Kulttuuri

HS Kirjaston viikon kirja tutustuttaa Marja-Liisa Vartioon – voit ladata sen nyt

Vartiossa savolainen kansanomaisuus yhdistyi hämmentävästi akateemiseen sivistykseen, omintakeiseen taiteelliseen näkemykseen ja kunnianhimoon.

”Tutkija, kriitikko Helena Ruuskan elämäkerta Marja-Liisa Vartiosta on runsaspiirteinen henkilö- ja ajankuva, joka perustuu aikalaiskertomuksiin, muistelmiin, päiväkirjoihin ja kirjeisiin. Niiden avulla luodaan tulkinta kirjailijasta, jonka romaanit kuuluvat sodanjälkeisen kirjallisuuden klassikoihin.”

Näin määritteli kirjallisuudentutkija Pertti Lassila (HS 29.4. 2012), kun Ruuskan teos Marja-Liisa Vartio. Kuin linnun kirkaisu alkujaan ilmestyi.

Marja-Liisa Vartio. Kuin linnun kirkaisu on nyt HS Kirjaston viikon kirja. Voit ladata sen nyt ilmaiseksi tablettisovelluksellesi (iPad tai Android), mikäli olet Hesarin digitilaaja.

Runoilijana aloittanut Marja-Liisa Vartio (1924–1966) tunnetaan etenkin romaaneistaan Se on sitten kevät (1957), Kaikki naiset näkevät unia (1960) ja Hänen olivat linnut (1967).

Hän oli naimisissa toisen kirjallisuutemme merkittävän modernistin Paavo Haavikon (1931–2008) kanssa.

Ruuska on rakentanut elämäkertansa kolmeen tasoon jaetuista luvuista, joissa käsitellään pieniä ja isoja, olennaisia ja epäolennaisia asioita.

”Hän on harkiten jättänyt kirjallisen tuotannon vähälle ja välttää ansat, joihin elämän ja teosten suhteissa helposti voi joutua”, Pertti Lassila luonnehtii kritiikissään.

Lassilan mukaan ”tulos on mieleenjäävä henkilökuva, ei suuri synteesi kirjailijasta ajassaan mutta ei liioin pettävä illuusio ihmiselämästä, joka voitaisiin täydellisesti ymmärtää ja kertoa”.

Sääminkiläisestä Marja-Liisasta tuli murrosiässä pitelemätön pakkaus, jonka seikkailuille sodan poikkeusaika ja vaihtuvat koulupaikkakunnat antoivat hyvät mahdollisuudet. Vartio ehti ennen täysi-ikäisyyttä olla kahdesti kihloissa, ja sulhasten lisäksi riitti muutakin miesväkeä.

Tuore ylioppilas muutti syksyllä 1944 Helsinkiin taidehistoriaa opiskelemaan ja tutustui kymmenen vuotta vanhempaan Valter Vartioon, joka oli taidekauppias ja -galleristi. Avioliitto solmittiin ennen kuin morsian oli ehtinyt täyttää 21 vuotta.

Nuori vaimo tuli maalta suoraan helsinkiläistaiteilijoiden boheemiin piiriin.

Vartion editori uran alussa oli Otavassa Tuomas Anhava. Ilmaisu pelkistyi ja tiivistyi, mutta siihen jäi silti Vartiolle ominaista surreaalisuutta. Se on peräisin Vartion kiinnostuksesta uniin ja niiden mahdollisuuksiin kirjallisuuden aineksena.

Sodanjälkeiset kaksi vuosikymmentä olivat Vartion aika, ja se kuuluu suomalaisen kirjallisuuden sankariaikoihin. Se on kasvanut myyttiseen kokoon.

”Elettiin uuden maailmankuvan ja tyylimurroksen aikaa, mikä tarjosi lahjakkuuksille tavallista paremmat lähtökohdat”, Lassila luonnehtii.

Vartiossa savolainen kansanomaisuus yhdistyi hämmentävästi akateemiseen sivistykseen, omintakeiseen taiteelliseen näkemykseen ja kunnianhimoon. Vartion persoonallinen, myös eroottinen, karisma vaikutti hänet tunteneisiin.

Joulun alla 1952 Vartio tutustui Lassi Nummen kotipappilassa Helsingissä seitsemän vuotta nuorempaan Paavo Haavikkoon, uuden runoilijapolven ainutlaatuiseen lahjakkuuteen.

Suhde kehittyi nopeasti, ja tammikuussa 1954 Vartio jätti miehensä ja kotinsa ja lähti Haavikon matkaan tämän Ford Perfect -autolla.

Tapaus herätti sukulaisten ja tuttavien keskuudessa huomiota ja pahennustakin. Hylätty aviomies oli katkera, koska vaimo hylkäsi hänet 21-vuotiaan runoilijan takia, jolla ei ollut oikein ammattiakaan.

Vartio ehti jo ennen avioeroa tulla raskaaksi, mutta hänen ja Haavikon ensimmäinen lapsi menehtyi ennen syntymää.

Haavikko ja Vartio vihittiin kesäkuussa 1955. Myöhemmin heille syntyi tytär ja poika, joiden yksinhuoltaja Haavikosta 35-vuotiaana tuli, kun Vartio kesäkuussa 1966 yllättäen kuoli.

Vartio kärsi jatkuvasta unettomuudesta ja muista terveysongelmista. Niiden taustalla saattoi osaltaan olla kilpirauhassairaus, jota ei osattu hoitaa oikein ja josta varhainen kuolema ilmeisesti johtui.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovellutuksista löytyvä yli kahdensadan sähkökirjan kokoelma.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Sähköiset kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  7. 7

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää