Valikko
Kulttuuri

HS Kirjaston viikon kirja tutustuttaa Marja-Liisa Vartioon – voit ladata sen nyt

Vartiossa savolainen kansanomaisuus yhdistyi hämmentävästi akateemiseen sivistykseen, omintakeiseen taiteelliseen näkemykseen ja kunnianhimoon.

”Tutkija, kriitikko Helena Ruuskan elämäkerta Marja-Liisa Vartiosta on runsaspiirteinen henkilö- ja ajankuva, joka perustuu aikalaiskertomuksiin, muistelmiin, päiväkirjoihin ja kirjeisiin. Niiden avulla luodaan tulkinta kirjailijasta, jonka romaanit kuuluvat sodanjälkeisen kirjallisuuden klassikoihin.”

Näin määritteli kirjallisuudentutkija Pertti Lassila (HS 29.4. 2012), kun Ruuskan teos Marja-Liisa Vartio. Kuin linnun kirkaisu alkujaan ilmestyi.

Marja-Liisa Vartio. Kuin linnun kirkaisu on nyt HS Kirjaston viikon kirja. Voit ladata sen nyt ilmaiseksi tablettisovelluksellesi (iPad tai Android), mikäli olet Hesarin digitilaaja.

Runoilijana aloittanut Marja-Liisa Vartio (1924–1966) tunnetaan etenkin romaaneistaan Se on sitten kevät (1957), Kaikki naiset näkevät unia (1960) ja Hänen olivat linnut (1967).

Hän oli naimisissa toisen kirjallisuutemme merkittävän modernistin Paavo Haavikon (1931–2008) kanssa.

Ruuska on rakentanut elämäkertansa kolmeen tasoon jaetuista luvuista, joissa käsitellään pieniä ja isoja, olennaisia ja epäolennaisia asioita.

”Hän on harkiten jättänyt kirjallisen tuotannon vähälle ja välttää ansat, joihin elämän ja teosten suhteissa helposti voi joutua”, Pertti Lassila luonnehtii kritiikissään.

Lassilan mukaan ”tulos on mieleenjäävä henkilökuva, ei suuri synteesi kirjailijasta ajassaan mutta ei liioin pettävä illuusio ihmiselämästä, joka voitaisiin täydellisesti ymmärtää ja kertoa”.

Sääminkiläisestä Marja-Liisasta tuli murrosiässä pitelemätön pakkaus, jonka seikkailuille sodan poikkeusaika ja vaihtuvat koulupaikkakunnat antoivat hyvät mahdollisuudet. Vartio ehti ennen täysi-ikäisyyttä olla kahdesti kihloissa, ja sulhasten lisäksi riitti muutakin miesväkeä.

Tuore ylioppilas muutti syksyllä 1944 Helsinkiin taidehistoriaa opiskelemaan ja tutustui kymmenen vuotta vanhempaan Valter Vartioon, joka oli taidekauppias ja -galleristi. Avioliitto solmittiin ennen kuin morsian oli ehtinyt täyttää 21 vuotta.

Nuori vaimo tuli maalta suoraan helsinkiläistaiteilijoiden boheemiin piiriin.

Vartion editori uran alussa oli Otavassa Tuomas Anhava. Ilmaisu pelkistyi ja tiivistyi, mutta siihen jäi silti Vartiolle ominaista surreaalisuutta. Se on peräisin Vartion kiinnostuksesta uniin ja niiden mahdollisuuksiin kirjallisuuden aineksena.

Sodanjälkeiset kaksi vuosikymmentä olivat Vartion aika, ja se kuuluu suomalaisen kirjallisuuden sankariaikoihin. Se on kasvanut myyttiseen kokoon.

”Elettiin uuden maailmankuvan ja tyylimurroksen aikaa, mikä tarjosi lahjakkuuksille tavallista paremmat lähtökohdat”, Lassila luonnehtii.

Vartiossa savolainen kansanomaisuus yhdistyi hämmentävästi akateemiseen sivistykseen, omintakeiseen taiteelliseen näkemykseen ja kunnianhimoon. Vartion persoonallinen, myös eroottinen, karisma vaikutti hänet tunteneisiin.

Joulun alla 1952 Vartio tutustui Lassi Nummen kotipappilassa Helsingissä seitsemän vuotta nuorempaan Paavo Haavikkoon, uuden runoilijapolven ainutlaatuiseen lahjakkuuteen.

Suhde kehittyi nopeasti, ja tammikuussa 1954 Vartio jätti miehensä ja kotinsa ja lähti Haavikon matkaan tämän Ford Perfect -autolla.

Tapaus herätti sukulaisten ja tuttavien keskuudessa huomiota ja pahennustakin. Hylätty aviomies oli katkera, koska vaimo hylkäsi hänet 21-vuotiaan runoilijan takia, jolla ei ollut oikein ammattiakaan.

Vartio ehti jo ennen avioeroa tulla raskaaksi, mutta hänen ja Haavikon ensimmäinen lapsi menehtyi ennen syntymää.

Haavikko ja Vartio vihittiin kesäkuussa 1955. Myöhemmin heille syntyi tytär ja poika, joiden yksinhuoltaja Haavikosta 35-vuotiaana tuli, kun Vartio kesäkuussa 1966 yllättäen kuoli.

Vartio kärsi jatkuvasta unettomuudesta ja muista terveysongelmista. Niiden taustalla saattoi osaltaan olla kilpirauhassairaus, jota ei osattu hoitaa oikein ja josta varhainen kuolema ilmeisesti johtui.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovellutuksista löytyvä yli kahdensadan sähkökirjan kokoelma.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Sähköiset kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  8. 8

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  9. 9

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää