Valikko
Kulttuuri    |   Arvio

Cheekin jäähalli­kiertueen avausta jaksottivat näytellyt elokuva­katkelmat, mutta esitys onnistui koskettamaan

Cheekin 15 konsertin jäähallikiertueen ensimmäisessä esityksessä Suomen tämän hetken suosituimman poptähden suurieleisyys kääntyi voitoksi.

Viime syksynä sai hämmästellen seurata, miten vahvoja hylkimisreaktioita Cheekin uusin Alpha Omega -albumi herätti ammattikriitikoita myöten.

Heittäytyvä eläytyminen, jopa kiihkeys, kuuluu tietenkin olennaisesti taide- ja kulttuurikeskusteluun, mutta Cheekin tapauksessa kyse tuntui olleen paljolti muusta. Välillä ennen kaikkea muusta.

Onko niin, että Suomen tämän hetken suosituimman poptähden Jare Henrik Tiihosen tai hänen pophahmonsa Cheekin edustama avoimen oikeistolainen arvomaailma, uhoava itsekeskeisyys, materialistisen elämäntavan ihailu sekä kieltämättä paikoin oksettavan sovinistiset sanoitukset ja videot ovat kuin muureja, jotka estävät räppärin tuotannon tarkastelun musiikkina ja viihteenä?

Saako paljon lainattujen ja parjattujen sanoitusten, kuten ”me ollaan ne joiksi pojat haluu ryhtyy / me ollaan ne joihin tytöt haluu yhtyy”, tahtiin bailata hyvällä omallatunnolla kesäfestivaaleilla?

Uutuuslevyä seuranneen ja Suomen suurimmaksi ennakolta kutsutun jäähallikiertueen perjantain avaus olisi luultavasti saanut tietyn kansanosan varpailleen jo Helsingin Jäähallin pihapiirissä.

Suureellinen punainen Alpha Omega -logo loisti hallin sisääntulon päällä pitkälle Nordenskiöldinkadulle, kun taas Mercedes-Benzin rekka esitteli pihamaalla luksusautojaan.

Cheek ei ole häpeillyt näyttää suomalaisittain epätyypillisen isolta tähdeltä.

Onneksi Cheekin suurieleisyys näyttäisi kääntyvän voitoksi konserteissa. Aivan kuten Olympiastadionin jättikonsertti puolitoista vuotta sitten, jäähallin esitys edusti näyttävyyden ja säkenöinnin puolesta kotimaisen pop-osaamisen yhtä huippua.

Koska kiertueella on edessä vielä 14 esitystä, mukaan lukien toinen konsertti Helsingissä helmikuun lopulla, paljastettakoon vain hieman: Alpha Omega -kiertue rakentuu konserttia jaksottaville näytellyille elokuvakatkelmille, jotka ilmeisesti osin pohjautuvat Tiihosen omiin kokemuksiin.

Spektaakkelimaisen musiikillisuuden ja visuaalisuuden sijaan parasta kiertueavauksessa oli lopulta inhimillisyys, jolle Olympiastadionin räjähdysten ja liekityksen keskellä ei tuntunut olleen sijaa.

Cheekin musiikkia väheksyville sopiikin kehottaa uutta alkua Jare-suhteeseen juuri konsertista: Cheekin levyillä korville käyvä ylenpalttinen uho jäi perjantain konsertissa vähäpätöiseen osaan.

Illan huippuhetkeksi saattoi nostaa Cheekin ja Yasmine Yamajakon suorastaan koskettavaksi kasvanut duetto Syypää sun hymyyn.

Makee ja selkee -kappaleessa saksofonilla ryyditetyt lempeän notkeat sävyt muistuttivat taas enemmän esimerkiksi Sadesta kuin Cheekin stadionkonsertista, mikä oli suorastaan riehaannuttavan ilahduttavaa.

Toisaalla Chekkonen-kappaleen räpin lipsahtaminen ilmeisesti pienen sekoilun puolelle näytti vain naurattaneen Cheekin ensembleä. Pieni kohellus toi esitykseen ilahduttavaa spontaania hengittävyyttä, jolle ei aina ole sijaa tämän suuruusluokan esityksissä.

Konsertin toisella puoliskolla tummasävyisen dramaattiset ja raastavat hetket kuten Cheekin ilmassa roikkuneella lavalla esittämä Jumalten keinu aavistuksen laskivat tunnelmaa.

Seitsemän soittajan, kolmen taustalaulajan sekä tuttujen ”tuplaajien” Brädin ja TS:n jatkoksi lavalla nähtiin iso joukko vierailijoita Jukka Pojasta Diandraan ja Nikke Ankaraan. 22 kappaleen konsertti teki silti selvän pesäeron Cheekin kansansuosioon nostaneen Vain elämää -ohjelman materiaaliin.

Muutoin kappaleiden puolesta odotetunlainen ilta sisälsi Cheekin suosikkiohjelmassa esittämistä kappaleista vain Tinakenkätytön.

Lue Cheekin konsertista lisää sunnuntain Helsingin Sanomista

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  3. 3

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  4. 4

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  5. 5

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  6. 6

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  7. 7

   Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

  8. 8

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  9. 9

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  10. 10

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää