Valikko
Kulttuuri    |   Kuvataidearvostelu

Keravan taidemuseo nostaa esiin Loimaan shamaanin ja henkistyneen Kalevala-kuvanveistäjän

Alpo Jaakola ja Heikki W. Virolainen uskoivat teostensa syntyneen ulkoisten voimien ohjaamina.

Kuvataide Näkijöitten sukua. Alpo Jaakolan ja Heikki W. Virolaisen teoksia 28.2. saakka Keravan taidemuseo Sinkassa (Kultasepänkatu 2, Kerava). Ti, to, pe 11–18, ke 12–19, la–su 11–17.

Museomaailman viimeaikaisia trendejä on ollut nostaa esiin taiteilijoita, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet historiankirjoituksen marginaaliin. Usein heidän taiteensa ei ole esimerkiksi yksilöllisyytensä vuoksi sopinut taiteen valtavirtaan. Modernismin yhdenmukaistava pyrkimys ei suosinut sivupolkuja eikä yhden taiteilijan ismejä.

Carol Rama Emmassa, Nils Dardel Turussa ja Arvo Summanen Vantaan taidemuseossa ovat kaikki uudelleen löydettyjä ulkopuolisia, joiden näyttelyt tarjoavat mahdollisuuksia uusiin arvioihin. Heitä ovat myös Keravan taidemuseon esittelemät Alpo Jaakola (1929–1997) ja Heikki Virolainen (1936–2004), kaksi omin­takeista ja pääosin itseoppinutta taiteilijaa.

He olivat ”näkijöitä”, jotka uskoivat teostensa syntyneen ulkoisten voimien ohjaamina. ”Minä olen vain välikäsi, puolestapuhuja, taruolento. Voima ei ole minussa, se on hengen voimaa, joka liikuttaa pensseliäni”, Jaakola sanoi.

Alpo Jaakola kuului 1950-luvulla Turun surrealisteihin ja eteni eräänlaisen suomalais-pakanallisen luontokäsityksen leimaamaan primitivismiin. Salaperäisissä unikuvissa voi nähdä vaikutteita niin Pablo Picassolta kuin Suomen keskiaikaisesta kirkkotaiteesta.

Jaakola nautti eläessään huikeaa suosiota. Hän oli kymmenien lehtijuttujen julkkis, ”Loimaan shamaani”, joka myös itse osallistui julkisen kuvansa rakentamiseen. 1970-luvulla hän hätkähdytti toteuttamalla Loimaalle kokonaisen patsaspuiston rakennuksineen.

Suosiolla oli kääntöpuolensa. Vulkaanisen runsas, mutta nopeasti maneeriksi muuttunut ja hämmentävän epätasainen tuotanto sai taidemaailman kääntämään Jaakolalle selkänsä. ”Liika hymistys on jälleen pilannut yhden omalaatuisen taiteilijan”, Ahti Susiluoto ennusti jo 1967.

Vaikka kriitikkojen näkemyksiin on joidenkin esillä olevien teosten perusteella helppo yhtyä, kyse oli myös epäonnisesta ajoituksesta. Jaakolan 1980-luvun maalausten ulkoasu ei paljon poikkea vuosikymmenen uusekspressionismista, joka sekin vähät välitti perinteisistä kauneuskäsityksistä ja viihtyi myyttien hämärässä. Tätä yhteyttä ei aikoinaan nähty.

Myöhäistuotannon primitivismi ja mystinen luontosuhde tuovat Jaakolan esiin yhtenä ITE-taiteen edelläkävijänä. Taiteen kaaren voi nähdä irtautumisena kaanoneista ja matkana luovuuden alkulähteille. Teoksiin sisältyy myös kritiikkiä. Kuten Marja-Terttu Kivirinta totesi 1979, hän ”heristää sormeaan nykyhetkelle, ihmiskunnan historialle, teknologiselle kehitykselle sekä kaikille niille, jotka laativat arvoja, sääntöjä ja lakeja”.

Heikki W. Virolainen omasi teosofisen maailmankatsomuksen ja häntä puhuttelivat Wassily Kandinskyn ajatukset taiteen henkisyydestä.

Laajasti eri kulttuureista, mytologioista ja uskonnoista kiinnostunut taiteilija aloitti uransa afrikkalaisvaikutteisilla puuveistoksilla.

Parhaiten Virolainen tunnetaan Kalevala-aiheisista teoksista, joissa Väinämöinen esiintyy Suomen päähaltijana, rauhan sanomaa levittävänä henkiolentona. Taiteilija oli kuullut joogeilta, että ”Suomen kansalla on kulttuuritehtävä, joka toimii sanan mahdilla eikä aseilla”.

Veistäjänä Virolainen oli ehkä Suomen kaikkien aikojen omaperäisin ja myös innoituksen lähde. Hän käytti lähtökohtinaan myyttisiä eläinhahmoja, Kalevalan lintuja ja kaloja, ja käsitteli muotoja tavalla, jossa luomisen ilo, vapaus ja kekse­liäisyys hakevat vertaistaan.

Eikä hän tyytynyt pelkkiin variaatioihin. Hän päällysti koristeelliset, puusta veistetyt teoksensa metalleilla ja kirkkailla emalimaaleilla. Tulokset ovat eräänlaisia globaalin kuvaston synteesejä, joissa Kalevala kohtaa Meksikon ja Kiinan ja jossa taiteen rajat ja määritelmät lopulta sortuvat.

Parhaimmillaan Virolainen saavutti modernistien tavoitteleman universaalisuuden kulkemalla aivan omaa, yksityistä ja ainutlaatuista tietään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Näyttelyt
 • Kerava

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  4. 4

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Nainen kuoli tulipalossa Helsingin Taka-Töölössä

  9. 9

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  10. 10

   Pluton takana voi piileksiä ainakin maapallon kokoinen planeetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää