Valikko
Kulttuuri

Kirjailija Raija Oraselle moitteet luvattomista lainauksista – ”Näin ovat kirjailijat tehneet kautta aikojen”

Tekijänoikeus­neuvoston mukaan romaanin siteeraamiseen olisi tarvittu lupa.

Kirjailija Raija Orasen histo­riallisesta romaanista Aurora (2014) on osoitettu kohtia, jotka on lainattu siihen suoraan toisesta teoksesta, sen proosatekstistä ja siihen tehdyistä käännöksistä.

Opetus- ja kulttuuriministe­riön yhteydessä toimiva tekijänoikeusneuvosto antoi joulukuussa asiasta lausunnon, jonka mukaan Orasen olisi pitänyt pyytää lainauksiin lupa ja mainita siteeraamansa teokset.

Lausuntopyynnön tehneen Eva Variksen mukaan Oranen oli lupaa kysymättä lainannut Aurora Karamzinista ja Marie Linderistä kertovaan romaaniinsa monia, mittaviakin jaksoja Variksen äidin, kirjailija Katri Lehdon dokumenttiromaanista Kytäjän kreivitär; Marie Linderin elämä (1985).

Lehdon teosten oikeuden­omistaja Varis teki lausuntopyynnön tapauksesta jo syksyllä 2014.

Raija Oranen (s. 1948) on tuottelias kirjailija, joka on tehnyt liki kolmenkymmenen romaanin lisäksi lastenkirjoja, näytelmiä sekä tv- ja elokuvakäsikirjoituksia. Katri Lehto (1917–2011) toimi Uudenmaan Marttapiiriliiton puheenjohtajana ja tutki Kytäjän kartanon historiaa.

Tekijänoikeusneuvostossa on edustajia eri aloilta, joita tekijänoikeuslaki koskee, kuten taiteista, kustannustoiminnasta ja tv- ja elokuva-alalta.

Neuvosto sai myös Raija Orasen ja tämän kustantajan Teoksen lausunnon asiasta.

Sen mukaan Oranen on vain käyttänyt – muiden lähteiden ohella – samoja faktoja kuin Katri Lehto, eikä niihin ole tekijänoikeutta kenelläkään.

Eva Varis on toista mieltä. Hän oli myös koonnut lausuntopyyntöönsä yli kuudenkymmenen kohdan vertailuluettelon. Se osoitti, että Oranen on lainannut paikoin sanasta sanaan paitsi Lehdon kääntämiä historiallisia kirjeitä ja päiväkirjoja myös Lehdon omaa proosatekstiä.

Tekijänoikeusneuvostokin piti näitä lainauksia ”identtisinä tai pitkälti yhteneväisinä”, jolloin niiden käyttämiseen olisi pitänyt pyytää lupa.

Raija Oranen kummastelee lausuntoa.

”Jos tälle linjalle mennään, historiallisen fiktion kirjoittaminen kävisi mahdottomaksi. Ei voi edellyttää, että romaanikirjailijan on tutkittava kaikki materiaali arkistoissa pitkin maailmaa ja tehtävä siitä itse uudet käännökset”, hän selvittää sähköpostitse talvikodistaan Espanjasta.

”Tähän asti on ollut niin, ettei suomentajalle synny oikeutta alkuperäiseen dokumenttiin, ei myöskään niiden suomennoksiin. Olen lainannut Lehdon suomentamia kirjeotteita suoraan merkiten ne sitaateilla, ja muutoin olen niitä referoinut varsin niukasti. Näin ovat kirjailijat tehneet kautta aikojen.”

Oranen kieltää varastaneensa tai vääristelleensä. Toisaalta hän ei pidä Lehdon teosta kaunokirjallisena.

”Että nyt on kääntäjälle ja faktatietojen esittäjälle, elämäkerran kirjoittajalle, synnytetty tekijänoikeus hänen teoksessaan julkaistuun, hänen suomentamaansa kuvauskohteen tekstiin tai tämän saamiin kirjeisiin, on täysin käsittämätöntä.”

Neuvoston lausunnot ovat vain suosituksia. Eva Varis katsoo kuitenkin, että tekijänoikeuslakia on rikottu.

”Otan yhteyttä kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanastoon, ja sen jälkeen päätetään, viedäänkö asia oikeuteen”, Varis kertoo. ”Tekijänoikeusneuvoston lausunnon perusteella tuntui melkein siltä, että sekin toivoisi, että asiasta saataisiin ­oikeuden päätös ja samalla ennakkotapaus.”

Jos Aurorassa olisi ollut kunnon lähdeluettelo, Varis ei olisi nostanut asiaa esiin lainkaan. Myös Teos-kustantamon suhtautuminen harmittaa.

”Se markkinoi Auroraa elävänä historiakuvauksena, mutta siinä on käytetty äitini teosta hyväksi. Nyt olennaista olisi saada anteeksipyyntö ja mahdollisiin uusiin painoksiin jälkikirjoitus, jossa Katri Lehdon osuus tulee esiin.”

Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen sanoo, että tekijänoikeusneuvoston lausunto otetaan vakavasti, vaikkei kyse olekaan tuomio­istuimen päätöksestä.

”Tällainen on aina valitettavaa, ja käytäntöjä on syytä tarkistaa, varsinkin kun on kyse kirjailijasta, joka edelleen kirjoittaa historiallisista aiheista.”

Toisaalta historiallisissa romaaneissa käytetään aina hänen mukaansa paljon lähteitä. Ne voisi kuitenkin avata paremmin.

”Lähteiden käytössä voisi olla enemmän avoimuutta. Se olisi kirjallisuuden lukijoidenkin kannalta hyvä asia eikä olisi keneltäkään pois.”

Orasen romaaneissa on aiemmin ollut luetteloja tausta-aineistona käytetyistä teoksista.

”Siitä tuli lukijoilta ja kirjallisuusalan ihmisiltä niin paljon kielteistä palautetta, että kustantaja päätti jättää luettelot pois, koska ne eivät kuulu romaaniin”, kirjailija kertoo.

”Lähdeluettelot antavatkin fiktiivisen teoksen luonteesta väärän kuvan, ikään kuin ne olisivat tieteellisiä tutkimuksia tai muita todistusvoimaisia dokumentteja.”

Oikaisu 15.1. kello 14.35: Katri Lehto ei toiminut Marttaliiton puheenjohtajana vaan Uudenmaan Marttapiiriliiton puheenjohtajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat
 • Kirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  6. 6

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  7. 7

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  8. 8

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää