Kulttuuri    |   Näkökulma

Virolaisille Miekkailija on tärkeä elokuva

Parhaan ulkomaisen elokuvan Kultainen maapallo luovutettiin varhain maanantaiaamuna unkarilaiselle Son of Saulille, kuten etukäteen veikkailtiinkin.

Parhaan ulkomaisen elokuvan Kultainen maapallo luovutettiin varhain maanantaiaamuna unkarilaiselle Son of Saulille, kuten etukäteen veikkailtiinkin. Eikä ihme.

Tuntuu täysin mielettömältä ajatukselta, että vuonna 1977 syntynyt siloposkinen nuori mies lähtee tekemään esikoiselokuvaansa holokaustista. Kun sellainen uhkayritys onnistuu, rohkeus pitääkin palkita.

László Nemesissä on ihmisenäkin poikkeuksellista hiljaista auktoriteettia, joka sai kokeneetkin elokuvaihmiset kuuntelemaan tarkasti hänen sanojaan. On kiinnostavaa nähdä, mihin Nemes ryhtyy seuraavaksi. Kaikki ovet ovat hänelle auki.

Myös suomalais-virolainen Miekkailija-elokuva kuvasi historiaa ja sen moraalisia valintoja. Molemmissa elokuvissa oli kysymys ihmisarvon säilyttämisestä, mutta Neuvosto-Virossa sen lisäksi saattoi säilyä henkikin.

Virolaisille elokuva tuntuu olleen vielä suurempi asia kuin suomalaisille. Kultaisen maapallon jakoakin oli Virosta saapunut seuraamaan useita toimittajia.

Historiansa virolaiset toki tuntevat muutenkin, mutta heille on tärkeää, että Miekkailijan on ohjannut suomalainen ohjaaja. Alkaisivatko pohjoisen naapurit vihdoin kiinnostua siitä, miltä maailma virolaisten silmin näyttää?

Pääosan esittäjän Märt Avandin mukaan virolaisyleisö on vahtinut haukansilmin, ovatko elokuvan historialliset yksityiskohdat paikallaan. Isompaa huomautettavaa ei ole löytynyt, mikä johtuu siitäkin, että ohjaaja Klaus Härö on kuunnellut nöyrästi virolaisia työtovereitaan.

Härölle elokuvateko olikin aikamoinen sukellus Viron menneisyyteen, sillä hän ei ollut aikaisemmin edes käynyt maassa. Härö tunnustaa kuuluneensa aiemmin niihin suomalaisiin, joille maailma oli täynnä Viroa tärkeämpiä maita.

Elokuvanteon tauoilla ja automatkoilla moni virolainen kertoi Härölle oman sukunsa kohtaloista. Esimerkiksi Märt Avandin isoisoisä ja isoisä karkotettiin molemmat Siperiaan. Isoisä karkasi takaisin Viroon, mutta ilmiannettiin ja palautettiin karkotuspaikkaansa. Hengissä hän kuitenkin retkistä selvisi.

László Nemes ja Klaus Härö puhuivat molemmat elokuvan merkityksestä melkein samoin sanoin: Wikipediasta voi lukea keskitysleireistä tai reaalisosialismista, mutta on eri asia tietää asiat kuin tuntea ne. Elokuvaa katsoessaan voi hetkeksi hypätä toisen ihmisen nahkoihin ja nähdä maailman tämän silmin.

Siihen tosin pystyvät vain oikein hyvät elokuvat, sellaiset kuin Miekkailija tai Son of Saul.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saska Saarikosken kolumnit
 • Elokuva
 • Miekkailija
 • Viro
 • Unkari
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  2. 2

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  5. 5

   Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

  6. 6

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  7. 7

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  8. 8

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  9. 9

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  10. 10

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  5. 5

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää