Valikko
Kulttuuri    |   Valokuva

Henri Cartier-Bressonin näyttely Ateneumissa on matka maailman ympäri

Henri Cartier-Bressonin näyttely kattaa seitsemän vuosikymmentä ja kymmeniä maita kuvaajalegendan kameran linssin läpi nähtynä

Tilaajille

Vaikka nimi ei muistuisi mieleen, nämä kuvat ovat maailmalle tuttuja: juokseva mies loikkaa tikapuilta peilityynen vesilätäkön poikki, ja taustalla loikataan balettimainoksessa. Isä nostaa hymyilevän pikkuvesselin ilmaan yhden käden varassa Armenian Sevan-järvellä. Muurin aukon läpi näkyvät sevillalaislasten raunioleikit.

Kaikki nämä ja kolmisensataa muuta kuvaa ovat esillä tänään perjantaina Ateneumin taidemuseossa avautuvassa Henri Cartier-Bressonin retrospektiivisessa näyttelyssä.

Materiaalia riittää, sillä viime vuosisadan merkittävimpiin valokuvaajiin kuuluva Cartier-Bresson aloitti uransa jo 1930-luvun alussa ja kuvasi vuosituhannen vaihteeseen asti.

Cartier-Bresson oli kameroineen läsnä niin monissa maailmanhistorian käännekohdissa, että Ateneumin näyttely käy historian kertauskurssista. Espanjassa hän kuvasi sisällissotaa, Intiassa maan jakoa, Kiinassa vallankumousta. Ranskassa hän kuvasi Saksan miehitystä ja vuoden 1968 kevättä. Mahatma Gandhin hän kuvasi samana päivänä, kun tämä murhattiin.

"Näyttely esittelee Cartier-Bressonin kahta puolta, valokuvaa välineenään käyttävää taiteilijaa sekä kuvajournalistia", sanoo näyttelytyöryhmään kuuluva valokuvataiteen asiantuntija Riitta Raatikainen.

Nuorena taidettakin opiskelleen Cartier-Bressonin sommitelmat lainaavat usein taidehistoriasta. Valo ja varjo luovat geometrisia muotoja ja ihmiset osuvat niihin niin hyvin, että usein hänen kuviaan on veikattu lavastetuiksi.

Mutta ei, sanoo Raatikainen: Cartier-Bressonilla oli tapana etsiä sopiva kuvauspaikka ja sitten odottaa, että jotain kiinnostavaa tapahtuu: portaikkoja, katuja, ikkunoita. Tärkeää oli löytää "ratkaiseva hetki" ja painaa silloin laukaisinta.

Maailmanhistorian suuretkin myllerrykset Cartier-Bresson kuvasi yksilön kautta, mikä tekee kuvista edelleen koskettavia. Läsnä on usein hitunen yhteiskunnallista kritiikkiä.

"Cartier-Bressonin kuvat ovat enemmän kuin pelkkiä dokumentteja", Raatikainen sanoo. "Ne kestävät aikaa ja uusia tulkintoja sukupolvesta toiseen. Se on klassikon merkki."

Yhdistelmä merkittäviä aiheita ja niiden taidokasta, humaania käsittelyä on yksi syy, miksi Cartier-Bressonista muodostui kuvajournalismin suurmies. Toinen syy on aika, sanoo Raatikainen.

"Cartier-Bressonista tuli valokuvaaja vaiheessa, jossa valokuvaus ja valokuvien levittäminen kehittyivät."

Siinä missä aikaisemmat kuvaajat olivat isoine kameroineen huomion keskipisteenä, Leican kaltaisten pienkameroiden kehitys päästi kuvaajan vetäytymään sivummalle, odottamaan oikeaa hetkeä huomaamattomasti ja kuvaamaan nopeasti.

Cartier-Bresson osasi käyttää Leicansa mahdollisuuksia hyväkseen, minkä huomasivat myös suuret kuvalehdet, jotka levittivät hänen kuvansa koko maailman tietoisuuteen.

Ateneumissa nyt esillä olevan näyttelyn on alun perin kuratoinut ranskalainen Robert Delpire, joka työskenteli yhdessä Cartier-Bressonin kanssa.

Ensimmäisen kerran näyttely oli esillä Pariisissa vuonna 2003, ja suomalaisista moni muistaa sen myös Tukholman Fotografiskasta vuodelta 2013.

Näyttelyn aikaisemmin nähneille Ateneum tarjoaa kuitenkin pienen lisäerän Neuvostoliittoa: Ateneumia varten Neuvostoliitossa kuvattujen kuvien määrää on kasvatettu muutamasta runsaaseen tusinaan. Rautaesiripun takana Cartier-Bresson kävi ensimmäisen kerran vuonna 1954, ensimmäisenä länsimaisena kuvaajana kylmän sodan alkamisen jälkeen. Tulkin kanssa matkustanut kuvaaja seurasi ihmisten työtä ja vapaa-aikaa.

Niin kuin monen muunkin historiallisen hetken suhteen, Cartier-Bressonista tuli puolestanäkijä ja -kokija: Se, mitä hän näki etsimensä läpi oli se, miten Neuvostoliiton arki länsimaissa nähtiin.

Aikaisemmin Cartier-Bressonin kuvia on nähty Suomessa muun muassa Helsingin kaupungin taidemuseon näyttelyssä Meilahdessa vuonna 2000 sekä Kuopion VB-keskuksessa vuonna 2010.

Meilahden näyttelyn aikaan Cartier-Bresson oli vielä elossa, mutta Suomeen asti häntä ei kuitenkaan saatu.

"Hän sanoi matkustavansa enää laivalla ja junalla", myös silloin näyttelyä järjestänyt Raatikainen kertoo.

Ei kohtuuton linjaus – olihan elävä legenda matkustanut siinä vaiheessa kuviensa perässä ympäri maailmaa jo seitsemänkymmenen vuoden ajan.

 

Henri Cartier-Bresson Ateneumissa (Kaivokatu 2) 23. 10. 2015–31. 1. 2016. Liput 13 euroa, alle 18-vuotiaat maksutta.

Henri Cartier-Bresson

 Syntyi 22. 8. 1908 Chanteloupissa, Ranskassa.

 Opiskeli nuorena maalausta ja kiinnostui surrealismista.

 Ensimmäinen merkittävä reportaasi oli kuningas Yrjö VI:n kruunajaiset Lontoossa 1937 ranskalaiselle Regards-viikkolehdelle.

 Perusti Magnum-kuvatoimiston 1947 muun muassa Robert Capan kanssa.

 Teki kuvausmatkoja vuosikymmeniä ympäri maailmaa Life Magazinelle ja muille kuvalehdille.

 Kuoli Provencessa 3. 8. 2004.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Näyttelyt
 • Ateneum
 • Aino Frilander

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää