Valikko
Kulttuuri

Media ei elä vain klikeistä

Verkkomediassa lukijoiden käyttäytymistä seurataan tarkkaan. Lukijaseurantaan mediataloilla on useita työkaluja.

Tilaajille

Klikkausjournalismi. Siinä sana, joka kuvaa kaikkea sitä, minkä verkkojournalismissa ajatellaan olevan pielessä.

Sanalla tarkoitetaan sensaatiohakuista, yksipuolista uutisointia, joka otsikoidaan mahdollisimman raflaavasti – jopa harhaanjohtavasti – tarkoituksena houkuttaa lukija klikkaamaan.

Esimerkiksi näin: ”Ghostbusters-elokuvien ohjaaja paljasti vihdoin, miksi ei ohjaa enää kolmatta osaa”. Pitää klikata otsikkoa saadakseen tietää, että ohjaaja siirtyy tuottajaksi.

Teknisesti klikkauksella tarkoitetaan sivulatausta. Eli tapahtumaa, jossa verkkosivu mainoksineen latautuu tietokoneen tai kännykän ruudulle.

Kaupalliselle medialle klikkaukset ovat tärkeitä, koska osa mainoksista myydään sivulatausten perusteella. Mediatalot saavat tuhannesta klikkauksesta hyvin vaihtelevia summia, alle eurosta jopa useisiin kymppeihin.

Kaikki mediatalot seuraavat lukijoidensa ja katsojiensa käyttäytymistä hyvin tarkasti. Kaikilla on lukuisia analytiikkaohjelmia käytössä, joiden avulla lukemista seurataan.

Seurantaa paljastavan Ghostery-ohjelmiston mukaan Yleisradiolla on sivustollaan seurantaa mahdollistavia koodinpätkiä yhdeksän kappaletta. Ilta-Sanomilla niitä on 15, HS:llä 20, Iltalehdellä 24 ja MTV:llä 57. Osa näistä ei tosin ole aktiivisessa käytössä ja osaa niistä käytetään myös muihin tarkoituksiin kuin analytiikkaan.

Analytiikka on yksi lukijoille vähiten näkyvistä journalismin puolista.

Puhe klikkauksista peittää alleen sen, että monet muut mittarit ovat jopa tär­keämpiä kuin pelkät klikkaukset.

TNS Metrix mittaa Suomessa isoimpien medioiden kävijälukuja. Tiedot ovat julkisia. Klikkausten lisäksi TNS ilmoittaa sivustoilta viikkotavoittavuuden, selaimet, käynnit ja vierailutiheyden.

Osittain kyselytutkimukseen perustuva viikkotavoittavuus on se luku, jolla sivustot pannaan suuruusjärjestykseen. Ilta-Sanomat on Suomen suurin verkkosivusto,. Se tavoittaa viikon aikana 2,1 miljoonaa suomalaista.

Selaimet, käynnit ja vierailutiheys puolestaan kertovat lukijoiden uskollisuudesta: ovatko he satunnaisia Facebookista tulijoita vai käyvätkö säännöllisesti lukemassa yhtä ja samaa mediaa.

Kaikki mediat haluaisivat saada säännöllisiä lukijoita. Klikkausten havitteleminen on vastakkainen tälle tavoitteelle. Jos lukija pettyy klikattuaan valheellista otsikkoa, hän ei todennäköisesti palaa takaisin. Jos paljon lupaava otsikko pitääkin paikkansa, lukija on todennäköisesti tyytyväinen. Siksi klikkausjournalismi ei pitkän päälle ole tavoiteltava asia.

TNS Metrix katsoo menneisyyteen ja kertoo vain sen, mitä aikaisemmin on luettu.

Kaikilla suurilla tiedotusvälineillä on käytössä myös reaaliaikaisia analytiikkaohjelmistoja.

Yleisradio, HS, Ilta-Sanomat, Iltalehti ja MTV käyttävät kaikki Chartbeatia ja Google Analyticsiä.

Chartbeat mittaa samanaikaisten lukijoiden määrää artikkelissa. Jos sillä on samanaikaisesti 1 000 lukijaa, se tarkoittaa, että juuri sillä hetkellä 1 000 ihmistä lukee kyseistä artikkelia eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Klikkauksiin eli sivulatauksiin verrattuna tämä on toisenlainen mittari: siinä yhdistyvät klikkaus ja artikkelin lukuaika.

Tekemällä lyhyen, raflaavalla otsikolla varustetun jutun voi saada aikaan paljon klikkauksia, mutta juttua luetaan vain vähän aikaa. Chartbeatin näkökulmasta samaan lopputulokseen pääsee tekemällä pitkän ja perusteellisen jutun, jota klikataan selkeästi vähemmän.

Vaikka laadun mittaaminen on erittäin vaikeaa, pitkään jutussa viihtyvä lukija on todennäköisesti tyytyväisempi lukemaansa. Siksi medioiden kannattaa olla kiinnostunut myös muista asioista kuin klikeistä.

Keräävän ja reaaliaikaisen analytiikan rinnalla on vielä tulevaisuutta ennustavaa ennakoivaa analytiikkaa ja sosiaalisen me­dian analytiikkaan tarkoitettuja ohjelmistoja.

Medioiden kannalta Facebookin ja Twitterin tuomat lukijat ovat niin tärkeitä, että on tär­keää ymmärtää, miten ihmiset toimivat. Facebookissa tykkäykset ovat tärkeitä, mutta kommentit ovat vielä tärkeämpiä ja kaikista arvokkaimpia ovat ne hetket, kun ystäville jaetaan joku juttu. Esimerkiksi suomalainen Ezyinsight tarjoaa palvelua, jonka avulla voi reaaliaikaisesti seurata, miten hyvin omat jutut le­viävät sosiaalisessa mediassa.

Suomen suurimmat verkkosivustot

 Suomen suurin verkkosivusto on Ilta-Sanomat. Se tavoitti viikolla 48 yhteensä 2,12 miljoonaa lukijaa.

 Toiseksi suurin on Iltalehti 1,95 miljoonalla viikon aikana tavoitetulla lukijalla.

 Kolmanneksi suurimman verkkosivuston sijaa ovat vaihtelevasti vuoden aikana pitäneet Yleisradio, Helsingin Sanomat ja MTV noin 1,5–1,8 miljoonalla viikon aikana tavoitetulla lukijalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Journalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää