Valikko
Kulttuuri    |   975 päivää rauhaan

Naiset etsivät pelkureita

Siviilipukuiselle miehelle ojennettu valkoinen sulka on pelkurin merkki.

TelevisiosarjaDownton Abbeyn toisen tuotantokauden alussa on kohtaus, jossa naiset kesken konsertin käyvät jakamaan miehille valkoisia sulkia. Se herättää hämmennystä.

Valkoinen sulka merkitsee pelkuria. Tasan sata vuotta sitten talvella 1916 naiset jakavat niitä siviiliasuisille miehille. Ensimmäisen sotavuoden miestappiot ovat olleet valtavat, ja nyt rintamalle tarvitaan lisää vapaaehtoisia. Britanniassa ei ole yleistä asevelvollisuutta, vielä.

Naisten innokas sulkien jakaminen johtaa kiusallisiin tilanteisiin, kun terveydellisistä syistä karsitut joutuvat heidän kohteikseen. Sulkia jaetaan vahingossa myös haavoittuneille ja lomalaisille. Erityisesti nuoret tytöt kulkevat innostuneesti porukalla etsimässä siviiliasuisia.

Patriarkaatti on kauhuissaan. On ennen kuulumatonta, että nuoret tytöt lähestyvät kadulla tuntemattomia miehiä. Ollaan huolissaan nuorten naisten moraalista. Tuntuu kuin heidät olisi vallannut kiihko – ellei suorastaan kiima. Se kohdistuu univormuasuisiin miehiin, ja sitä kutsutaan ”khaki-kuumeeksi”. Sotilailla käy nyt flaksi.

Niinpä sotaan lähtijöitä riittää, ja sotaministeri lordi Kitchener on saanut olla tyytyväinen. Rintamalle lähdetään yhteisön ja kavereiden painostuksesta, ja ainakin kuvitellun naisen katseen alla.

Aluksi vapaaehtoisia on enemmän kuin on kyetty vastaanottamaan, mutta nyt, tammikuussa 1916, määrä on laskenut.

Eletään ratkaisevia hetkiä: kumman osapuolen sotainto loppuisi ensin?

Ei ainakaan Britannian. Siitä pitävät huolen ”Lordi Kitchener wants YOU” -sloganilla varustetut värväyskampanjat. Erityisen innokkaita ovat naisasianaiset, suffragetit, jotka ovat keinoja kaihtamatta taistelleet naisten äänioikeuden saavuttamiseksi.

Suffragettien WSPU:n eli Naisten sosiaalisen ja poliittisen liiton perustaja Emmeline Pankhurst onkin osoittautunut suoranaiseksi militaristiksi. Hän on kiihkeän saksalaisvastainen, patistelee miehiä rintamalle ja ajaa yleistä asevelvollisuutta sekä naisille puolustuksen hyväksi tehtävää pakkotyötä. Toinen yhtä innokas on hänen tyttärensä Christabel.

Äiti-Pankhurst ilmoittaa, että nyt tärkeintä on puolustaa isänmaata saksalaisvaaraa vastaan. Suffragettien tasa-arvovaatimukset saavat jäädä syrjään, sillä isänmaa on vaarassa. Naisia sortavan hallituksen kanssa solmitaan aselepo.

”Suffragetteina emme voi olla missään tapauksessa pasifisteja”, tytärkin vahvistaa.

Vain pieni vähemmistö naisasianaisista vastustaa sotaa ja he perustavat oman järjestön Helena Swanwickin johdolla. Heihin kuuluu myös Emmeline Pankhurstin toinen tytär Sylvia, joka asettuu päinvastaiselle kannalle kuin äitinsä ja sisarensa.

Saksassa sodan vastustus on ollut vielä vähäisempää. Sosiaalidemokraatit ovat monen hämmästykseksi lähteneet mukaan Saksan sotaponnisteluihin. Saksalaiset kokevat itsensä ympärysvaltojen piirittämiksi, ja siksi pitävät hyökkäyssotaa oikeutettuna. Harva kuuntelee berliiniläistä Albert Einsteinia, joka suorastaan toivoo Saksan tulevan nopeasti vallatuksi.

Pasifisteja on naistenkin joukossa vain vähän. Heistä kuuluisin oli wieniläinen paronitar Bertha von Suttner, joka sai Nobelin rauhanpalkinnonkin. Hän on kuollut juuri ennen sodan syttymistä kesällä 1914, varoiteltuaan pitkään sodasta.

Saksassa naiset valtaavat miesten ammatteja – menevät töihin tehtaaseen, ajavat raitiovaunua – mutta ennen muuta he hoitavat haavoittuneita. Vaaleaa saksalaista naishahmoa viljellään runsaasti propagandassa. Saksalaisäitien pojat antavat henkensä keisarin puolesta.

Mutta Saksassa alkaa jo vuoden 1915 lopulla näkyä merkkejä sotaväsymyksestä. Sota onkin venynyt pitkäksi, ja elintarviketilanne alkaa huonontua.

Itävalta-Unkarissa pula on jo ankara. Siellä myös kirjailija Stefan Zweig on aluksi hakenut kansallismielisyyden puuskassa sotapalvelukseen, halusi oikein upseeriksikin, mutta on pettymyksekseen tullut sijoitetuksi sota-arkistoon. Mutta Zweigille alkaa valjeta sodan luonne.

Myöhemmin, kirjoittaessaan komeaa pasifistista muistelmateostaan Eilispäivän maailma, Zweig ei halua enää muistella lyhyttä sotaintoaan, vaan väittää katselleensa pikemminkin muiden riehakasta patriotismia sivusta. Mutta niinhän omaelämäkerroissa tavataan tehdä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  3. 3

   Bottas venyi uskomattomaan taisteluun – nousi toiseksi viime metreillä

  4. 4

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  5. 5

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  6. 6

   Tuore haastattelu paljastaa: prinssi Harry halusi jättää kuningasperheen

  7. 7

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  8. 8

   Bottas ja Räikkönen kolaroivat keskenään ensimmäisellä kierroksella – ”Sama ***** kaveri osui minuun taas”

  9. 9

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  10. 10

   5.00 Huomenen tuojana Miiro Koivula...

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  8. 8

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  9. 9

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  10. 10

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää