Valikko
Kulttuuri

Matti Nykänen ei halua itsestään kertovaa dokumenttia julki – elokuvaa tehty seitsemän vuotta

Seitsemän vuotta teossa ollut dokumenttielokuva mäkihyppääjä Matti Nykäsestä on vihdoin valmistumassa. Nykänen pitää elokuvaa epäreiluna eikä halua sitä julki.

Tilaajille

Seitsemän vuotta teossa ollut dokumenttielokuva mäkihyppääjä Matti Nykäsestä on vihdoin valmistumassa. Yleisradio aikoi jo esittää elokuvan tänä keväänä televisiossa, mutta elokuvan mahdollinen tulo elokuvateattereihin on siirtänyt ensi-iltaa.

Elokuvantekoon on liittynyt vuosien varrella useita käänteitä. Tuorein episodi tarinassa on se, että elokuvan päähenkilö Matti Nykänen vastustaa dokumentin julkistamista.

"Minä kiellän näyttämästä sitä", Nykänen kertoo Helsingin Sanomille.

Entinen mestarihyppääjä Nykänen vetoaa dokumentista tehtyyn sopimukseen. Hän on elokuvan keskeinen haastateltava. Dokumentin perushaastattelu on tehty monta vuotta sitten.

"Sen piti olla urheiludokumentti, mutta siinä on kaikkea muuta paskaa. Jossakin tavataan – vaikka hirsipuussa", Nykänen sanoo HS:lle.

Elokuvan vastaava tuottaja, Blue Media -tuotantoyhtiön johtaja Aarni Kuorikoski korostaa, että elokuva on hyvin tunteellinen. Hänestä elokuva herättää myötätuntoa.

"Olen halunnut, että katsojalle tulee tunne, että Matti voisi olla kenen tahansa meidän lapsi. Mihinkään kohun tekemiseen tämä ei pohjaa. Elokuva kertoo pojasta, joka halusi maailman parhaaksi mäkihyppääjäksi", Kuorikoski sanoo.

Tuottajat ovat esittäneet valmiin elokuvan Nykäselle hiljattain, mutta lopputulos ei miellytä urheilusankaria. Nykänen pitää elokuvaa epäkorrektina itseään kohtaan, epäoikeudenmukaisena.

"Sanoin esityksen jälkeen, että tällaisena tämä ei käy", Nykänen sanoo.

"Humalassa höpötän siinä niitä näitä kuin saunaillassa. Ei sellaista voi mitenkään julkaista, jos olet höyryissä. Ei se ole oikeudenmukaista. Kaikkihan me tiedetään että kännissä tulee vain kusipäisiä kakaroita. Menen oikeuteen, jos se tehdään ilman lupaa. Siinä pitää olla lentomäen hyppyjä: minulla on maailmanennätyksiäkin muutama, kaikki ne sinne."

Valmiin dokumentin nimi on Matti Nykänen – omin sanoin. Kim Finnin ohjaama ja Blue Media -tuotantoyhtiön tuottama dokumentti on noin 70-minuuttinen. Dokumentti koostuu Helsingin Sanomien tietojen mukaan käytännössä kahdesta aineistosta: arkistonauhoista jotka kertovat Nykäsestä sekä haastattelusta, jossa Nykänen kertoo asioista itse.

Elokuva alkaa HS:n tietojen mukaan Nykäsen ei-niin-mairittelevista vuosista, palaa tämän jälkeen Matin lapsuuteen, jonka jälkeen paino on urheilu-urassa.

Nykänen voitti Sarajevon ja Calgaryn olympialaisissa mäkihypyssä yhteensä viisi mitalia, joista neljä kultaista.

Dokumentti mestariurheilijasta on kulkenut kivistä polkua. Elokuvaa ryhdyttiin tekemään jo vuonna 2008. Ensimmäisessä vaiheessa elokuvaa oli työstämässä muun muassa tuottaja Pamela Mandart. Hän on sittemmin jättänyt elokuva-alan, sillä hänet tuomittiin talousrikoksista vankeusrangaistukseen.

Hankkeen vastaavana tuottajana on viime vuodet toiminut Aarni Kuorikoski. Hän sanoo, että elokuvan teko on viivästynyt, koska tekijät eivät olleet tyytyväisiä haastattelumateriaaliin.

"Punainen lanka puuttui välistä, kun puhutaan Nykäsen urheilu-urasta ja miten kaikki asiat liittyvät toisiinsa", Kuorikoski sanoo.

Lisäksi Matti Nykästä oli välillä vaikea saada haastatteluun tekijöiden toiveiden mukaisesti. Osin tämä johtui siitä, että Nykänen kärsi vankeustuomiota puolisonsa pahoinpitelystä. Myös arkistonauhojen etsintä olympialaisista ja esitysoikeuksien selvittäminen on vienyt tekijöiltä aikaa. Jossakin vaiheessa elokuvan leikkausversio myös tuhoutui.

Kun elokuvan teko alkoi, elokuvan kansainvälistä hittipotentiaalia pidettiin selvänä. Tuotannon viivästyttyä elokuvan kansainvälinen potentiaali on himmennyt.

"Tarina olisi ihan toisenlainen, jos dokumentti olisi tehty vuonna 2008 valmiiksi", tuottaja Kuorikoski sanoo.

Suomessa on viime vuosina nähty useita dokumenttielokuvia huippu-urheilijoista. Jalkapalloilija Jari Litmasesta on tehty dokumenttielokuva, samoin jääkiekkoilija Teemu Selänteestä.

Ylellä Nykäs-dokumentin tekoa seurasi pitkään tuottaja Iikka Vehkalahti. Hän vertaa kolmea dokumenttia.

"Elokuvat ovat kaikki henkilökuvia, mutta dokumentti Nykäsestä on vaikeampi, koska Nykänen itse on hahmona vaikeampi. Selänne ja Litmanen ovat sankareita, kun taas Nykästä osa porukasta suorastaan inhoaa. Hän on ristiriitainen."

Ylen Dokumenttiprojektin nykyinen tuottaja Erkko Lyytinen pitää Matti Nykäsestä kertovaa elokuvaa mainiona.

Hän haluaakin löytää dokumentille todella hyvän esityspaikan televisiosta.
”Se on tietyllä tapaa iätön”, tuottaja Lyytinen sanoo.
”Toivottavasti saamme sen ensi syksynä ruutuun.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Veli-Pekka Lehtonen
 • Dokumenttielokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää