Valikko
Kulttuuri

Suomi paitsiossa pohjoismaisilla festareilla: Roskildessa vain yksi suomalaisartisti

Kotimaisia bändejä viedään Pohjoismaiden sijasta Keski-Eurooppaan

Tilaajille

Suomalainen rock ja pop ei soi suurilla pohjoismaisilla festivaaleilla. Keskiviikkona Tanskassa käynnistyvän Roskilden festivaalin ohjelmassa on yksi suomalaisartisti, ja Ruotsin ja Norjan suurimmilla rockjuhlilla ei ole ainuttakaan.

Musiikkivaihdossa Suomi kärsii alijäämästä, sillä suomalaisilla festivaaleilla kuulee runsaasti pohjoismaista musiikkia. Pelkästään ensi viikonlopun Ruisrockissa on yhteensä seitsemän artistia Ruotsista, Tanskasta ja Islannista.

Suomalaisen kevyen musiikin viennin kannalta otollisinta maaperää on ollut saksankielinen Eurooppa, jossa riittää yleisöä marginaalitähtien lisäksi myös valtavirran popille, kuten Sunrise Avenuelle.

Pohjoismaissa parhaiten tunnetaan suomalainen metalli, ja tänäkin kesänä suurin suomalainen festivaalivieras Ruotsissa on Apocalyptica, joka esiintyy elokuun alussa Getaway-metallifestivaalilla Gävlessä.

Provinssin kanssa samaan aikaan Ruotsissa järjestetyllä Bråvallan festivaalilla oli yhteisen ohjelmatoimiston kautta samoja pääesiintyjiä, muun muassa ruotsalaiset Cardigans ja Kent, joiden suurin suosio Suomessa on hiipumaan päin. Bråvallassa ei sen sijaan nähty yhtään suomalaista esiintyjää.

Provinssin ja Bråvallan ohjelmasta vastaavan FKP Scorpio Swedenin toimitusjohtaja Juha Kyyrö sanoo, että tulevina vuosina Bråvallassa nähdään myös suomalaisartisteja.

"Tänä vuonna on osittain sattumaa, ettei suomalaisia ole Pohjoismaiden festivaaleilla. Toisaalta aika harvoille suomalaisille yhtyeille Pohjoismaat on tärkein vientikohde", Kyyrö sanoo.

Hän muistuttaa, että suurten festivaalien esiintyjistä suurin osa tulee yhä englanninkielisistä maista.

"Ei siellä ole liikkeellä yhtään enempää esimerkiksi saksalaisia tai hollantilaisia bändejä."

Musiikkiviennin organisaatioissa ei ole nyt käynnissä erityisiä projekteja Pohjoismaihin.

"Meillä suurimmat ponnistelut on tehty nyt Saksaan, Itävaltaan ja Sveitsiin, ja siellä suomalaisilla näyttäisi olevan festivaalikeikkoja", viestintäpäällikkö Teemu Fiilin Music Finlandista sanoo.

Tyystin vailla huomiota suomalainen uusi popmusiikki ei naapurimaissa ole, sillä esimerkiksi Jaakko Eino Kalevin uusi albumi on saanut Ruotsissa hyvin positiivisen vastaanoton.

"Hyvät arvostelut tulevat festivaaleja ajatellen liian myöhään, tilanne olisi toinen, jos levy olisi tullut jo talvella", Fiilin sanoo.

Jaakko Eino Kalevi esiintyi Roskildessa kesällä 2013.

Suomalaisartistien laihaan kysyntään vaikuttaa jonkin verran myös festivaaliturismin murros. Vielä 2000-luvun alussa Suomesta matkusti Roskildeen muutama tuhat festivaalivierasta, ja sen rohkaisemana festivaali saattoi kiinnittää ohjelmaansa 4–5 suomalaista artistia.

Vaikka Roskilde on kansainvälisesti tunnetuin pohjoismainen rocktapahtuma, niin viime vuosina festivaali on markkinoinut itseään ensisijaisesti tanskalaisyleisölle.

Nyt suomalaisia festarimatkailijoita on enää muutama bussillinen, ja harvat suomalaisartistit valikoituvat mukaan mahdollisen kansainvälisen potentiaalinsa mukaan.

Tänä vuonna Roskildea kiinnosti myös kansainvälisessä nousussa oleva Pekko Käppi, mutta ainoana suomalaisena festivaalille päätyi electronica-artisti Eero Johannes, joka soitti jo sunnuntaina osana varsinaista festivaalia edeltävää warm up -ohjelmaa.

Roskilden lämmittelyviikollakin paikalla on yli 40 000 ihmistä. Warm up -keikoilla nousevat artistit saattavatkin saada enemmän kuulijoita kuin itse festivaaliviikonloppuna maailman suurimpien nimien varjossa.

Korjaus 7.7. klo 11.08: Esa Tontin kommentti poistettu jutusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Roskilde
 • Pop- ja rockmusiikki
 • Festivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää