Valikko
Kulttuuri

Kirjailija Raija Oraselle moitteet luvattomista lainauksista – ”Näin ovat kirjailijat tehneet kautta aikojen”

Tekijänoikeus­neuvoston mukaan romaanin siteeraamiseen olisi tarvittu lupa.

Kirjailija Raija Orasen histo­riallisesta romaanista Aurora (2014) on osoitettu kohtia, jotka on lainattu siihen suoraan toisesta teoksesta, sen proosatekstistä ja siihen tehdyistä käännöksistä.

Opetus- ja kulttuuriministe­riön yhteydessä toimiva tekijänoikeusneuvosto antoi joulukuussa asiasta lausunnon, jonka mukaan Orasen olisi pitänyt pyytää lainauksiin lupa ja mainita siteeraamansa teokset.

Lausuntopyynnön tehneen Eva Variksen mukaan Oranen oli lupaa kysymättä lainannut Aurora Karamzinista ja Marie Linderistä kertovaan romaaniinsa monia, mittaviakin jaksoja Variksen äidin, kirjailija Katri Lehdon dokumenttiromaanista Kytäjän kreivitär; Marie Linderin elämä (1985).

Lehdon teosten oikeuden­omistaja Varis teki lausuntopyynnön tapauksesta jo syksyllä 2014.

Raija Oranen (s. 1948) on tuottelias kirjailija, joka on tehnyt liki kolmenkymmenen romaanin lisäksi lastenkirjoja, näytelmiä sekä tv- ja elokuvakäsikirjoituksia. Katri Lehto (1917–2011) toimi Uudenmaan Marttapiiriliiton puheenjohtajana ja tutki Kytäjän kartanon historiaa.

Tekijänoikeusneuvostossa on edustajia eri aloilta, joita tekijänoikeuslaki koskee, kuten taiteista, kustannustoiminnasta ja tv- ja elokuva-alalta.

Neuvosto sai myös Raija Orasen ja tämän kustantajan Teoksen lausunnon asiasta.

Sen mukaan Oranen on vain käyttänyt – muiden lähteiden ohella – samoja faktoja kuin Katri Lehto, eikä niihin ole tekijänoikeutta kenelläkään.

Eva Varis on toista mieltä. Hän oli myös koonnut lausuntopyyntöönsä yli kuudenkymmenen kohdan vertailuluettelon. Se osoitti, että Oranen on lainannut paikoin sanasta sanaan paitsi Lehdon kääntämiä historiallisia kirjeitä ja päiväkirjoja myös Lehdon omaa proosatekstiä.

Tekijänoikeusneuvostokin piti näitä lainauksia ”identtisinä tai pitkälti yhteneväisinä”, jolloin niiden käyttämiseen olisi pitänyt pyytää lupa.

Raija Oranen kummastelee lausuntoa.

”Jos tälle linjalle mennään, historiallisen fiktion kirjoittaminen kävisi mahdottomaksi. Ei voi edellyttää, että romaanikirjailijan on tutkittava kaikki materiaali arkistoissa pitkin maailmaa ja tehtävä siitä itse uudet käännökset”, hän selvittää sähköpostitse talvikodistaan Espanjasta.

”Tähän asti on ollut niin, ettei suomentajalle synny oikeutta alkuperäiseen dokumenttiin, ei myöskään niiden suomennoksiin. Olen lainannut Lehdon suomentamia kirjeotteita suoraan merkiten ne sitaateilla, ja muutoin olen niitä referoinut varsin niukasti. Näin ovat kirjailijat tehneet kautta aikojen.”

Oranen kieltää varastaneensa tai vääristelleensä. Toisaalta hän ei pidä Lehdon teosta kaunokirjallisena.

”Että nyt on kääntäjälle ja faktatietojen esittäjälle, elämäkerran kirjoittajalle, synnytetty tekijänoikeus hänen teoksessaan julkaistuun, hänen suomentamaansa kuvauskohteen tekstiin tai tämän saamiin kirjeisiin, on täysin käsittämätöntä.”

Neuvoston lausunnot ovat vain suosituksia. Eva Varis katsoo kuitenkin, että tekijänoikeuslakia on rikottu.

”Otan yhteyttä kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanastoon, ja sen jälkeen päätetään, viedäänkö asia oikeuteen”, Varis kertoo. ”Tekijänoikeusneuvoston lausunnon perusteella tuntui melkein siltä, että sekin toivoisi, että asiasta saataisiin ­oikeuden päätös ja samalla ennakkotapaus.”

Jos Aurorassa olisi ollut kunnon lähdeluettelo, Varis ei olisi nostanut asiaa esiin lainkaan. Myös Teos-kustantamon suhtautuminen harmittaa.

”Se markkinoi Auroraa elävänä historiakuvauksena, mutta siinä on käytetty äitini teosta hyväksi. Nyt olennaista olisi saada anteeksipyyntö ja mahdollisiin uusiin painoksiin jälkikirjoitus, jossa Katri Lehdon osuus tulee esiin.”

Teos-kustantamon toimitusjohtaja Nina Paavolainen sanoo, että tekijänoikeusneuvoston lausunto otetaan vakavasti, vaikkei kyse olekaan tuomio­istuimen päätöksestä.

”Tällainen on aina valitettavaa, ja käytäntöjä on syytä tarkistaa, varsinkin kun on kyse kirjailijasta, joka edelleen kirjoittaa historiallisista aiheista.”

Toisaalta historiallisissa romaaneissa käytetään aina hänen mukaansa paljon lähteitä. Ne voisi kuitenkin avata paremmin.

”Lähteiden käytössä voisi olla enemmän avoimuutta. Se olisi kirjallisuuden lukijoidenkin kannalta hyvä asia eikä olisi keneltäkään pois.”

Orasen romaaneissa on aiemmin ollut luetteloja tausta-aineistona käytetyistä teoksista.

”Siitä tuli lukijoilta ja kirjallisuusalan ihmisiltä niin paljon kielteistä palautetta, että kustantaja päätti jättää luettelot pois, koska ne eivät kuulu romaaniin”, kirjailija kertoo.

”Lähdeluettelot antavatkin fiktiivisen teoksen luonteesta väärän kuvan, ikään kuin ne olisivat tieteellisiä tutkimuksia tai muita todistusvoimaisia dokumentteja.”

Oikaisu 15.1. kello 14.35: Katri Lehto ei toiminut Marttaliiton puheenjohtajana vaan Uudenmaan Marttapiiriliiton puheenjohtajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat
 • Kirjallisuus
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  6. 6

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  7. 7

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  10. 10

   145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  7. 7

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää