Valikko
Kulttuuri    |   Musiikki

Hobo News -yhtye on pirkanmaalainen idioottitesti

Suomiräppäreiden Hobo News yhdistää americanan, gangstarapin ja tamperelaisen sielunmaiseman

Tilaajille

Eihän sitä olisi vielä 15 vuotta sitten uskonut, mutta tähän on tultu: pesunkestävä räppäri puhuu kunnioittavaan sävyyn kantrimusiikista, ilman ironiaa.

Räppäri on vuosituhannen vaihteessa rovaniemeläisen Tulenkantajat-yhtyeen ja viime vuosina Joku Roti Mafian keulahahmona tunnetuksi tullut Hannu "Hannibal" Stark.

Hänen vieressään tamperelaisen ravintolan pöydässä hyväksyvästi päätään nyökyttelee Suomen pitkäikäisimpiin kuuluvan ska-yhtyeen, Voimaryhmän, johtajana tunnettu Sampsa "Quitzi" Loponen.

Kaverukset perustivat viisi vuotta sitten seitsenhenkisen folk-ryhmän Hobo Newsin, joka julkaisee Lauma vaeltaa -esikoisalbuminsa ensi keskiviikkona räppäri Asan Roihis Musica -levymerkin kautta.

Samana päivänä Hobo News esiintyy Tavastialla yhdessä Roihis-tallitoveriensa Pietarin Spektaakkelin kanssa.

Kokoonpanoja yhdistää levy-yhtiön lisäksi lyömäsoitintaiteilija Tyko Haapala. Hän herätti joitakin vuosia sitten kummastusta ensimmäisenä hiphop-sukupolvensa edustajana, joka esitti ja levytti täysiveristä bluesia Jo Buddy -duossa.

Se, että hiphop-mies puhuu kantrista arvostavasti vuonna 2015, ei oikeastaan ole enää mikään ihmettelyn aihe.

Hannibal ei tee kantrista parodiaa, kuten kollegansa Stig, vaan suhtautuu siihen samanlaisena arvostettavana linkkinä amerikkalaisen musiikin jatkumossa kuin bluesiin tai souliin, hiphopin tunnustettuihin siemenmuotoihin.

"Hobo News on pelimannihenkinen folk-bändi, ja meidän musiikki on hyvin amerikkalaista. Siinä on paljon kantria ja bluesia", Hannibal sanoo.

"Kun aloitimme keikkailun vuonna 2009, soitimme ensin pelkkiä lainakappaleita, paljon Woody Guthrieta, Hank Willamsia ja The Carter Familyä."

Vaikka Hobo News on nimeään myöten kiinni americanan mytologiassa – hobo tarkoittaa kiertelevää kulkuria –, sen tarinallisten tekstien keskiössä on yleensä hyvin suomalainen hahmo tamperelaisessa miljöössä.

Ryöstöretki-kappaleessa kertoja kiipeää juopotteluputken päätteeksi Pispalanharjulle ja murtautuu harjun hienoimpaan huvilaan.

Tarina on hirtehinen, mutta viesti on selvä: luokkajako on tavoittanut jopa Pispalan, perinteisistä suomalaisista työväen asuinalueista kenties perinteisimmän.

"Pispalassa asuu edelleen paljon taiteilijoita ja boheemeja, mutta myös Tampereen varakkaimpiin kuuluvia ihmisiä", Quitzi sanoo.

"Alueen alkuperäinen henki ei ole kadonnut silti mihinkään, ja jopa ne porvarit sanovat ylpeydellä olevansa pispalalaisia. Tuossa kaikessa on jotain hyvin tamperelaista. Ollaan jollain tasolla yhtä perhettä ulkoisista eroista huolimatta."

Lauma vaeltaa -levyn tekstit on kirjoittanut pääosin yhtyeen toinen laulaja, Hannibalin tavoin Lapista Tampereella kotiutunut Erik "Eki" Ingebrigtsen, joka räppäri-Edorfina voitti räpin SM-kilpailut vuonna 2003.

"Vasta vuosi sitten, kun ryhdyimme tekemään levyä, otimme käsittelyyn omat kappaleemme. Ekillä oli syntynyt tekstejä pöytälaatikkoon vaikka kuinka paljon."

Lauma vaeltaa -levy saatiin purkitettua yhdessä viikonlopussa viime keväänä. Quitzi painottaa, että yhtyeelle oli tärkeää tallentaa musiikki levylle livenä, jotta albumin soundi olisi mahdollisimman sama kuin keikoilla.

"Hobo News on ennen muuta nopean toiminnan pelimanniryhmä."

Hannibal kertoo esimerkin ryhmän työskentelytavoista.

Ryöstöretki-kappale alkoi kehittyä täysin sattumalta, kun Eki ja Tyko ryhtyivät pelleilemään Jerry Carcian tunnetuksi tekemällä Off to Sea Once More -kappaleella.

Sovituksessa, teksteissä ja tulkinnassa menivät sulavasti sekaisin amerikkalainen perinnemusiikki, gangstarap-tematiikka, tamperelainen kansallismaisema ja suomalainen juoppohulluus.

"Kaikista näistä on Hobo News tehty", Hannibal sanoo.

"Tähän hommaan ja pelimanniperinteeseen ylipäätään kuuluu sekoittaa eri aikoja ja elementtejä keskenään ja luoda niistä jotain omaa.

Väännämme isoista asioista vitsejä, jotka kerromme vakavalla naamalla. Olemme tällainen pirkanmaalainen idioottitesti."

 

Hobo Newsin Lauma vaeltaa -albumin julkaisukeikat keskiviikkona 4. 2. Tavastialla ja lauantaina 14. 2. Tampereen Klubilla.

Mikko Aaltonen
Tampere

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • rap-musiikki
 • Tampere

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää