Valikko
Kulttuuri    |   Arvio

Cheekin jäähalli­kiertueen avausta jaksottivat näytellyt elokuva­katkelmat, mutta esitys onnistui koskettamaan

Cheekin 15 konsertin jäähallikiertueen ensimmäisessä esityksessä Suomen tämän hetken suosituimman poptähden suurieleisyys kääntyi voitoksi.

Viime syksynä sai hämmästellen seurata, miten vahvoja hylkimisreaktioita Cheekin uusin Alpha Omega -albumi herätti ammattikriitikoita myöten.

Heittäytyvä eläytyminen, jopa kiihkeys, kuuluu tietenkin olennaisesti taide- ja kulttuurikeskusteluun, mutta Cheekin tapauksessa kyse tuntui olleen paljolti muusta. Välillä ennen kaikkea muusta.

Onko niin, että Suomen tämän hetken suosituimman poptähden Jare Henrik Tiihosen tai hänen pophahmonsa Cheekin edustama avoimen oikeistolainen arvomaailma, uhoava itsekeskeisyys, materialistisen elämäntavan ihailu sekä kieltämättä paikoin oksettavan sovinistiset sanoitukset ja videot ovat kuin muureja, jotka estävät räppärin tuotannon tarkastelun musiikkina ja viihteenä?

Saako paljon lainattujen ja parjattujen sanoitusten, kuten ”me ollaan ne joiksi pojat haluu ryhtyy / me ollaan ne joihin tytöt haluu yhtyy”, tahtiin bailata hyvällä omallatunnolla kesäfestivaaleilla?

Uutuuslevyä seuranneen ja Suomen suurimmaksi ennakolta kutsutun jäähallikiertueen perjantain avaus olisi luultavasti saanut tietyn kansanosan varpailleen jo Helsingin Jäähallin pihapiirissä.

Suureellinen punainen Alpha Omega -logo loisti hallin sisääntulon päällä pitkälle Nordenskiöldinkadulle, kun taas Mercedes-Benzin rekka esitteli pihamaalla luksusautojaan.

Cheek ei ole häpeillyt näyttää suomalaisittain epätyypillisen isolta tähdeltä.

Onneksi Cheekin suurieleisyys näyttäisi kääntyvän voitoksi konserteissa. Aivan kuten Olympiastadionin jättikonsertti puolitoista vuotta sitten, jäähallin esitys edusti näyttävyyden ja säkenöinnin puolesta kotimaisen pop-osaamisen yhtä huippua.

Koska kiertueella on edessä vielä 14 esitystä, mukaan lukien toinen konsertti Helsingissä helmikuun lopulla, paljastettakoon vain hieman: Alpha Omega -kiertue rakentuu konserttia jaksottaville näytellyille elokuvakatkelmille, jotka ilmeisesti osin pohjautuvat Tiihosen omiin kokemuksiin.

Spektaakkelimaisen musiikillisuuden ja visuaalisuuden sijaan parasta kiertueavauksessa oli lopulta inhimillisyys, jolle Olympiastadionin räjähdysten ja liekityksen keskellä ei tuntunut olleen sijaa.

Cheekin musiikkia väheksyville sopiikin kehottaa uutta alkua Jare-suhteeseen juuri konsertista: Cheekin levyillä korville käyvä ylenpalttinen uho jäi perjantain konsertissa vähäpätöiseen osaan.

Illan huippuhetkeksi saattoi nostaa Cheekin ja Yasmine Yamajakon suorastaan koskettavaksi kasvanut duetto Syypää sun hymyyn.

Makee ja selkee -kappaleessa saksofonilla ryyditetyt lempeän notkeat sävyt muistuttivat taas enemmän esimerkiksi Sadesta kuin Cheekin stadionkonsertista, mikä oli suorastaan riehaannuttavan ilahduttavaa.

Toisaalla Chekkonen-kappaleen räpin lipsahtaminen ilmeisesti pienen sekoilun puolelle näytti vain naurattaneen Cheekin ensembleä. Pieni kohellus toi esitykseen ilahduttavaa spontaania hengittävyyttä, jolle ei aina ole sijaa tämän suuruusluokan esityksissä.

Konsertin toisella puoliskolla tummasävyisen dramaattiset ja raastavat hetket kuten Cheekin ilmassa roikkuneella lavalla esittämä Jumalten keinu aavistuksen laskivat tunnelmaa.

Seitsemän soittajan, kolmen taustalaulajan sekä tuttujen ”tuplaajien” Brädin ja TS:n jatkoksi lavalla nähtiin iso joukko vierailijoita Jukka Pojasta Diandraan ja Nikke Ankaraan. 22 kappaleen konsertti teki silti selvän pesäeron Cheekin kansansuosioon nostaneen Vain elämää -ohjelman materiaaliin.

Muutoin kappaleiden puolesta odotetunlainen ilta sisälsi Cheekin suosikkiohjelmassa esittämistä kappaleista vain Tinakenkätytön.

Lue Cheekin konsertista lisää sunnuntain Helsingin Sanomista

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää