Valikko

Näyttelijä Michael Caine HS:n haastattelussa: ”Tyttärenpoika kysyi, tunnenko Batmanin”

Michael Caine on ollut valkokankaan vakiokasvo 1960-luvulta asti. Repliikkien oppiminen vie nykyään kymmenkertaisesti aikaa, näyttelijä sanoo HS:n haastattelussa.

Muutama vuosi sitten näyttelijä Michael Caine oli katsomassa lastenohjelmaa. Seurana oli nelivuotias tyttärenpoika Taylor. Kun ohjelma päättyi, tv-ruutuun tuli kuvaa Batman-elokuvasta.

Kuvassa seisoi Batman ja hänen vierellään Cainen esittämä hovimestari. Poika hämmästyi.

Hän ei tiennyt mitä pappa tekee työkseen ja nyt pappa seisoi Lepakkomiehen vieressä tv:ssä.

”Hän kysyi: ’Pappa, tunnetko sinä Batmanin’?” Caine kertoo.

Ja Caine vastasi:

”Tunnen. Hän on kaverini.”

Caine saattaa olla monille muillekin tuttu Batman-elokuvista, vaikka hänen uransa jatkuu nyt jo seitsemättä vuosikymmentä.

Caine, 82, on tehnyt toista sataa elokuvaa, voittanut Oscareita ja kiertänyt kuvauksissa Lontoosta Etelä-Afrikkaan, Hollywoodiin ja Helsinkiin.

Caine itse sanoo, että hänen muistettavin elokuvansa on jo vuonna 1965 valmistunut Salaisen agentin kansio. Ja miksikö?

”Siksi, koska se oli ensimmäinen kerta, kun nimeni oli alkuteksteissä ennen elokuvaa.”

Ollaan Cannesin elokuvajuhlilla ja toimittajat parveilevat ravintolapöydässä filmitähden ympärillä. Oscarin Caine on voittanut kahdesti sivuosasta: vuonna 1987 elokuvasta Hannah ja sisaret ja vuonna 2000 elokuvasta Oman elämänsä sankari. Ehdolla hän on ollut kuudesti. 1960-luvulta Cainen töistä muistetaan usein Alfie ja Italian Job.

Toisinkin olisi voinut käydä.

Cainen ura alkoi vaatimattomasti. Hän oli pikkuteatterin avustaja, joka näytelmän lopussa saattoi tulla lavalle poliisina, sanoa yhden repliikin. Caine kertoo saaneensa kannustusta:

”Sanottiin, että ensin on vain vuorosana. Sitten tuplaat sen, sinulla on jo kaksi. Taas tuplaat, ja vuorosanoja on neljä. Jatkat ja jatkat, ja päädyt pää­osaan.”

Caine on arvellut, että hänen nousunsa näyttelijänä perustui kasvoihin, sinisiin silmiin ja niitä varjostaviin raskaisiin silmäluomiin. Cainen arviossa roikkuvat luomet loivat uneliaan vaikutelman, ja se nähtiin seksikkäänä.

Muistettavinta Cainessa näyttelijänä on sittenkin ehkä ääni.

Cainen puhe on pientä, luontevaa ja pehmeästi svengaavaa. Ääni on tunnistettava. Imitaattorit ja ohjaajat osaavat sitä hyödyntää kuten uutuuselokuvassa Youth (Nuoruus), jossa Caine näyttelee taas kerran pääosaa, eläköitynyttä säveltäjää, joka pyydetään vielä kerran lavalle.

Alkuun Youthissa Cainesta ei näy kasvoja ollenkaan.

Kuuluu vain puhetta.

Elokuviin Caine päätyi vasta kolmikymppisenä, esittämään työväenluokkaisia miehiä.

”Se vaati tukea kirjailijoilta”, Caine selittää. Vasta 1950-luvulla näytelmäkirjailijat alkoivat kirjoittaa päärooleja miehille, jotka tulivat työväenluokasta.

Caine puhuu hyvin mielellään taustastaan. Isä oli kalahallin vahtimestari, äiti siivooja.

”Olimme köyhiä etelälontoolaisia Elephant and Castlesta. Onnellisia kyllä, emme nähneet nälkää eikä ollut likaa.”

”Kotikulmilla ennen kaikki olivat valkoisia, nyt se on fifty-fifty, mustia ja valkoisia. Meidän aikana juotiin kännit, nyt on huumeet, puukot ja pistoolit. Semmoinen herättää pelkoa”, Caine sanoo ja jatkaa heti perään:

”Mutta ei minussa. Olen yksi heistä. Kotikulmilla käydessäni minulta kysytään aina samaa: ’Miten pääsit täältä pois?’”

Miten, kerro.

”Menin armeijaan.”

Cainen mukaan hänen sosiaalinen nousunsa lähti armeijasta. Hänet lähetettiin 19-vuotiaana sotimaan Koreaan. Caine on korostanut sodanvastaisuuttaan mutta nyt hän korostaa armeijan sosiaalistavaa vaikutusta. Rivissä syntyy tunne yhteisyydestä.

Ravintolapöydän ääressä Cainessa näkyvät eletyn elämän merkit. Näyttelijän kädet, iho ja hiukset ovat vanhan miehen. Mutta järki leikkaa kuin nuorella. Sellainen olen ollut aina, Caine sanoo pilottilasit päässään.

”Muistini on kuin tietokone. Muistan kaiken. Olen painanut mieleeni vuorosanoja 60 vuotta. Vanhempana se vaatii vain kymmenen kertaa enemmän aikaa.”

Caine on julkaissut muistelmansakin, peräti kahdesti. Kirjoissaan Caine kertoo juttuja ja kirjoittaa paljon myös vuorosanojen unohtamisesta.

Elizabeth Taylor on ainoa näyttelijä, joka ei kuvauksissa taaplannut repliikeissään.”

Helsingissä Caine on vieraillut puoli vuosisataa sitten, kun täällä kuvattiin agenttiseikkailua Miljardin dollarin aivot. Jälkikäteen Caine on valittanut helmikuisen Helsingin kylmyyttä 1967.

”Niin kylmä minulla ei ole koskaan ollut – ja toivon ettei koskaan olekaan”, Caine kirjoitti omaelämäkerrassaan 2010.

Miljardin dollarin aivoissa Caine esitti agentti Harry Palmeria. Hahmo oli vastaveto Bondeille, sankarina työväenluokkaisempi.

”Kutsuivat minua Bondiksi silmälaseissa, Bondiksi nro 3 ½”, Caine sanoo nyt.

Lähikuvat olivat tosi vaikeita, koska naama oli jäässä, Caine kirjoitti muistelmiinsa. ”En ollut pelkästään puiseva vaan jäässä!”

Helsingissä Caine näki ensimmäistä kertaa myös jääkiekkoa.

”Sikäli kun mitään ymmärsin... pidän pelistä”, Caine, intohimoinen Chelsean jalkapallojoukkueen fani, totesi Helsingin Sanomissa helmikuussa 1967.

Teatteri ei ole ollut Cainen juttu. Elokuvia hän sanoo rakastavansa, rakasti jo pikkupoikana.

”En mennyt teatterikouluun enkä koskaan käynyt teatterissa, olin työväenluokkaa.”

Caine on itse jakanut elokuvissa pääosia esittävät kahteen ryhmään, filmitähtiin ja näyttelijöihin. Kun pääroolit ovat ohi, vain taitavat pystyvät jatkamaan sivuosissa.

Monien rakastettujen veteraaninäyttelijöiden tavoin Caine iskee mielellään tarinaa. Jutuissa esiintyy yleensä paljon kuuluisuuksia, usein filmitähtiä.

Cary Grant tuli kadulla vastaan Bristolissa. Olin äimän käkenä ja sanoin: Sinähän olet Cary Grant!, johon Grant: ’Tiedän’.”

Kasku päättyy siihen, että Cainesta ja Grantista tulee ystävät.

Ystävikseen hän laskee monet muutkin kuuluisuudet Sean Connerystä ja Frank Sinatrasta. alkaen. Toisessa tarinassa Caine on filmitähti Bette Davisin kanssa cocktailkutsuilla New Yorkissa. Caine on neljissäkymmenissä, Davis jo seitsenkymppinen. Cainella on kova naistenkaatajan maine ja hän pyytää Davisia illalliselle pienessä porukassa.

”’Se olisi kivaa’, Davis vastaa, ’sillä ehdolla, että ajan taksilla loppuillasta kotiin yksin’.”

Cainea juttu naurattaa kovasti.

Maineestaan huolimatta Caine on ollut aviossa jo 42 vuotta. Liitto on toinen, vaimo intialaistaustainen Shakira Baksh, entinen Miss Guyana. Mikä on filmitähden pitkän liiton salaisuus?

”Ensinnäkin se, että menin avioon naisen kanssa, jota kauniimpaa en ole tavannut. Toiseksi me menemme kuvauksiin aina yhdessä. Se on se vaaran paikka. Jotkut näyttelijät sanovat, että kuvauksia ei lasketa. Minusta lasketaan, kaikki lasketaan.”

Caine iskee tarinaa myös nuoremmista kollegoistaan. Jude Law’ta hän kehuu usein, ja nyt hän kehuu Eddie Redmaynea.

”Sitten tykkään myös siitä kaverista, jonka nimi on Cum… Ber vai mikä se oli”, Caine sanoo ja virnistää.

Suositteletko Benedict Cumberbatchille nimen vaihtoa? Caine ei halua neuvoa. Olen itse vaihtanut nimeä! hän parahtaa.

Caine on oikealta nimeltään Maurice Micklewhite. Ensin taiteilijanimenä oli Michael Scott. Kun roolit kasvoivat, piti liittyä liittoon, mutta näyttelijäliiton jäsenenä oli jo yksi Michael Scott.

”Istuin Leicester Squarella penkillä ja mietin. Läheisessä elokuvateatterissa mainostettiin suosikkinäyttelijäni Humphrey Bogartin elokuvaa Cainen kapina. Se oli hyvä nimi, lyhyt ja helposti lausuttava”, Caine perusteli valintaa muistelmissaan.

Toinen Cainen näyttelijäsuosikki on Marlon Brando.

”Hän oli uskomaton, ei muistanut vuorosanoja vaan liimasi niitä seinille. Kerran juttelin yhden näyttelijän kanssa, jonka otsaan Brando oli liisteröinyt repliikkejä. Luulin, että se oli vitsi”, Caine kertoo ravintolapöydässä.

Kysyn, mihin hän Bogartissa sitten aikanaan ihastui. Luonnollisuuteen, kuuluu vastaus.

”Hän puhui kuin tavalliset ihmiset, oli aito vaikka piti näytellä kovaa. Sellaisia ei monia ole.”

Youthin ensi-ilta elokuvateattereissa 8. tammikuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä

  4. 4

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  5. 5

   ”Juhlittiin vähän synttäreitä” – Yli 200 berliiniläistä ”bilepoliisia” passitettiin kotiin virkamatkalta, kun heidän raisussa illanvietossaan örvellettiin ja harrastettiin julkista seksiä

  6. 6

   Nuorten raitistuminen näyttää saavuttaneen huippunsa – Limuviinakeskustelu voi johtaa juomisen kasvuun, sanoo professori

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

  9. 9

   Hillsborough’n turvallisuudesta vastannut poliisipäällikkö joutuu syytteeseen 95 kuolemantuottamuksesta: ”Kaikki taputtivat, kun syytteet luettiin”

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Asiantuntija: Moni tekijä maailmanlaajuisessa verkkohyökkäyksessä viittaa venäläisrikollisiin – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  3. 3

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  4. 4

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Viestipalvelu Telegram suostui rekisteröitymään Venäjällä mutta kieltäytyy käyttäjätietojen luovuttamisesta
  3. Hillsborough’n turvallisuudesta vastannut poliisipäällikkö joutuu syytteeseen 95 kuolemantuottamuksesta: ”Kaikki taputtivat, kun syytteet luettiin”
  4. Historiaa taekwondon MM-kilpailuissa tehneen Teemu Heinon urakka päättyi sijalle 17
  5. Läheiset muistelevat Annikki Tähteä – pitkän uran tehneellä laulajalla oli poikkeuksellinen ääni, teki vielä 2000-luvulla keikkoja hoivakodeissa
  6. Viipuri-nostalgia siivitti Kallion kasvatin maineeseen – Annikki Tähden ura alkoi elokuvasta ja Kaurismäen elokuva toi hänelle uutta yleisöä
  7. Ngugi wa Thiong’o ei tule Göteborgin kirjamessuille – jo yli kaksisataa kirjailijaa boikotoi messuja äärioikeistolaisen lehden takia
  8. Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna
  9. Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”
  10. Kiinalaiset juhlivat uuden sukupolven hävittäjää – Tarkoituksena vahvistaa entisestään maan merivoimia kiistanalaisilla vesillä
  11. Helsinkiläisten poliitikkojen rahankäyttö räjähti kuntavaaleissa – ”Todennäköisesti rahaa käytettiin enemmän kuin koskaan”
  12. Näytä lisää