Valikko
Kulttuuri    |   Elokuva

Elokuvasäätiöön tulossa rajuja muutoksia – ministeriö pohtii uusia malleja rahanjakoon

Uudistuksia ovat vauhdittamassa useat moitteet, joita elokuvasäätiö on viime vuosina saanut toimintatavoistaan

Tilaajille

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on arvioimassa rajusti uudelleen Suomen elokuvasäätiön toimintaa. Ministeriö on uudistamassa lakia elokuvataiteesta ja samalla selvitetään elokuvasäätiön asemaa ja vaihtoehtoisia hallinnollisia rakenteita.

Helsingin Sanomat sai ministeriön alustavia suunnitelmia käyttöönsä. On jopa mahdollista, että elokuvasäätiön toiminta itsenäisenä tuenjakajana päättyy muutaman vuoden kuluttua.

Nykyisellään elokuvasäätiö on suomalaisen elokuvan keskeinen rahanjakaja ja vallankäyttäjä. Säätiö jakaa julkista tukea elokuva-alalle, erityisesti elokuvatuotantoon. Tukea myönnettiin vuonna 2014 noin 24 miljoonaa euroa.

"Laki elokuvataiteesta on joka tapauksessa muutettava. Selvitetään samalla, tehdäänkö vain teknisiä uudistuksia vai voidaanko järjestelmää parantaa. Audiovisuaalisuuden merkitys kasvaa koko ajan kulttuurissa", perustelee suunnitelmia ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Lakkautetaanko elokuvasäätiö? "Kaikki on mahdollista. Valmistelu on alussa. Alan toimijoiden kanssa tätä valmistellaan yhdessä. Nyt odotetaan uutta hallitusta", Kaivosoja sanoo.

Yhdessä ministeriön mallissa elokuvasäätiö yhdistettäisiin osaksi Kansallista audiovisuaalista instituuttia (Kavi). Kavi vastaa nykyään muun muassa elokuva- ja televisio-ohjelmien säilyttämisestä, mediakasvatuksesta ja ikärajaluokittelusta.

Kavin ja elokuvasäätiön yhdistäminen edustaisi niin sanottua yhden luukun periaatetta. Samalla syntyisi virasto, joka voisi OKM:n mallissa soveltua paremmin viranomaistehtävien hoitoon kuin säätiö. Valtioapuviranomaisen rooli ja viranomaistehtävien hoitaminen ei ole kaikin puolin selkeää yksityisoikeudellisessa säätiössä.

"Problematiikka liittyy julkisen vallan käyttöön säätiössä. Oikeusministeriö on kiinnittänyt huomiota siihen, missä määrin julkista valtaa voidaan delegoida säätiölle", Kaivosoja sanoo.

Myös yhteistä säätiömallia on pohdittu Kavin ja elokuvasäätiön yhdistämisessä. OKM:n mukaan uhkakuvana olisi silloin, että Kavinkin rahoitus siirtyisi maksettavaksi veikkausvoittovaroista.

Toisessa mallissa Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) tehtäviä siirretään elokuvasäätiöön, ja kolmannessa mallissa elokuvasäätiön tehtävät siirretään kokonaan Taikeen. Näin syntyisi yksi virasto, mutta alalle jäisi edelleen useita toimijoita. Se taas on johtanut toiminnoissa ministeriön mukaan useisiin päällekkäisyyksiin.

Elokuvasäätiön ohella elokuvataiteeseen jakaa julkista tukea Audiovisuaalisen kulttuurin edistämissäätiö (Avek). Elokuvasäätiö jakoi audiovisuaalisen kulttuurin määrärahoista vuonna 2014 ministeriön mukaan 80 prosenttia. Ministeriö jakoi rahoista 12, Taike viisi ja Avek kolme prosenttia.

Uudistuksia ovat vauhdittamassa useat moitteet, joita elokuvasäätiö on viime vuosina saanut toimintatavoistaan.

Vuosi sitten apulaisoikeusasiamies moitti säätiötä esteellisyyssäännösten rikkomisesta. Elokuvasäätiön hallituksen jäsen oli saanut säätiöstä johtamalleen yhtiölle tuotantotukea 750 000 euroa. Kiistan kohteena oli tuolloin Juha Lehtolan ohjaama pitkä elokuva Aikuisten poika.

Valtiontalouden tarkastusvirasto taas huomautti elokuvasäätiötä 2012 tukisitoumuksista, joista ei ole mainintaa säätiön omissa tukiohjeissa. Säätiö oli tuolloin vastoin omia sääntöjään myöntänyt 650 000 euroa tukea jo valmistuneelle elokuvalle. Kiistan kohteeksi joutui tuolloin Aleksi Mäkelän ohjaama ja Solar Filmsin tuottama Rööperi.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan uudesta elokuvalaista ja av-alan hallintomallista aiotaan tehdä päätös aikaisintaan ensi vuonna. Uusi käytäntö tulisi näin ollen voimaan 2017. Elokuvasäätiön nykyisen toimitusjohtajan Irina Krohnin toimikausi on päättymässä kesällä 2016.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Veli-Pekka Lehtonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää