Valikko
Kulttuuri    |   Musiikki

Frank Sinatran syntymästä on kulunut 100 vuotta – opetti nuoremmilleen, miten yleisö otetaan haltuun

Frank Sinatran syntymästä on sata vuotta. Jazz-laulaja muistetaan levyistä ja elokuvistaan, mutta ennen kaikkea lavacharmin ruumiillistumana.

Tilaajille

Tänä vuonna on vietetty monen populaarimusiikin uranuurtajan satavuotisjuhlia. Suomessa on juhlittu Toivo Kärkeä, Ranskassa Édith Piafia, Yhdysvalloissa Billie Holidayta.

Leveimmät jäljet syntymävuosisankareista on kuitenkin jättänyt Frank Sinatra, jonka syntymästä tuli kuluneeksi lauauntaina 12. joulukuuta sata vuotta.

Hänen perintönsä on viihdemaailmassa mittava. Sinatra aloitti lama-aikana 1930-luvulla teini-idolina ja päätyi amerikkalaisen viihdemusiikin ikoniksi. Hän ehti esiintyä lavalla kahdeksalla vuosikymmenellä.

Sinatra ehti hääriä monella tontilla. Hän oli jazz-laulaja, näyttelijä, musiikkimoguli, elokuvatuottaja ja politiikan taustavaikuttaja. Hän olisi ollut muistamisen arvoinen toiminnastaan yhdelläkin näistä saroista.

Sinatra levytti 1 400 laulua ja näytteli 53 elokuvassa. Hänen levyjään on myyty maailmanlaajuisesti noin 150 miljoona kappaletta.

Sinatran tärkein perintö on kuitenkin aineeton: kuinka olla cool. Siis tyylitajuinen, rento, uskottava, ehkä hieman etäinen, mutta aina ihailtu ja kopioitu.

Coolius on ennen kaikkea peruja Sinatran 1950-luvusta. Vuosikymmenen aikana hän levytti useita jazzlevyjä, jotka aikuistivat nuorisotähtenä tunnetun Sinatran ja jotka ovat jääneet vokaalijazzin merkkipaaluiksi. Hänen vuonna 1955 julkaisemaan levyään In the Wee Small Hours pidetään yhtenä maailman ensimmäisenä konseptialbumina, mietittynä teemallisena kokonaisuutena.

Samoina vuosina Sinatra näytteli muun muassa elokuvissa Täältä ikuisuuteen, Kultainen käsivarsi ja Mantshurian kandidaatti, jotka ovat kaikki nostettu klassikkoelokuvien kaanoniin.

Charmikkaan tyylittelijän profiili täydentyi Las Vegasissa ja Rat Packiksi kutsutun viihdetaiteilijoiden ryhmässä, johon kuuluivat muun muassa Dean Martin ja Sammy Davis Jr.

Sinatra syntyi Hobokenissa New Jerseyssä. Hänen vanhempansa olivat muuttaneet Yhdysvaltoihin Italiasta ja koti oli köyhä. Lukiosta tuli potkut.

Sinatra ei koskaan opiskellut nuottienlukua vaan oppi laulamaan korvakuulolta. Ensimmäiset esiintymiset olivat 8-vuotiaana tippipalkalla paikallisissa kapakoissa.

Ammattimainen ura alkoi 1930- ja 40-luvun vaihteessa – aluksi Harry Jamesin ja häntä mainekkaamman Tommy Dorseyn orkestereiden laulusolistina. Sooloartistina hän aloitti vuonna 1942.

Sinatrasta tuli tunnetuin crooner-laulaja. Nimitys oli syntynyt 1920-luvun lopulla, kun mikrofonitekniikka teki mahdolliseksi pehmeän ja tunteellisen laulutavan.

Suosio notkahti, kun kävi ilmi, että hän oli saanut vapautuksen armeijasta. Sinatran elämä alkoi muutenkin olla turbulenssissa 1940-luvun lopulla hänen värikkään yksityiselämänsä vuoksi. Ihmissuhdesotkut, ryyppääminen ja rähjääminen karhensivat entisen teinitähden profiilia, mutta antoivat sille tarvittavaa uskottavuutta melankolisen jazzin esittäjänä.

Käänne parempaan sattui vuonna 1953, kun hänet pestattiin sotamies Maggion rooliin elokuvassa Täältä ikuisuuteen, josta hän sai miessivuosan Oscar-palkinnon.

Sinatran aika nuorisosuosikkina loppui 1950- ja 60-luvun vaihteeseen, ja hänen yleisönsä alkoi ikääntyä mukanaan. Siitä huolimatta Sinatran isommat hitit My Way ja Strangers in the Night julkaistiin 1960-luvun lopulta.

Sinatran musiikkiperintö ei sellaisenaan näy juuri nykymusiikissa. Suuret crooner-laulajat ovat oman aikakautensa tuote ja Sinatraa jäljittelevät tyylittelijät on helppo leimata retroilijoiksi. Hieman kuten The Beatlesin kohdalla: on äärimmäisen vaikeaa ylittää alkuperäisen laatua tai päästä edes rinnalle.

Ehkäpä Sinatran vaikutukset näkyvät parhaiten esiintyjien henkisessä selkärangassa: kuinka laulu ja yleisö otetaan haltuun. Lämpimästi, coolisti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää