Valikko
Kulttuuri    |   HS-Analyysi

Odiniin vedotaan, mutta millainen jumalhahmo oli? ”Pohjoinen mytologia vetoaa ääriliikkeisiin kaikissa Pohjoismaissa”, sanoo tutkija

Odinin eli Wotanin nimi liittyy merkittävään taiteeseen, synkeään politiikkaan ja rasistejakin kiehovaan uskontoon

Joko taas? Syyriassa riehuvasta ryhmästä käytetty lyhenne Isis on todellisten hirmutekojensa ohella ehtinyt tahrata myös Egyptin Isis-jumalattaren brändiä: Isis-nimeä annetaan ymmärrettävästi lapsille huomattavasti harvemmin kuin ennen, eikä edes Jean-Baptiste Lullyn Isis-oopperaa tai Bob Dylanin Isis-laulua voi enää ajatella ilman ainakin ohimenevää mielleyhtymää Syyrian tappajiin.

Viime viikkoina myös Suomessa viikinkien ja germaanien vanha Odin-jumalhahmo on yhdistetty arveluttaviin aineksiin.

Kemissä perustettiin katupartiointiin tähtäävä Soldiers of Odin, jonka perustaja on tunnustautunut kansallissosialisti. Soldiers of Odin -katupartioaate on ollut uutinen jo New York Timesissa ja Der Spiegelissä.

Tahriutuuko Odin-myyttejä hyödyntävä taide siis nyt samoin kuin Lullyn ooppera tai Dylanin laulu?

Odinin kohdalla voi ainakin sanoa, että jos tahriutuu, niin eipä ole ensimmäinen kerta.

Odin tai Óðinn mainitaan pohjoismaisissa, germaanisissa ja englantilaisissa jumaltaruissa, tärkeimpänä Islannissa kirjatussa Eddassa. Saksalaisessa traditiossa hahmo sai nimiä Wōđanaz, Wuotan ja Wotan.

Eddassa Odin on aika arvaamaton alkujumalan pojanpoika, joka hallitsee jumalten asuinsijan Valhalla-salia ja hankkii sinne taistelussa kuolleita sotureita. Hän on erilaisissa versioissa paitsi sodan tai taistelun jumala, myös salaisen viisauden ja magian jumala.

Odin ei ole kaikkitietävä, vaan ikuinen opiskelija. Hän uhraa vapaaehtoisesti toisen silmänsä saadakseen juoda viisauden lähteen vettä.

Tietoa karttuu myös kahden korpin tietotoimiston pajattaessa uusia uutisia Odinille aina keskipäivän aikaan. Odin halusi kartuttaa viisauttaan myös kuolemalla.

Niin Odinin kuin Jeesuksen vaiheissa jumalhahmo lävistyy, kuolee puusta roikkuen ja nousee ylös kuolleista. Eddassa lävistys tapahtuu keihäällä ja kuolema tapahtuu Yggdrasil-puuhun hirtettynä.

Odin-myytti tavallaan helpotti kristinuskon rantautumista Skandinaviaan: Jeesuksen tarinassa oli tarpeeksi yhtymäkohtia tuttuihin uskomuksiin.

Suomeksi Odinista voi lukea Eddasta Aale Tynnin suomennoksena, runoilija-suomentaja Anni Sumarin Ódinnin ratsusta sekä esimerkiksi Antti Tuurin tekemistä saagojen suomennoksista ja tietysti monista tietokirjoista.

Taiteessa Odin eli Wotan seikkailee ehkä tunnetuimmin Richard Wagnerin Nibelungin sormus -oopperatetralogiassa (Reininkulta, Valkyyria, Siegfried ja Jumalten tuho). Wagnerin Wotan on vääryydellä Valhallan rakentava, mutta sinänsä sympaattinenkin pelimies ja kärsivä isähahmo, joka joutuu lopulta myöntämään, että moraalista nalkuttava Fricka-vaimo on kaikessa oikeassa.

Tämä ei estänyt Adolf Hitleriä olemasta Wagnerin lumoissa. Wotan esiintyi myös natsien sotilasoperaatioiden nimissä.

Uudemmassa musiikissa Odin seikkailee esimerkiksi soturihevissä ja yhtyeiden nimissä. Odin on seikkaillut satoja vuosia kuvataiteissa ja myöhemmin myös sarjakuvissa Asterixista DC Comicsiin.

Odinin nimeen on perustettu kirjavia uuspakanallisia ryhmiä, joiden kannattajat kutsuvat joskus itseään ”odinisteiksi”. Odinia palvoo esimerkiksi aasainusko (ásatrú), jonka harjoittajat ovat rakentamassa temppeliä Islantiin. Aasainuskon tai odinismin nimeen vannoo myös kasvava joukko rasisteja, ja osa kannattajista on katsonut rasistien kaappaavan aasainuskoa.

Wagnerista väitellyt Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi kertoo, että asiasta on vireillä uutta eurooppalaista tutkimusta.

”On hyvin tiedossa, että pohjoinen mytologia vetoaa ääriliikkeisiin kaikissa Pohjoismaissa ja muuallakin. Se on valitettavaa ja perustuu kuvitelmaan kuvitelmasta, fantasiaan pohjoismaisesta mytologiasta. Siinä tietyt merkit repäistään irti kulttuurihistoriallisesta yhteydestään uudenlaiseen käyttöön.”

Aihe näkyy myös politiikassa.

”Menneisyyden ilmiöt aktivoidaan uuteen käyttöön monin eri tavoin esimerkiksi Unkarissa, Kreikassa, Ranskassa ja Suomessakin. Usealla eurooppalaisella yliopistolla on tästä yhteinen tutkimushanke. Viime kerralla EU-rahoituspäätös oli lähellä, mutta toistaiseksi sitä ei ole saatu.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rasismi
 • Taide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  10. 10

   Piilouduin pöydän alle, kun britit tasan vuosi sitten päättivät erota EU:sta – nyt brittihallitus on yhä pöydän alla, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää