Valikko
Kulttuuri    |   Arvio

The Jesus And Mary Chain paikkasi Sideways-festivaaleilla lähes 30 vuoden takaiset sekoilunsa

The Jesus and Mary Chain, Ariel Pink ja Matthew E. White Sideways-festivaaleilla Helsingin Teurastamolla.

Tilaajille

Kerrankin pääsen sanomaan, että ennen ei ollut paremmin.

Skotlantilainen The Jesus And Mary Chain palasi perjantaina Suomeen paikatakseen lähes 30 vuoden takaiset sekoilunsa. Yhtyeen klassikkoalbumin Psychocandyn (1985) kappaleet kuultiin nyt tunnistettavassa muodossa.

Toisin oli ennen. Kun yhtye saapui ensimmäiselle Suomen-keikalleen levyn ilmestymisen jälkeen, joku oli unohtanut laittaa valot päälle. Niin lavalla kuin soittajien päiden sisällä.

Provinssirockissa 1988 nähtiin umpihumalainen yhtye, jonka keikka oli niin lyhyt ja sekava, että siitä on tullut legenda.

Nyt tätä vaaraa ei ollut.

Kahdeksan vuotta sitten paluun tehnyt yhtye - käytännössä veljekset Jim ja William Reid - ei ole saanut uutta materiaalia ulos, joten nyt yhtye kiertää soittamassa 30-vuotiasta debyyttilevyään. Se kuultiin kokonaisuudessaan, ja tunnin tynkäkeikan päätteeksi mahtui vain kolme muuta kappaletta.

Albumikokonaisuuksien ympärille rakennetut keikat ovat ongelmallisia, koska levyn rakenne harvoin vastaa keikkatarpeita. Niinpä kohokohta, jumalaisen kaunis Spector-pastissi Just Like Honey kuultiin hetki alkuun, kun yleisö vasta etsi asemiaan. Yllätyksiäkään ei tarvinnut odottaa, kun kappaleet tulivat odotetussa järjestyksessä.

Bändi sinänsä oli oma itsensä.

Säröisen äänivallin ja monotonisen rytmin taakse piiloteltiin hienovaraisia melodioita, jotka solisti Jim Reid tulkitsi lakoniseen tyyliinsä. Se myös kuulosti juuri siltä kuin pitää, viimeistään siinä vaiheessa, kun kitaristi William Reed polkaisi särönsä täysille kuudennessa kappaleessa In a Hole.

Psychocandyn 14 kappaletta ovat yhä komeaa kuultavaa, mutta mitään jännittävää tai jännitettä The Jesus And Mary Chainin esityksessä ei ollut. Nyt nähdyn perusteella on vaikea muistaa, että yhtyeen alkupään keikat saattoivat päättyä vartin jälkeen särökaaokseen, joukkotappeluun - tai soittajien sekavuustilaan.

Sidewaysin avausillan pääesiintyjät The Jesus And Mary Chain ja Killing Joke ovat aikalaisia 80-luvun alusta, mutta muuten ohjelmisto oli tuoreemmassa indierockissa.

Kalifornialainen Ariel Pink on lyhyen ajan sisään nähty puolenkymmentä kertaa Helsingissä, mutta nyt hän saapui tänne omiin nimiinsä. Viime vuoden Pom Pom -albumi oli hänen ensimmäisensä ilman Haunted Graffiti -yhtyettä, ja tämän levyn varaan rakentui myös alkuillan keikka.

Mikään oleellinen ei ollut muuttunut. Ariel Pinkin leikkaa ja liimaa -musiikkikollaasi lähtee yhä nyrjähtäneestä uuden aallon popista, hyppää raskasta rockia rienaavaksi jyräämiseksi ja päätyy lähes avantgardistiseksi taiderockiksi.

Hämmentäväksi meno muuttuu viimeistään siinä vaiheessa, kun syntikat ja rumpukone ottavat vallan. Hetken yhtye kuulostaa horjuvalta bulgarialaiselta laivabändiltä, joka on joutunut ristiaallokkoon ja pahalle, okei, todella pahalle tripille.

"Ihana", sanoo yksi.

"Hirveä", sanoo toinen.

Ensimmäiset keikan jälkeen yleisön suusta korvaan tarttuneet kommentit olivat vähintään ristiriitaisia, mutta yhtä lailla perusteltuja. Ariel Pinkin nykyinen yhtye on nukkavieru ryhmä, joka ei kavahda juustoisia soundeja, musiikillista kaaosta ja äkkikäännöksiä. Strippibaarista karanneelta näyttävä rumpali taisteli pitääkseen komppinsa suorassa edes kaksi tahtia.

Samaan aikaan Ariel Pinkin anarkia on riemastuttavaa, poikkeuksellista ja virkistävää. Kaiken kohelluksen keskeltä nousee esiin myös vaikuttavia sävellyksiä - kuten päätöskappale Baby, jonka aikana Ariel Pink, aivan liian pienessä samettitakissaan, päätti heittäytyä pysäyttäväksi soultulkitsijaksi.

Ariel Pinkin päätöskappale olisi ollut oiva silta Matthew E. Whiten keikalle, joka aloitti oman keikkansa heti perään viereisellä lavalla. Paitsi että ei ollut.

Amerikkalainen sinisilmäsoulin uusi kyky aloittikin jollain ihan muulla: riehakkaalla ja elävällä rock'n'rollilla. Aika pöyhkeää mieheltä, joka uuden levyn singlellään julistaa "rock'n'rollin olevan kylmää". Tulee sitten ja näyttää, että se voi olla myös lämmintä.

Jo seuraavaksi kuultu Big Love asetti konsertin raiteilleen, ja esitteli sen tutumman Whiten: hienostuneen ja sävykkään sielunmiehen, jonka soinnissa on vähäeleistä mutta taianomaista imua.

Varsinainen yllätys oli vielä luvassa, sillä puolivälissä keikkaansa White käänsi taas kelkkansa. Velvet Undergroundin vimmainen alkupunk-kappale White Light/White Heat sai vähintään asianmukaisen tulkinnan.

Kuvat Miikka Pirinen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arviot
 • Jarkko Jokelainen
 • Festivaalit
 • Pop- ja rockmusiikki
 • Keikat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  8. 8

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää