Valikko

Tukholmaan kannattaa matkustaa nyt muodin perässä – Liljevalchsin muotinäyttely on hienoimpia aikoihin

Liljevalchs Konsthallin muotinäyttely Tukholmassa on kunnianhimoinen, älykäs, visuaalisesti loistelias – ja avoinna vielä hetken.

Tukholma

Viime keväänä maailman vaikutusvaltaisimpiin trendiennustajiin kuuluva hollantilainen Li Edelkoort julisti muodin kuolleeksi. Kymmenen kohdan manifestissaan Edelkoort kuvaili, miten koko ajan uutta markkinoille tuuppaava pikamuotiteollisuus on romahduttanut vaatteiden arvostuksen, miten vaatteet tehdään orjatyöllä ja miten käsityötaito katoaa: muoti on tuhonnut itse itsensä.

Ei siis ihme, jos muoti ei aina tunnu erityisen innostavalta.

Jos muotiväsymykseen kaipaa vastalääkettä, kannattaa hypätä mahdollisimman pian laivaan ja hankkiutua Tukholmaan, sillä sellainen löytyy Liljevalchs Konsthallista. Utopian Bodies -muotinäyttely on optimistinen, kunnianhimoinen ja avoinna vielä kuukauden.

Vaivaa ei ole säästelty, kun taidehallissa on rakennettu näyttelyhuoneita – yksi kuin kukkivien mekkojen ja päähineiden herbaarioksi, toinen avaruusaluksen ohjaamoksi. Kolmas on ottanut vaikutteita Pieter Brueghel vanhemman karnevalistisista maalauksista, ja kaikilla huoneilla on omat äänimaailmansa lintujen liverryksestä avaruussuhinaan.

Muotikavalkadissa on mukana tuttuja muotinimiä, kuten Chloé, Elsa Schiaparelli ja Gucci. Pintamuodin alta löytyy myös käsityötaidon kärkeä, kuten Savile Row’n räätäliliike Gieves & Hawkes, jossa mittapuvun tekemiseen käytetään 80–120 tuntia.

Mukana on kuitenkin myös kymmeniä nimiä, joista edes muotifanit eivät ole välttämättä koskaan kuulleet.

Löytämisen iloa ja ihmetystä herättävät esimerkiksi kanadalaisen Ying Gaon asut, joiden pinta reagoi ääneen ja katseeseen kuin elävä organismi, tai vaikka brittiläisen Helen Storeyn Say Goodbye -mekot, jotka on suunniteltu sulamaan ajan mittaan veteen. Loppu tekstiilijätteelle!

Siinä missä muotinäyttelyt usein jäävät haaleiksi pukuparaateiksi, Liljevalchsin näyttely on paitsi visuaalisesti loistelias, myös älykäs ja monipuolinen.

Utopian Bodiesin kuraattorit Sofia Hedman ja Serge Martynov keskittyvät näyttelyssä siihen, mikä muodissa on vielä hyvää, mistä sen elinvoima pulppuaa ja millaista se voisi olla tulevaisuudessa.

Sana ”utopia” tulee muinaiskreikan etuliitteestä u- ja sanasta topos ja tarkoittaa paikkaa, jota ei ole. Käsite juhlii merkkipäiviään, sillä renessanssihumanisti Thomas Moren Utopia-teoksen julkaisusta tulee kuluneeksi tänä vuonna 500 vuotta.

Sivuhuomiona on sanottava, ettei More ollut suuri muodinystävä: Hänen visioimassaan unelmayhteiskunnassa muotia ei ollut lainkaan, vaan kaikki pukeutuivat täsmälleen samalla tavalla. Vaatteilla oli määrä erotella vain naiset ja miehet sekä naineet ja naimattomat.

Mutta onneksi utopioita on vuosisatojen mittaan ollut muitakin. Niitä on yhdistänyt optimismi ja villit visiot siitä, miten asiat voisivat olla paremmin.

Utopian Bodies -näyttelyn esittelemä utopia menee näin: Lisää väriä! Lisää kauneutta, laatua ja omaperäisyyttä, luontoa tuhoamatta ja ihmisiä hyväksikäyttämättä.

Osa näyttelyn esittelemistä tulevaisuudenvisioista tuntuu toki vähän hassulta. Ihmiskunta on selvinnyt tähänkin asti ilman paidan kainaloihin sisäänrakennettuja tuulettimia. Fiksummasta päästä ovat e-Nable-projektin käsiproteesit, joita vapaaehtoiset suunnittelevat ja valmistavat 3d-tulostimillaan niille, joilta puuttuu sormia. Glitterillä tai ilman!

Muodin ja teknologian liittoa esittelevästä huoneesta voi jatkaa matkaa vaikka sukupuoli-identiteettien ja muodin suhdetta käsittelevään peilihuoneeseen. Se pohjautuu queer-teoreetikko Judith Butlerin ajatukseen siitä, että sukupuolta suoritetaan ja esitetään. Ja todella, miksei mies käyttäisi minihametta, tai miksei sukkahousujen takasaumassa voisi olla liehuvaa karvaa?

Näyttelyn kohokohtia on huone, jonka teema on kauneusihanteita vastaan kapinoiminen huumorin keinoin. Miten olisi Sonia Rykielin villapaita, jossa kolme hihaa kummallakin puolella? Tai Walter van Beirendonckin ja taiteilija Erwin Wurmin luoma pilviasu, jonka kantaja katoaa nivusista ylöspäin sinivalkoiseen pumpulipilveen? Huone muistuttaa, ettei muodin tarvitse olla hyödyllistä tai käytännöllistä – sillä on kulttuurinen arvo samoin kuin muullakin taiteella.

Puhumattakaan kaikista perinteisemmällä tavalla kauniista asuista! Näyttelyhuoneista viimeinen juhlistaa sitä iloa, jota kauniista vaatteista voi olla.

Jos muoti on saanut pikamuotiteollisuuden valtakaudella huonon maineen, Liljevalchs Konsthallin näyttely onnistuu palauttamaan mieliin kaiken sen, mikä muodissa voi olla inspiroivaa, ilahduttavaa ja elämää kaunistuttavaa.

Muodin kuolemaa julistaneen Li Edelkoortinkin mielestä vaatteilla itsellään on toivoa, vaikka muotiteollisuus olisikin pilalla. Trendin suunta muuttuu, ja jatkossa ihmiset ottavat muodin omiin käsiinsä: lainaavat ja jakavat kauniita ja hyvälaatuisia vaatteita, hän ennustaa.

”Juhlitaan vaatteita”, hän kirjoittaa.

Utopian Bodies 7. helmikuuta asti Liljevalchs Konsthallissa Tukholmassa. Lisätiedot: liljevalchs.se.

Muotinäyttelyitä Tukholmassa ja maailmalla

1. Guy Bourdin Fotografiskassa

Surrealismista inspiroitunut muotikuvaaja Guy Bourdin (1928–1991) jätti jälkensä muotikuvaukseen. 1970-luvulla Charles Jourdanille kuvaamat kenkämainokset tuntuvat edelleen tuoreilta.

 Fotografiska, Tukholma, 27.11.2015–21.2.2016.

2. Pöksyjä ja korsetteja V&A:ssa Lontoossa

Victoria and Albert -museo riisuutuu huhtikuussa. A Brief History of Underwear -näyttely kertoo, miten kehoja on tuettu ja pantu esille vuosisatojen saatossa.

 V&A, Lontoo, 16.4.2016–12.3.2017.

3. Muotia ja teknologiaa New Yorkissa

Miten vaatteet syntyvät? Met-museon pukuinstituutin Manus x machina -näyttelyssä käydään läpi ihmisen ja koneen yhteistyötä muodin saralla 1880-luvulta nykypäivään.

 Metropolitan Museum of Art, New York, 5.5.–14.8.2016.

4. Vogue täyttää 100 vuotta

Muotiraamattu Vogue on muokannut muotikuvausta ja seurannut tarkasti yhteiskunnan muutosta. Satavuotispäivää juhlistetaan näyttelyllä lehdessä julkaistuista kuvista.

 National Portrait Gallery, Lontoo, 11.2.–22.5.2016.

5. Issey Miyake Tokiossa

Miyake on arvostetuimpia japanilaisia muotisuunnittelijoita. Retrospektiivi käy läpi koko hänen uransa 1970-luvulta lähtien.

 National Art Centre, Tokio, 16.3.–13.6.2016.

6. Muotisatuja FIT:ssä

Fairy Tale Fashion -näyttely selvittää, mitä yhteistä on Grimmin veljeksillä, Hans Christian Andersenilla ja esimerkiksi Thom Brownen, Tom Fordin, Alexander McQueenin, Rick Owensin ja Pradan kaltaisilla muotitaloilla.

 Fashion Institute of Technology, New York, 15.1.–16.4.2016

7. Vulgääristi Barbicanissa

Vulgääri ei ole perinteisesti kehu, mutta mitä se on tarkoittanut muodissa vuosisatojen mittaan? Barbicanin syksyn näyttelyn teema on överi.

 Barbican, Lontoo, 13.10.2016–5.2.2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  4. 4

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä

  5. 5

   ”Juhlittiin vähän synttäreitä” – Yli 200 berliiniläistä ”bilepoliisia” passitettiin kotiin virkamatkalta, kun heidän raisussa illanvietossaan örvellettiin ja harrastettiin julkista seksiä

  6. 6

   Nuorten raitistuminen näyttää saavuttaneen huippunsa – Limuviinakeskustelu voi johtaa juomisen kasvuun, sanoo professori

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Hillsborough’n turvallisuudesta vastannut poliisipäällikkö joutuu syytteeseen 95 kuolemantuottamuksesta: ”Kaikki taputtivat, kun syytteet luettiin”

  9. 9

   Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Asiantuntija: Moni tekijä maailmanlaajuisessa verkkohyökkäyksessä viittaa venäläisrikollisiin – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  3. 3

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  4. 4

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  8. 8

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”
  3. Viestipalvelu Telegram suostui rekisteröitymään Venäjällä mutta kieltäytyy käyttäjätietojen luovuttamisesta
  4. Hillsborough’n turvallisuudesta vastannut poliisipäällikkö joutuu syytteeseen 95 kuolemantuottamuksesta: ”Kaikki taputtivat, kun syytteet luettiin”
  5. Historiaa taekwondon MM-kilpailuissa tehneen Teemu Heinon urakka päättyi sijalle 17
  6. Läheiset muistelevat Annikki Tähteä – pitkän uran tehneellä laulajalla oli poikkeuksellinen ääni, teki vielä 2000-luvulla keikkoja hoivakodeissa
  7. Viipuri-nostalgia siivitti Kallion kasvatin maineeseen – Annikki Tähden ura alkoi elokuvasta ja Kaurismäen elokuva toi hänelle uutta yleisöä
  8. Ngugi wa Thiong’o ei tule Göteborgin kirjamessuille – jo yli kaksisataa kirjailijaa boikotoi messuja äärioikeistolaisen lehden takia
  9. Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna
  10. Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”
  11. Kiinalaiset juhlivat uuden sukupolven hävittäjää – Tarkoituksena vahvistaa entisestään maan merivoimia kiistanalaisilla vesillä
  12. Näytä lisää