Valikko
Kulttuuri

Paeta vai kuolla? Esikois­kirjailija päätti kohdata ongelmansa ja selvitä alkoholismista

Raitistunut Kalle Lähde kirjoitti Suomen suorasukaisimman kuvauksen alkoholismista

Tipaton tammikuu?

”Alkoholistin kannalta hölmömpää ajatusta ei ole”, Kalle Lähde, 48, sanoo.

Hän tietää. Koska on ollut. Pitkään. Pahasti.

”En tarkoita, etteikö alkoholisti voisi olla juomatta koko tammikuun”, Lähde jatkaa. ”Ties vaikka helmikuun puoliväliin saakka. Mutta sitten repeää. Ja sen jälkeen otetaankin sitten juomattomuuden vahinkoa oikein urakalla takaisin.”

Jos tipattomuutta harkitsee joulunpyhinä ja uutena vuotena viineillä kuormittuneen maksan tähden, Lähteen ”kultivoituneeksi” kutsuman juomisen tauottaminen saattaa toimia.

Mutta hän puhuu ja kirjoittaa vallan toisenlaisesta elämästä.

Lähteen esikoisromaani Happotesti ilmestyy tänään, vuoden ensimmäisenä päivänä. Suorasukaisempaa alkoholismin kuvausta Suomen kirjallisuus ei tunne.

”Päähenkilön kokemukset ovat yksi yhteen omieni kanssa”, Lähde kertoo. ”Omani tosin ovat pidemmältä ajanjaksolta kuin kirjan tarinassa. Mutta kyllä ne minun kokemuksiani ovat, tuoreesta muistista kirjoitettu.”

Hän on ollut kuivilla vasta kaksi ja puoli vuotta.

Raumalla vuonna 1967 syntynyt Lähde alkoholisoitui nuorena.

”Varmaan alle kaksikymppisenä jo oli vaaran merkkejä”, hän arvioi. ”Mutta en juonut joka päivä. Se olisikin tappanut minut jo aikaa sitten.”

Viime vuosikymmenen loppupuolella juominen karkasi täysin hallinnasta. Siihen asti hän oli vielä pärjännyt töissä ja kulissien ylläpidossa, jollain lailla.

”Vuosi 2009 oli käännekohta. Seuraavat kolme vuotta tilanne vain paheni”, Lähde kertoo. ”Viimeinen vuosi oli yhtä helvettiä. Viinan lisäksi napsin rauhoittavia pillereitä. Selvin päin en ollut ollenkaan.”

Vuosien varrelle mahtuu ”satoja” yrityksiä lopettaa juominen. Katkaisuhoidossakin Lähde on ollut laskujensa mukaan ainakin 12 kertaa, ja aina vakaasti päättäneenä lopettaa juomisen. Ja raitistua.

Mutta omin voimin se ei onnistunut. Eikä edes hämmästyttävän sitkeästi luisumista jaksaneen vaimon tuella.

”Kesällä 2013 saavutin niin sanotun oman pohjani”, nykyisin Oripäässä Turun lähellä koirahoitolaa puolisonsa kanssa pitävä Lähde kertoo. ”Vaihtoehdot oli mennä siitä läpi” – toisin sanoen: kuolla – ”tai katsoa peiliin ja nähdä, missä on vika.”

Pahassa krapulassa ja ”maansa myyneenä” Lähde soitti Rymättylässä sijaitsevaan yksityiseen laitokseen, joka on erikoistunut Minnesota-hoitoon.

”Todellisuusterapiaa”, esikoiskirjailija luonnehtii.

Ennen hoitoon pääsyä piti maata mökillä viikko fyysistä krapulaa pois.

”Olin Rymättylässä kuukauden. Jouduin kohtaamaan juomiseni ja sen seuraukset. Läheisviikonloppuna kaikki omaiseni appiukkoa myöten kutsuttiin kertomaan minulle, mitä juomiseni on aiheuttanut. Sinä iltana minulla ei ollut puheoikeutta, kuuntelin vain.”

Lähde tietää, että alkoholisti karkaa paikalta, jos juominen otetaan puheeksi. Niin hän on itsekin tehnyt.

”Rymättylässä ei päässyt pakoon siitä tilanteesta. Voin sanoa, että kokemus oli hyvin raitistava.”

Lähde puhuu rehellisyydestä itseä kohtaan sekä nöyrtymisestä.

”Kuivilla saattaa pysyä vähän aikaa, mutta alkoholistin sairaalla ylpeydentunteella ei raitistuta”, hän huomauttaa.

Tätä ylpeydentunnettakin Happotesti kuvaa. Siksi se saattaa ajoittain tuntua lukijasta hauskalta. Ammattijuoppo on ”skarppi ja särmä jätkä”, joka laittaa partavettä leukaan – ja paskantaa vähän myöhemmin housuihinsa. Se on yhdistelmä, joka ei naurata pitkään.

”Minua on aina ärsyttänyt juopporomaaneissa se, miten niissä tehdään juomisesta hiukkasen hienoa – ikään kuin juomiseen ei liittyisi mitään lieveilmiöitä.”

Happotestissä päähenkilön punttiin pärähtää montaa sorttia.

”Halusin kertoa, millaista arki on juopon näkökulmasta”, Kalle Lähde selittää. ”En moralisoi, en neuvo.”

Tai ehkä sittenkin ihan vähän. Kohde on suomalainen alkoholipolitiikka. Tarkemmin sanoen juomareiden hyysääminen.

”Kukaan ei ota juomista puheeksi”, Lähde luonnehtii.

”Ainakin minun tapaamani alkoholistit ovat kohtuullisen älykkäitä ja hyviä manipuloimaan muita. Päihderiippuvuus on niin suuri, että alkoholisti on valmis luopumaan aiemmista arvoistaan. Ennen kavahtamasi valehtelukaan ei enää tunnu miltään.”

Juopon kultavuodet on käsite, joka toistuu Lähteen puheessa. Täysin tyynellä äänellä, kuten kaikki muutkin juomiseen liittyvät asiat. Pienintäkään haikailua hänen äänessään ei havaitse. Päinvastoin.

Kultavuodet viittaa aikaan, kun kestokyky on vielä kova, työt hoituvat ja mies jaksaa painaa menemään.

”Alkoholistihan on loppujen lopuksi hirveän hyvä työntekijä. Tekee työnsä enemmän kuin tunnollisesti, jotta kukaan ei pääse syyttämään kehnoudesta viinan tähden. Alkoholisti on tunnollinen, tarkka ja joustava. Alkoholisti suorittaa elämäänsä.”

Lähteen käsityksen mukaan Suomessa on tällä hetkelläkin työelämässä puolisen miljoonaa alkoholistia.

”Joka päivä päättyy jonkun kulta-aika, kun kunto ei enää riitä. Ensin tulee rokulia, sitten sairauslomaa. Sitten ruvetaan hakemaan päästä syytä. Minullakin oli vaikka mitä masennusdiagnoosia, koska en millään uskonut olevani alkoholisti ja että paha oloni johtui viinasta.”

”Masentuuhan jokainen, jos on juonut kaksi viikkoa, sössinyt kaikki asiansa, eikä edes syönyt mitään. Unilääkkeet järjestyvät lääkäriltä, kun ottaa itse puheeksi liiallisen juomisen ja masentuneisuuden. Vaikka masennuksen syy on juominen.”

Pian raitistumisen jälkeen kaksi vuotta sitten Lähde ryhtyi harrastamaan terapiakirjoittamista: kohtaamaan aiempia tekojaan paperilla.

”Katsoin, miltä ne näyttävät nyt”, Lähde täsmentää. ”Vaimo ehdotti, että kirjoittaisin blogiin, jotta muutkin saavat lukea.”

Vuoden kuluttua blogia oli käyty lukemassa 100 000 kertaa, vaikka sitä ei mainostettu missään.

”Sain palautetta merkittävältä taholta, joka ei tiennyt, kuka blogia kirjoittaa, ja aika nopeasti muunsin blogitekstiä romaanin käsikirjoitukseksi.”

Lähde tarjosi käsikirjoitusta kolmelle kustantajalle. Kaikki olisivat hyväksyneet sen. Hän valitsi Happotestin julkaisijaksi Otavan.

”Romaanissa on alkuun samoja tekstejä kuin blogissanikin, mutta loppua kohden mennään ihan eri poluille.”

Lähde poisti bloginsa netistä viime kesänä.

Nyt työn alla on peräti kolmen romaanin käsikirjoitukset. Niistä vain yhden aihepiiri sijoittuu läheltä Happotestin maailmaa.

”En halua leimautua juoppokirjallisuuden tekijäksi”, Lähde kertoo. ”Onhan meillä Suomessa jo yksi semmoinen.”

Hän viittaa Juha Vuoriseen ja Juoppohullun päiväkirja -sarjaan.

Voisi luulla, että kirjoittaminen täyttää nyt juomisen paikan Lähteen elämässä.

Mutta ei:

”Ei juomisen tilalle tarvitse ottaa mitään. Viina syrjäyttää kaiken. Kun pääsin siitä eroon, sain takaisin sen elämän, jonka olin menettänyt jo aikoja sitten.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirjailijat
 • Alkoholi
 • Alkoholismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miten kävi Saaralle? ”Yritettiin tehdä kansainvälistä, tehtiin ihan Tokmannia”

  2. 2

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  3. 3

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  4. 4

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  5. 5

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  6. 6

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  7. 7

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  8. 8

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  9. 9

   Kasvukivut sekoittivat Finnairin – tässä selitys Miamin-lentojen perumiselle

  10. 10

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  7. 7

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  10. 10

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää