantaina Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta kaveriporukassa ja ihmettelin, miten tappion ja kärsimyksen hetki ikuistuu historiaan usein paljon lähtemättömämmin kuin voiton tai ilon hetki. Esimerkiksi vuoden 1950 MM-lopputurnauksen tappio Rio de Janeiron Maracanã-stadionilla on aina brasilialaisten mielissä kaikista loistavista voitoista huolimatta. Kristityt päätyivät omassa kaanonissaan Kristuksen häpeälliseen ristiinnaulitsemiseen eivätkä Jeesuksen riemuisaan ylösnousemukseen.", Jo Nesbø toteaa.

Myös Isänsä poika sikiää kostoksi purkautuvasta kärsimyksestä. Sen päähenkilö ei ole Jo Nesbøn luoma tuttu oslolaispoliisi Harry Hole, joka on määrittelemättömällä jäähyllä yhä edelleen. Nyt seurataan paatunutta taparikollista Sonny Lofhusia. Miljöö on toki Oslo.

Myös kosto liittyy itse asiassa ristiinnaulitsemiseen. Jo Nesbø (s. 1960) muistuttaa, että Raamatussa kerrotaan, että kärsimys ja kuolema nostavat Jeesuksen taivaaseen, josta hän on "tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita." Tämä Uuden testamentin kohta on Isänsä poika -dekkarin motto. Kirjailijan mukaan nämä tutut Raamatun lauseet ovat kuin jonkun rikoselokuvan nimi.

"Halusin kuvata, miten tänä päivänä rikollisessa maailmassa paha ihminen tuomitsee sekä eläviä että kuolleita. Mikä kostossa voi olla oikeutettua ja mikä taas ei? Tämän moraalisen pohdinnan haluan jättää lukijalle", Jo Nesbø jatkaa.

Kirjailijan mukaan juuri siksi Isänsä poika rakentuu samankaltaiselle kerronnalle kuin Jeesuksen kärsimyshistoria Raamatussa. Hän on tietoisesti etsinyt välimatkaa päähenkilöönsä.

"Jeesustahan kuvataan ulkoapäin, näemme hänet vain muiden silmin. Emme pääse hänen päänsä sisään emmekä tiedä, mitä hän itse ajattelee. Kuvaan aivan samoin Sonny Lofhusia. Näin lukija ei voi varmasti tietää hänen motiiveitaan tai sisäisiä ajatuksiaan", Nesbø korostaa.

Tässäkin mielessä Isänsä poika eroaa toistaiseksi kymmenenosaiseksi kasvaneesta Harry Hole -sarjasta. Se ei ole mikään välityö, vaan itsenäinen romaani, jolla on oma sanomansa. "Alusta alkaen tiesin varmuudella, että tämä ei ole Harry Hole -kirja"

Jo Nesbø muistuttaa, että näin hän onnistui jättämään Isänsä poika -dekkarin päähenkilön osin arvoitukselliseksi. Se luo pohjaa erilaiselle lukukokemukselle. "Onko Sonny Lofhus moraalisesti muita parempi tai huonompi murhaaja? Onko hänellä oikeutus vai ei toimia niin kuin hän toimii. Siihen en anna Sonny Lofhusin itsensä vastata. Näemme vain sen, mitä hän tekee."

Uudet hankkeet pitävät ainakin toistaiseksi Harry Holen vielä lomalla. Seuraavaksi Jo Nesbølta ilmestyy suomeksi ensi keväänä rikosromaani Verta lumella, jonka hän aikoi aluksi julkaista salanimellä Tom Johansen. Toisin kävi, kun lakimiehet kielsivät pseudohenkilöllisyyden luomisen. Sen jatko-osa ilmestyy puolestaan jo ensi syksynä.

"Parhaillaan lopettelen sarjan kolmatta osaa, joka itse asiassa kertoo kontrafaktuaalisesti siitä, miten nämä kaksi kirjaa kasvoivat pienten piirien kulttikirjoiksi. Tämän kirjan nimi on The Kidnapping of Tom Johansen."

Julkaisujärjestys on tavallaan käänteinen.

"The Kidnapping of Tom Johansen on tavallaan prologi kahdelle jo kirjoitetulle kirjalle. Aloitin sen jo ennen Tom Johansenin Verta lumella -kirjoja, mutta koska viittasin siinä koko ajan näihin kahteen kirjaa, päätin aluksi kirjoittaa nuo kaksi kirjaa", Jo Nesbø kertoo.

Jo Nesbø vahvistaa, että on myynyt Verta lumella -kirjojen elokuvaoikeudet, mutta elokuvista hän haluaa puhua vasta sitten, kun niitä aletaan kuvata. Siihen asti kaikki on epävarmaa.

Myös Isänsä poika -dekkarin elokuvaversiosta on ollut puhetta. "Channing Tatum tuli jopa Osloon puhumaan kanssani Isänsä pojan ohjaamisesta."

Sen sijaan yhtä Jo Nesbø -filmatisointia kuvataan parhaillaan. Se on televisiosarja nimeltä The Occupied, joka nähdään Norjan televisiossa ensi vuonna. Se ei tosin perustu mihinkään Nesbøn kirjaan, vaan se pohjana on kirjailijan kehittämä idea. Kirjailija itse käy seuraamassa kuvauksia tällä viikolla.

Sarjassa Venäjä valtaa Norjan öljyn vuoksi. Valtaus ei kuitenkin varsinaisesti muuta norjalaisten jokapäiväistä arkea

"Sensuuria ei ole, elintaso ei laske, ihmiset voivat matkustaa kauppareissulle Lontooseen, tv:stä tulee samat tylsät ohjelmat. Nimellisesti hallitus edelleen johtaa maata", Nesbø kertoo.

Jo Nesbø pyrkii tietysti historialliseen rinnastukseen, joka ei varmasti miellytä kaikkia norjalaisia. Hän nimittäin haluaa luoda vertauksen Norjan tilanteeseen toisessa maailmansodassa, jolloin kansalaiset hyväksyivät natsi-Saksan miehityksen.

"Onko ihmisen demokraattisuus synnynnäistä, vai onko se vain järjestelmä, jonka sijasta me voisimme hyväksyä toisenkin järjestelmän, kunhan vain emme joudu luopumaan eduistamme?" Jo Nesbø uumoilee.

Poliittisuus on näkyvästi esillä myös hänen kirjoittamassaan WilliamShakespearen Macbethin uusintaversiossa, joka sijoittuu synkkään 1970-luvun Bergeniin. Se julkaistaan vasta Shakespearen juhlavuonna 2017.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää