Valikko
Kulttuuri    |   Blogi

Tove Janssonin elämä ja Martin Parrin huikeat rantakuvat kohtaavat pietarilaisessa valokuvagalleriassa

Pietarissa toimii virkeä valokuvagalleria Rosphoto, jossa avautuu perjantaina Tove Janssonin satavuotisjuhlavuoden kunniaksi näyttely Tove Jansson – elää, unelmoida, lentää. Samaan aikaan vielä tämän viikon ajan Rosphotossa on esillä brittiläisen katukuvauksen mestarin Martin Parrin Rantaelämää -valokuvanäyttely.

Tilaajille

Pietarissa toimii virkeä valokuvagalleria Rosphoto, jossa avautuu perjantaina Tove Janssonin satavuotisjuhlavuoden kunniaksi näyttely Tove Jansson – elää, unelmoida, lentää. Näyttely on koottu Tove Janssonin ystävän, valokuvaajaa Carl Gustaf Hagströmin ja Janssonin veljen Per Olov Janssonin kokoelmista.

Kuvat kertovat Janssonin lapsuudesta Katajanokalla, hänen työhuoneestaan Ullanlinnassa ja hänen kesämökistään. Kuviin on sisällytetty kahdeksankymmentä vuotta Janssonin elämää vuodesta 1914 vuoteen 1994.

Samaan aikaan vielä tämän viikon ajan Rosphotossa on esillä brittiläisen katukuvauksen mestarin Martin Parrin Rantaelämää -valokuvanäyttely. Katukuvauksen ideana on ottaa valokuvia ennalta suunnittelemattomista tilanteista, joissa on joku koukku.

Parr on kameroineen kiertänyt uimarantoja ympäri maailmaa ja tallentanut rohkeasti hauskoja tilanteita. Monet näyttelyn 56 kuvasta synnyttävät mielikuvia, jotka jatkavat kuvattujen tarinaa eteenpäin.

Latviassa Jurmalan hiekkarannalla 1999 kuvatussa rantakuvassa nainen on pussittanut itsensä läpinäkyvään sadetakkiin niin, että pääkin näyttää olevan kiedottu muoviin. Samaan aikaan nuoret pelaavat rannalla lentopalloa.

Meksikon Acapulcossa 2008 otetussa kuvassa iso mies on lapsensa patja. Lapsi makaa isän vatsan päällä rantahiekalla ja molemmat näyttävät nukahtaneen aurinkoon.

Floridassa Miamissa mies on verhoutunut liian piukkoihin uimahousuihin, joiden kangas on suoraan Yhdysvaltojen lipusta.

Hyvin vaikuttava on Argentiinassa Mar del Platassa 2007 otettu kuva, jossa mies makaa rantaviivalla osittain märän hiekan peitossa ja häntä nuuhkii koira.

Rannalla löhötään, luetaan, pelataan ja vietetään häitä. Parsikunnat haluavat tulla kuvatuksi rannalla hääpuvuissa. Monissa kuvissa on pariteema. Kaksi ihmistä tekee jotain samaa yhtä aikaa.

Martin Parrin kamera ei ujostele. Hän menee lähelle, melkein kiinni kuvattavan ihoon. Hänen kuvansa ovat intiimejä ja absurdeja, humoristisia ja aitoja. Vain poikkeuksellisesti joku poseeraa. Useimmat ovat autuaan tietämättömiä valokuvaajista.

Pimeänä vuodenaikana kirkkaiden ja hauskojen kuvien katseleminen on kuin valoterapiaa.

Vuonna 1952 Epsomissa Britanniassa syntynyt Martin Parr tuli tunnetuksi 1980-luvulla brittiläistä arkielämää kuvaavista valokuvistaan. Nykyään hän yksi tunnetuimmista brittivalokuvaajista. Hän on kuvannut työväenluokkaa, keskiluokkaa, massaturismia ja kulutusjuhlaa.

Rosphoto-galleria Pietarin keskustassa lähellä Iisakin kirkkoa perustettiin vuonna 2002. Sillä on kaksi näyttelytilaa vanhassa asuintalossa. Toiseen pääsee kadulta ja toiseen sisäpihalta. Galleria esittelee sekä nykyvalokuvaa että historiallisia valokuvia Venäjältä ja muista maista.

Martin Parrin Rantaelämää näyttely Rosphotossa (Bolshoja Morskaja 35) 8. joulukuuta saakka. Tove Jansson -näyttely avautuu 5. joulukuuta

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kulttuuriblogi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää