Valikko
Kulttuuri

Jörn Donner: Ruotsin kuningashuone on kuin päättymätön tosi-tv-ohjelma

Jörn Donner teki vahvasti henkilökohtaisen tietokirjan tämän päivä Ruotsista, jossa eri kulttuureja on paljon enemmän kuin ennakkoluulojen kangistamassa Suomessa.

Tilaajille

Paha sauma. Siviilipalvelusmies Jörn Donner, 82, on kahden maan loukussa hivenen samaan tapaan kuin joku on kahden asunnon loukussa – olkoonkin, että entinen kansanedustaja, elokuvaohjaaja ja kirjailija ei ole epätoivoisesti myymässä vanhaa maataan päästäkseen muuttamaan uuteen. Tilanne on vain sellainen, että toinen jalka on Ruotsissa, toinen Suomessa.

Ensi viikon alussa on taas vuorossa Ruotsi, kun Donner käy esiintymässä perjantaina esitettävässä Ruotsin television SVT:n suositussa keskusteluohjelmassa Skavlan. Mielipiteitään ja näkemyksiään harvemmin piilotteleva Jörn Donner kertoo ohjelmassa, mitä me suomalaiset ajattelemme tämän päivän Ruotsista. Ääntä hänestä lähtee enemmän kuin Skavlanin viime viikon vieraasta Rod Stewartista.

”Ikävä kyllä Ruotsi on ainakin 10–15 vuotta edellä Suomea yhteiskunnallisessa kehityksessä. Ruotsi on paljon avoimempi ja monikulttuurisempi yhteiskunta kuin Suomi”, toteaa Jörn Donner, joka Skavlanissakin puhuu yhtä aikaa Suomessa ja Ruotsissa julkaistusta kirjastaan Ruotsi. Matkoja vieraassa maassa. Ensimmäinen kirjan esittelykierros Ruotsissa oli jo lokakuun lopulla – heti Helsingin kirjamessujen jälkeen.

Siinä mielessä ruotsalaiset ­eivät eroa suomalaisista, että heitäkin kiinnostaa tietää, mitä muut heistä ajattelevat.

Ensimmäisen tietokirjansa Ruotsista jo yli 40 vuotta sitten tehnyt Jörn Donner muistuttaa, että Ruotsissa hoitosuhde on kestävämmällä pohjalla kuin Suomessa, kiitos maahanmuuton. Hänen mielestään etnisesti puhdas ruotsalaisuus on absurdi käsite. Se on sitä nyt, mutta on ollut sitä aiemminkin. Kuviteltu ruotsalaisuus tuo mieleen Drottningholmin linnan veistokset, jotka on varastettu Albrecht von Wallensteinin suunnittelemasta palatsista Prahasta 1648. Ryöstettyä lainatavaraa.

On Suomikin saanut Jörn Donnerin käsittelyssä osansa. Uusi maammekirja – raportti Suomesta ilmestyi alkukielisenä laitoksena 1967, elokuva Perkele! Kuvia Suomesta neljä vuotta myöhemmin.

”On Ruotsissa paljon pöllöäkin. Kuningas ja koko kuningashuone ovat tavallaan maksu Ruotsin entisestä asemasta suurvaltana. Kuninkaallisten häät ja ristiäiset nähdään suorina tv-lähetyksinä, joita katsotaan Suomessakin ikään kuin ne olisivat tärkeitä tapahtumia. Julkisuudessa aina joku valopää rientää muistuttamaan, kuinka merkittävä valttikortti kuningas on Ruotsin vientiteollisuudelle. Höpö, höpö”, hyväntuulinen Jörn Donner toteaa.

Hän antaa ymmärtää, että kuningashuone on kuin päättymätön tosi-tv-ohjelma, joka tuotetaan julkisin verovaroin. ”Toisaalta Bernadotte-suku on ollut Ruotsissa kohta vasta 200 vuotta.”

Avointa ruotsalaista keskustelukulttuuria arvostava Jörn Donner muistuttaa, että kuningas voi tuoda päivänpolitiikkaan myös epädemokraattisia vääristymiä. ”Jos ulkoministeri Margot Wallström kritisoi Saudi-Arabian hallitusta, Kaarle XVI Kustaa voi aina lähettää Salman bin Abdul-Aziz Al Saudille henkilökohtaisen kirjeen, jossa keskustelu käydään ihan vain kuninkaitten kesken.”

Jo siksi Jörn Donnerin mielestä on siunaus, että Suomi hylkäsi Ruotsin valtiomallin ja valitsi sen sijaan ruotsalaisen hyvinvointivaltion mallin. ”Nyt Suomen pitäisi asukaslukuun suhteuttaen ottaa pakolaisia vastaan tuplamäärä, jos haluaisimme pysyä Ruotsin tahdissa.”

Donner muistuttaa, että Ruotsissa moni johtava poliitikko kirjoittaa säännöllisesti mielipiteellisiä kirjoituksia mediaan. Suomessa tämä ei ole tapana, mikä etäännyttää poliitikot omaa lokeroonsa. ”Ylipäänsä Suomessa ei ole tilausta valtakunnan älyköille. Harva on kiinnostunut yhtään mistään.”

Svenska dagen tänään Mediatorilla

 Tänään perjantaina 6. lokakuuta Sanomatalon Mediatorilla vietetään kaksikielistä Svenska dagenia, ruotsalaisuuden päivää.

 HS:n ja Hanasaaren kulttuurikeskuksen ohjelmassa esiintyy mm. Jörn Donner, joka keskustelee tämän päivän Ruotsista SVT:n entisen toimitusjohtajan Eva Hamiltonin kanssa.

 Kansanedustajat Katri Kulmuni, Sampo Terho, Maarit Feldt-Ranta ja Ville Niinistö puolestaan pohtivat paneelissa ruotsin kielen asemaa Suomessa.

 Tilaisuuteen klo 14–16 on vapaa pääsy. Sitä voi seurata suorassa lähetyksessä HS.fi/hstv.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsalaisuuden päivä
 • Ruotsi
 • Kirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää